Miks peaksime kaasa elama sõprade spordisaavutustele?

Ergo Kukk

Viimasel ajal olen märganud, et tutvusringkonnas on üha jõudsamini kasvanud spordiharrastajate seltskond. Mõned madistavad kossusaalis, mõni jookseb üksinda looduses. Aeg-ajalt on aga nii ühel kui ka teisel tulnud ette pisut tõsisem võistlushetk maratoni või hoopiski korvpallimatsi näol, kuhu minu meelest meie sõpradena, lausa kohustuslikus korras, peame kaasa elama minema.

Mäletan väga eredalt üht seika, mil olin jõudnud parasjagu meeste 18-aastaste vanuseklassi. Käimas olid Eesti meistrivõistlused suusatamises, mis oli tol hetkel üks hooaja tähtsaim jõuproov. Seda teadsid ka paar sõpra, kes otsustasid mu piinu raja äärde vaatama tulla. Võistlus sai kohe palju erilisema tunde ning teadsin, et rasketel hetkedel kostub kõrva paar ergutust rohkem. Ja kostuski. Sõit läks käima ja asi kippus hapuks, jalgadest „purskas“ laktaati, aga just sel kõige keerulisemal hetkel kuulsin raja äärest lauset „Davai, Ergo, võta need kuradi jalad p…se alt välja ja hakka sõitma. Läks-läks, lõpp kohe käes“. Kui seda “värskendavat” hüüatust poleks olnud, jäänuks ma rajale vaikselt oma mugavustsoonis tiksuma, nüüd aga seevastu leidsin üles veel viimase jõuraasu ning põrutasin finišisse. Tasuks 5. koht, millega jäin tolle hooaja kontekstis tegelikult täiesti rahule.

Ergo Kukk

Just see ongi põhjus, miks käin näiteks oma sõprade, Tartumaa teise liiga Greenlineprint tiimi, kossumänge vaatamas. Meistriliigasse neil soov pürgida ei ole, sageli madistavad mängudes omavahel keskealised mehed ja hilispuberteedieas noored täkud ning trenni jõutakse pärast oma põhikohustusi. Aga meestel on vähemalt oma liigatasemel eesmärgid paigas ning kirg võita on nii metsik kui olla saab. Võtan kaasa oma trummi, pasuna ja kõristi ning jah … võin väljaku ääres  välja näha nagu viimane narr, aga kurja, kui äkki mõni minu ergutus annab poistele sama palju jõudu, nagu andsid sõbrad kunagi mulle suusarajal, siis on minu eesmärk täidetud.

Raja ääres kaasa elamine ei ole vaid tippvõistluste pärusmaa. Leidkem aega ka oma lähedaste ergutamiseks, mil neil käsil mõni raskem sportlik katsumus. Võib-olla tõesti peab sõitma kuhugi kaugemale ning võistlus röövib terve päeva, võib-olla tõesti on tegemist nn kolkavõistlusega, aga äkki on see su sõbra jaoks võistlus, kus rajaäärne tugi on hindamatu väärtusega.

Varasemaid postitusi loe siit!

Tekst: Ergo Kukk

Fotod: Jan Henrik Pärnik / erakogu

Lisa esimene kommentaar

Kommenteeri

Your email address will not be published.


*