Trendikas kaalujälgimine mobiilirakendusega

MyFitnessPal

Tänapäeval võib ka kaalujälgimine toimuda ka tehnoloogia toel. Täna peatume rakendusel, mille nimi on MyFitnessPal.

MyFitnessPal on kaalujälgimisrakendus, mis on äramärkimist leidnud ka ühes maailma juhtivas tehnoloogiainnovatsioonile keskendunud ärimeedia ettevõttes FastCompany, kui 2015. aasta kaalujälgimise valdkonna kõige innovaatilisem toode. Rakendusel on rohkem kui 85 miljonit kasutajat ja nende andmebaas sisaldab väidetavalt infot rohkem kui viie miljoni toote kohta. Mis teeb selle rakenduse sedavõrd populaarseks võrreldes teiste olemasolevatega ja on ta siis tõesti nii hea, nagu väidetakse?

Selle teadasaamiseks proovisin rakenduse ise järele ja palusin seda kasutada ka sõbranna Margitil. Sõbranna abi oli vaja põhjusel, et ma küll tahan teada saada, mida ja kui palju ma söön, aga kaalujälgimise eesmärki väga ei vaja, seetõttu ei suuda ma toitumispäevikut kuidagi järjepidevalt pidada. Margit seevastu tahab pärast lapse sündi ka veidi kaalu kaotada ja on seetõttu palju motiveeritum kasutaja.

MyFitnessPal

Toitumine kirja

Et saada teada, kui mugav on MyFitnesPali rakendus võrreldes mõne teise rakendusega, püüdsin sisestada oma hommikusöögi paralleelselt kahte rakendusse: MyFitnessPali ja teisena Samsungi S-Healthi. Pean tunnistama, et S-Healthi jäi hommikusöögi sisestamine pooleli. Ah et miks? My FitnessPalis on tõesti kõik väga lihtsaks tehtud – see jätab meelde su varasemad toiduvalikud ja pakub neid sulle, ilma et oleksid pidanud neid kusagil oma lemmikuteks märkima vmt. Teiseks on andmebaas, kust toite otsida, tõesti suur. Kolmandaks ja kõige suuremaks erinevuseks on võimalus sisestada söödud toite tootepakendi triipkoodi alusel ja just see on ka põhjus, miks mul jäi S-Healthi hommikusöök sisestamata. My FitnessPali sain söödud kausitäie müslit sisestada kiiresti, skaneerides triipkoodi müsli ja sojapiima pakenditelt. Kuna plaanin süüa sedasama müslit ja sojapiima ka järgnevatel hommikutel, on toidu sisestamine edaspidi imelihtne. Ka Margit märkis, et tema üllatuseks olid väga paljude toitude triipkoodid olemas ja enamasti polnud vaja midagi käsitsi sisestada, v.a kaalukaupade puhul. Seetõttu oli toitude leidmine ja päevikusse kandmine oluliselt lihtsam, kui ta oli oodanud.

MyFitnessPal

Ka eesti keeles

Sisestades hiljuti oma lõunasööki MyFitnessPali, leidsin ootamatult, kuid meeldiva üllatusena, et kuigi tegemist on ingliskeelse rakendusega, on see osutunud sedavõrd populaarseks, et sellel on ka märkimisväärne kasutajaskond Eestis. Lõunaks söödud grillitud kanakoibi eesti keeles otsingusse toksides sain kenasti vasteks grillitud kanakoivad. Kui sisestasin sama toidu eesti keeles S-Healthi, ei leidnud see andmebaas paraku ühtegi toodet. Mõtte sisestada andmebaasi otsingusse eestikeelne otsisõna sain muidugi Margitilt, kes oli järjepidevalt toite sisestades hakanud ka eestikeelseid vasteid otsima, sest pidevalt sissekandeid tehes oli ingliskeelsetes nimetustes orienteerumine üsna keerukaks muutunud. Mina, kes ma kasutasin rakendust paaripäevase järjepidevusega, selle peale ise ei tulnud. Samas tundub see tõesti sisestust lihtsustavat.

Premium-versioon

Rakendus pakub ka head võimalust vaadata, kui tasakaalukalt toitumine toimub, näidates tarbitud toidu süsivesikute, rasva ja valgu osakaalu. Kui algselt oli funktsioon tasuta, siis nüüdseks on see muudetud tasuliseks. Nimelt tuli mais 2015 välja My FitnessPali premium ehk tasuline versioon, mis pakub peale eelnimetatud võimaluse ka reklaamivaba keskkonda ehk keegi ei paku sulle pidevalt vahele mingeid tüütuid reklaame ja saad keskenduda olulisimale – kaalujälgimisele. Ka ei puudu võimalus tunda end VIP-ina ja saada eelisjärjekorras klienditeenindust.

MyFitnessPalKalorid kuluvad

Tasuta versioonis on endiselt olemas võimalus oma toitumist ka liikumisega siduda. Võite sisestada tehtud liikumise minutid käsitsi või kui kasutate näiteks Endomondo rakendust, arvestab MyFitnessPal seda oma rakenduses automaatselt. Ehk siis kui olete kulutanud jalutades 500 kilokalorit, võtab MyFitnessPal selle arvesse ja pakub võimaluse selle võrra rohkem kaloreid kulutada. Margit tõi esile, et sellega tasuks siiski ettevaatlik olla, kuna MyFitnessPal on lisakalorite andmisel suhteliselt helde. Nimelt ulatus temale MyFitnessPali soovitatud kalorinorm treeningpäevadel seetõttu vahel lausa 3000 kilokalorini. Margiti sõnul ta neil päevil küll nii palju toitu ei tarbinud, kuid need mõjusid siiski kaalujälgimist pärssivalt, kuna talle tundus, et ka paari saiakese järel on kalorinormi täitmiseni veel päris palju maad.

Margit tõi oma MyFitnessPali kasutajakogemusest rääkides välja veel ühe olulise plussi − võimaluse sisestada oma toite otse mobiiltelefonis, samas kui näiteks kodumaist kaaluabi.ee rakendust kasutades peaks ta selleks arvuti taha istuma. Tema sõnul oli ta tänu sellele oma toitumispäeviku pidamisel palju järjepidevam.

Hea abimees

Margiti sõnul oli MyFitnessPali rakenduse kasutamine tõesti lihtne ja mugav ning ilmselt selles rakenduse populaarsus ka peitub. Kahekuulise kasutamise järel oli tulemuseks paar kilo kaalukaotust ja rakenduse kasutamine mõjus ka distsiplineerivalt. Kui sai kommi söödud, siis oli see ka päevikus kirjas, ja nii mõnelgi korral jäi suhkrupommist komm seetõttu ka söömata. Mulle endale pakkus kõige rohkem rõõmu rakenduse osa, mis andis aimu, kuivõrd tasakaalus mu söödav toit on. Praegu tundub mulle, et ainuüksi selle rõõmu eest ei ole ma nõus maksma rakenduse tasulise versiooni eest, kuid tasuta versiooni osa, mis võimaldab triipkoode kasutades söödut kirja panna, plaanin küll ka edaspidi kasutada. Kel plaanis kaalu jälgida või veidi ka alla võtta, sellel tasuks rakendusega kindlasti tutvust teha. Üks hea abimees kaalueesmärgi täitmiseks tundub see olevat küll, kuna rakenduse kasutamine ei ole pooltki nii aeganõudev, kui arvata võiks.

MyFitnessPal

Tasuta

Mobiilis hõlpsasti kasutatav

Lihtne sisestus triipkoodi skaneerides

Hulgaliselt toite eesti keeles

Tekst: Pille Muni

Fotod: Shutterstock.com