Eesti noored tulid Lausanne’i noorte taliolümpialt tagasi nelja medaliga

Kelly Sildaru
Kelly Sildaru

Iga nelja aasta tagant toimuvad noorte taliolümpiamängud peeti tänavu 9.-22. jaanuarini Lausanne’is, kus osales 1880 sportlast üle maailma – 940 neidu ja 940 noormeest. 25-liikmeline Eesti koondis osales Lausanne’is üheksal alal, võites ühe individuaalse ja kolm võistkondlikku medalit.

Kelly Sildaru võitis freestyle-suusatamise pargisõidus kuldmedali ning ütles, et medal andis talle hoogu juurde. „Tingimused olid head ja kõik tüdrukud olid rajal väga tublid. Medal andis mulle ülejäänud hooajaks palju hoogu ja motivatsiooni juurde. Kuldmedal on väga ilus ning noorteolümpialt saadud kogemus on tore ja ilus. Siia tasus tulla!“ ütles Sildaru.

Marek Potšinok
Marek Potšinok

Marek Potšinok teenis 3 vs 3 hokiturniiril võistkonna „Roheline“ koosseisus kuldmedali, seejuures andis turniiril iluväravaid visanud Marek 3:0 väravale söödu. „Kuld on minu jaoks väga tähtis. Mul on nii hea meel! See medal kaalub muuseas väga palju,” rõhutas ta. Potšinoki sõnul tõi 13 erineva riigi mängijatest kokku pandud meeskonnale võidu hea läbisaamine ja meeskonnavaim. „Uskusin, et võidame. Meil oli väga hea meeskond ning väga hea treener. Võitsime selle kulla kõik koos!“

Arlet Levandi pälvis iluuisutamise rahvusvahelisel võistkonnavõistlusel tiimi „Julgus“ koosseisus kuldmedali ning Erik Potšinok sai 3 vs. 3 hokiturniiril meeskond „Pruun“ koosseisus pronksmedali.

Eesti delegatsiooni juhi Merle Kaljuranna hinnangul oli noorteolümpia Eesti koondisele väga edukas. „Väga rõõmustav, et Eesti sai noorte olümpialt läbi aegade esimese individuaalse kuldmedali. Eesti spordi järelkasv on tugev – seda näitasid meie tublide sportlaste sooritused kõigil üheksal osaletud spordialal. Samuti on mul on hea meel, et Rahvusvaheline Olümpiakomitee on leidnud formaadi, kuidas võistkonnaalade üksikud esindajad saavad võimaluse noorte olümpiamängudel osaleda,” ütles Kaljurand.

Eesti koondislaste individuaalsed kohad esitosinas:

  • 1. Kelly Sildaru, freestyle-suusatamise pargisõit
  • 5. Johanna Udras, murdmaasuusatamise vabatehnikasprint
  • 12. Arlet Levandi, meeste iluuisutamise üksiksõit
Arlet Levandi
Arlet Levandi

Varasemalt on noorte olümpiamängudel osalenud nüüdseks juba olümpiasportlased kahevõistleja Kristjan Ilves ja laskesuusataja Rene Zahkna, kes võitis 2012. aastal Innsbruckis kaks hõbemedalit. Samuti näiteks judoka Mattias Kuusik ja sulgpallur Kristin Kuuba, kes on nüüdseks pääsenud EOK olümpiaettevalmistusprogrammi.

Järgmised noorte taliolümpiamängud toimuvad 2024. aastal Lõuna-Koreas Gangwoni provintsis, mis võõrustas ka 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpiamänge. Enne seda on veel 2022. aastal tulemas suvised noorte olümpiamängud Senegali pealinnas Dakaris.

Allikas: EOK