Anna Maria Orel: kus on tahe, seal on ka võimalused

Anna Maria Orel
Anna Maria Orel Foto: erakogu

Vasaraheitja Anna Maria Orel on purustanud järjepanu Eesti rekordeid – kehtiv rekord on selle aasta aprillis heidetud 69.85 Tänavuseks hooajaks on neiu valmistunud Rootsis ja hetkel on suurimaks sihiks pääseda Doha MM-ile, mis toimib septembri lõpus.

Anna Maria on ka üks nendest sportlastest, kes kuulub SA Noored Olümpiale stipendiaatide hulka. Uurisime temalt, kuidas ettevalmistus käimasolevaks hooajaks on kulgenud ning kas treeningute kõrvalt jääb aega ka puhkamiseks.

Kuidas on möödunud sinu treeningud ja ettevalmistus Rootsis?

Treeningud ja ettevalmistus on möödunud edukalt. Olen varasemast rohkem rõhku pannud tehnikale ja seda tänu sellele, et treener on igapäevaselt juures. Arenenud olen palju ka jõusaalis ning jälginud, et toituksin korrektselt ja kaal tõuseks, kuid mitte liiga palju.

Kuidas võrdled treenimist Eestis ja Rootsis?

Peamine erinevus on kättesaadavuses – Rootsis on heiteväljak ja jõusaal kõrvuti. See säästab palju aega ehk logistiliselt on siin palju etem. Muidugi muutsin ka treeningplaani ja trenne. Tegelikult on taastumine, treeningud ja kõik muu siin minu jaoks parem.

Anna Maria Orel

Milliseks hindad võimalust pääseda käesoleva aasta MM-ile Dohas? 

Arvan, et see on reaalne eesmärk ja võiks olla arengu loogiline jätk. Normatiiv ei ole kergete killast, kuid olen palju selle nimel tööd teinud ja selle täitmine ei tohiks olla utoopiline.

Doha normatiiviks on 71 meetrit ja normitäitmine läheb lukku 6. septembril. Väljakualadel pääseb peale 32 sportlast, kui vähem kui 32 sportlast on normi täitnud, lubatakse võistlema kvoodi alusel Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (IAAF) kutsega olenevalt sellest mitmendal positsioonil sa maailmas paikned.

Millised võimalused on jõuda 2020. aasta Tokyo olümpiale? 

Võimalused on head. Mul on head toetajad eesotsas SA Noored Olümpiaga, kes on mind palju aidanud nii nõu kui ka jõuga. Tunnen end kindlalt ja saan võtta vajalikke riske.

Hetkeseisuga on olümpiapileti lunastamiseks sama süsteem nagu MM-i puhul, ainult normatiiviks on 72,5 meetrit. Muidugi selleks ajaks võib ka kehtima hakata ranking’u süsteem, kuid hetkel loeb normatiiv. OM-ile kvalifitseerumise periood kestab 1. mai 2019 -29. juuni 2020.

Missugused on su ootused käesolevaks hooajaks ja millised eesmärgid oled püstitanud? 

Peamised ootused ongi seotud septembris toimuva MM-iga. Soovin normatiivi täita ja seal hästi heita. Kõik muu sellega kaasnev on boonuseks. Tahaksin ka sportlasena stabiilsemalt uuele tasemele jõuda.

Anna Maria Orel

Mida pead enda seniseks suurimaks saavutuseks?

Suurimateks saavutusteks pean oma Eesti rekordeid ning seda, et olen jõudnud tänu järjepidevusele siia, kus ma praegu olen. Meil Eestis kahjuks ei olnud vasaraheite koolkonda, kuid kus on tahe, seal on ka võimalused ning tänu sellele olen ma hetkel siin, kus ma olen. Tippu jõudmine ei ole kerge, kuid tuleb ise olla avatud ja otsida võimalusi.

Kes on su eeskujud spordis? 

Minu eeskujuks on inimesed, kes ei anna alla raskuste kiuste, kes suudavad jääda tipus olles maalähedasteks ning panustavad oma ala arengusse. Loodan isegi kunagi selles olukorras olla.

Millega treeningute vahepeal tegeled? Kuidas tiheda treeningu- ja võistlusgraafiku vahel pead värskena hoiad? 

Hetkel on nii palju treeninguid olnud, et vahepeal ei jõuagi midagi teha, kuid üldiselt, kui pea tahab kokku joosta aitab mind meditatsioon (Headspace app) ning sõpradega ja perekonnaga koos olemine ja mõtete mujale saamine. Samuti meeldib mulle jalutada, vaadata dokumentaale või mõnikord lihtsalt tegeleda millegagi, mis ei ole spordiga seotud.

Mida Noored Olümpiale programm on sulle andnud nende kahe aasta jooksul, kui stipendiaat oled olnud (alates 2017 juunist)? 

SA Noored Olümpiale on mulle andnud materiaalse kindluse ning viinud mind kokku oma ala tippudega, kes aitavad mind vaimselt väga palju ning annavad nõu. Samuti on mul hea meel olla tiimis teiste spordialade esindajatega, mis tähendab seda, et ma olen varasemast rohkem kursis teiste aladega ning jälgin neid suurema innuga.

Anna Maria OrelMis vaimse treeningu juures sinu jaoks kõige olulisem on? 

Vaimse treeningu juures on minu jaoks oluline, et ma teen koostööd inimesega, kes mõistab, millises olukorras ma olen ning oskab nõu anda. Tähtis on ka see, on keegi, kes ütleb mulle, kui mingi otsus ei ole mõistlik ning pakub alternatiive või juhib uude suunda.

Soovita lugejale mõni nipp, kuidas ennast trenni tegema motiveerida? 

Treening on harjumus ning iga harjumus võtab aega, kuid minu soovitus on valida kindel kellaaeg millal trennis käia. Leida endale piisavalt jõukohane, kuid samas väljakutsuv treening ning panustada aega kindlasti ka taastumisse ning õigesse toitumisse. Usun, et neid punkte järgides tunned end paari nädala möödudes paremini, energilisemana ning näed kuidas treening võib positiivselt mõjutada enesetunnet ning elu üldiselt.

Praegu on ju suvi, mil me kõik peaksime leidma aega ka puhkuseks. Milline on suvel sinu jaoks ideaalne puhkepäev?

Minu ideaalne puhkepäev on päikesepaisteline päev looduses või mere ääres. Olenevalt tujust, kas sõpradega või üksi. Kindlasti sooviksin ma grillida ja jalutada ning lihtsalt nautida värskes õhus olemist ja puhata vaimu.

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: erakogu