Uusimad tervisetrendid: uneturism ja tervist toetav tehnoloogia

Puhkus
Foto: Merilin Piirsalu

Inimesed otsivad aina enam erinevaid viise, kuidas oma tervist turgutada ning enda heaolu parandada. 2024. aasta toob mitmesuguseid tervisetrende, mis on suunatud nii meelele, kehale kui ka hingele.

1. Uneturism kogub hoogu

Kiire elutempo juures kurdavad inimesed palju kehva unekvaliteedi ja vähese puhkuse üle. Viimasel ajal on märgata, et aina enam kogub populaarsust uneturism – see tähendab, et inimesed ei otsi enam nii palju aktiivseid puhkuseid ja ühe vaatamisväärsuse juurest teise kiirustavaid reise, vaid soovitakse lihtsalt aeg maha võtta. Seega koguvad lähiajal populaarsust spaareisid ja aeglased puhkusereisid, kus on võimalik oma tavakeskkonnast välja minna ja päriselt puhata.

2. Tehnoloogiad muutuvad üha täpsemaks

Erinevad tervise- ja sporditehnoloogiad, nagu näiteks nutikellad, arenevad igal aastal ning need annavad täna täpsemat informatsiooni kui kunagi varem. “Kõigil tasuks anda võimalus kaasaegsele nutikellale. See toetab kasutaja heaolu väga erinevates elu aspektides – tervise- ja spordimonitoorimisest une- ja menstruaaltervise ning kalorite haldamiseni. Samuti võimaldavad uued nutikellad tuvastada näiteks rütmihäirete riski, sest seadmed mõõdavad ja analüüsivad pulssi,” räägib tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

“Nutikellade valik on täna väga lai. Näiteks Huawei Watch GT 4 on kauni käekella välimusega, seega sobib seda kanda erinevatel üritusel, võimaldades samal ajal ka oma terviseandmetel silma peal hoida,” toob ta näite, kuidas kaasaegne nutikell igal hetkel tervist toetada saab.

3. Pürgimine pikaealisuse poole

Teadlastele on pikalt pakkunud huvi inimeste pikaealisuse saladus. Nüüdseks on välja selgitatud piirkonnad maailmas, kus inimesed elavad kõige kauem – niinimetatud sinised tsoonid. Sealsete elanike toitumisharjumused ja elustiili on hoolega jälgitud ning on jõutud järeldustele, mis võib nende pika ea saladuseks olla. Näiteks Jaapani Okinawa saare elanikud lõpetavad söömise kui kõht on 80% täis; samuti on suur rõhk taimsetel toitudel.

Lisaks toitumisharjumustele peavad siniste tsoonide elanikud oluliseks igapäevast liikumist, hobide olemasolu ning lähedasi suhteid teiste inimestega. Väga oluliseks peavad nad ka seda, et elavad perele lähedal.

4. Tõenduspõhine heaolu tagamine

Valeteavet leidub kindlasti ka tulevikus, aga eksperdid leiavad, et tarbijad on tulevikus teadlikumad ja otsivad rohkem teaduspõhist informatsiooni, mida toetavad ka kliinilised uuringud ja teadustööd. Olgu see siis tootemärgiste uurimine või nõu küsimine litsentseeritud spetsialistidelt – suund teaduse poole saab olema aina populaarsem.

Allikas: Huawei Eesti