Kui trenni ei jõua, siis mine jalutama!

Jalutamine

Kas oled kuulnud väljendit, et „jalutamine on inimese parim sõber“? Kombineerides igapäevast mõõdukat jalutamist sobiva puhkuse ja korraliku toitumisega, võime enda tervist väga heas seisus hoida. On leitud, et juba 30 minutiline jalutuskäik igapäevaselt tõstab inimese üldist heaolu olulisel määral.

Positiivsed muutused ajus

Jalutamine on madala aktiivsuse, kuid kõrge kasuteguriga füüsiline tegevus. On leitud, et selline tegevus suudab vastu töötada varajasele dementsusele, vähendada neurodegeneratiivsete haiguste teket ning suurendada üleüldist psühholoogilist heaolu. Loomulikult on tänapäeva kiires elutempos stress kiire tulema. Mõõdukas kõndimine aitab vähendada stressitaset, hoides üleval endorfiinide ehk õnnehormoonide taset. Lisaks mõjub jalutuskäik positiivselt ka silmade heaolule, lastes neil liigsest pingutusest puhata, hoides neid samas ka töös ning andes neile sobiva koguse pingutust.

Tugevam süda ning suurenenud kopsumaht

Ameerika Südame Ühing on öelnud, et korralik jalutuskäik ei ole palju vähem mõjuvam südametöö tugevdamiseks ning südamehaiguste vastu võitlemiseks kui jooksmine. Igapäevane jalutuskäik toob alla kolesterooli taset ning hüpertensiooni (püsivalt normaalsest kõrgem arteriaalne vererõhk). Samuti parandab verevarustust kehas. Jalutamine on aeroobne tegevus, mis suurendab hapniku voogu vereringes, andes rohkem tööd kopsudele ning ühtlasi väljutades jääkaineid. Sügavama, korralikuma hingamistöö tulemusel paraneb kopsude töövõime.

Taaskord on tervis tõepoolest meie endi kätes. Kõigest igapäevane jalutuskäik toob endaga kaasa mõjusad kasutegurid.

Tekst: IntensivePT

Foto: Shutterstock.com