Ajalooline medal: Eesti naisjudoka võitis MMil hõbeda

Viktoria Zubkova
Viktoria Zubkova

Eesti judoka Viktoria Zubkova võitis Poolas peetud maailmameistrivõistlustel F2 vanuseklassis hõbemedali, olles Eesti ajaloos esimene MMil medali võitnud naisjudoka.

Zubkova võistles Poolas peetud veteranide maailmameistrivõistlustel kehakaalus kuni 63 kilo ning võitis neljast peetud kohtumisest kolm. “Olen MMi tulemusega rahul. Oleks muidugi tahtnud tulla esikohale, kuid konkurents oli tugev. Suurimaks väljakutseks oli minu jaoks võistluse mentaalne pool – vastased olid kogenud ning enne igat kohtumist pidin ennast kokku võtma, et mitte kaotada veel enne tatamile astumist. Vaimne pool on judos väga oluline ja see võitlus iseendaga õnnestus mul hästi,” kommenteeris värske MMi hõbemedalist Viktoria Zubkova.

Viktoria Zubkova ja Juhan Mettis
Viktoria Zubkova ja Juhan Mettis

MMi võistluspäeva alustas Zubkova võidukalt, alistades esimeses ringis leedulanna Veronika Majauskiene. Teises ringis saavutas Eesti judoka võidu India judoka Smitha Shetty üle ning kolmandas ringis oli tema vastaseks samuti Indiast pärit judoka Shilpa Hemchandra Saliani. Järgmises ringis pidi aga Zubkova tunnistama hilisema kuldmedalisti ja maailmameistri sakslanna Daniela Kortmanni paremust.

Eesti judokad tõid Poolas peetud veteranide MMil ka kuldmedali. Laupäeval võitis endine Eesti judokoondislane Juhan Mettis kuldmedali üle 100 kilo kategoorias.

Eesti judo veteranide meeskond tänavusel MMil oli läbi aegade suurim, kokku esindas Eestit seitse sportlast, kelle seas oli esmakordselt ka kaks naist.

Eesti judokad MMil
Eesti judokad MMil

Võistluse tulemused: https://live.ijf.org/wc_vet2022/brackets

Judo on iidne Jaapani võistluskunst ning täna on judo maailma levinuim kahevõitlusala, mida harrastab ligi 30 miljonit inimest. Eestis tegutseb hetkel 40 judoklubi ning igapäevaselt harrastab judot umbes 6000 inimest vanuses 2-70 aastat. Alates 1964. aastast kuulub judo olümpiamängude programmi. Eesti judokatest on olümpial medalid võitnud Indrek Pertelson ja Aleksei Budõlin.

Allikas: Eesti Judoliit