Kui tahad elada tervislikumalt, siis piira alkoholi tarbimist!

Alkoholist loobumine

Kindlasti tead, et alkoholist loobumine või selle tarvitamise piiramine mõjub kasulikult sinu tervisele. Loe lähemalt, kuidas alkohol tervist mõjutab ning milliseid muutuseid toob sellest loobumine.

Parem tervis

Puhkust alkoholist vajab eelkõige sinu tervis. Kui sa alkoholi ei tarbi, siis lõõgastub maks, lõdvestub aju ning väheneb kehakaal. Kas üldse tead, kui palju mõttetuid kaloreid annab alkohol?

Alkohol on tõeline energiarikas – 1 gramm puhast alkoholi ehk etanooli annab 7 kcal. Lisaks puhtale alkoholile sisaldub osades jookides ka suhkruid ja tulemuseks ongi kaloripomm. Näiteks annab suur klaas (250 ml) veini ligikaudu 160 kcal ja pudel õlut (500 ml) 225 kcal.

Enamik alkohoolsetest jookidest ei sisalda praktiliselt üldse organismile esmavajalikke toitaineid, kuid annavad arvestaval määral kilokaloreid. Kui näiteks täiskasvanud naisterahva keskmine energiavajadus ööpäevas on 2000 kcal, siis juues ära kaks õlut on sellega kaetud juba pea neljandik tema päevasest energiavajadusest.

Rahulikum uni ja suurem rahakott

Alkoholivaba elu annab sulle 100% parema une. Mida rohkem jood, seda tõenäolisemalt on uni rahutu.

Samuti nõuab igaõhtune drink nõuab suurtes hunnikutes raha, alkovaba elu jätab kõik need eurod alles

Kaunim välimus

Paus alkoholist teeb välimusega imesid. Eelkõige muutub kaunimaks nahk. Kui jood palju vett, tagad endale veelgi parema jume. Alkoholil on organismile kuivatav mõju. Ühtlasi viib alkohol endaga kaasa vitamiine ja mineraale. See võib pikapeale muuta naha halliks ja elutuks. Lisaks ära unusta seda „iludust“, kes sulle purjutamise järgsel hommikul peeglist vastu vaatab (kui sul on pohmell siis higistad rohkem ning silmad ja nägu võivad punetada).

Alkoholist loobumine

Paremad suhted

Alkohol vähendab enesekontrollivõimet. Võib juhtuda, et teed asju, mida pärast kahetsed – näiteks ütled oma partnerile halvasti või käitud ebameeldivalt.

Alkohol põhjustab ka ärritust ja agressiivsust, liiga palju joonuna hakatakse sageli tülisid üles puhuma ning halvemal juhul võib asi lõppeda vägivallaga. Alkoholil ja koduvägivallal on omavahel tugev seos.

Joomine võtab palju aega ja energiat ning nii võivad igapäevased kohustused ununeda või jääda täitmata. Kui kogu igapäevaelukoorem jääb kanda kaaslasele, tundub see talle ebaõiglane ning tekitab kibestumist.

Kui nädalavahetus möödub juues või pohmellis, jääb vähem aega lähedaste või sõpradega koos midagi ette võtta. Lõpuks viib see üksteisest võõrandumise ning heade suhete katkemiseni.

Kas julged proovida?

Juba mitu aastat on toimunud kampaania „Septembris ei joo“, kuid alkoholist loobumiseks ei pea ootama uut septembrit, end võib proovile panna igal ajal ja ilma igasuguste kampaaniateta.

Ära tarbi kuu aega alkoholi ja vaata, milliseid muutusi alkoholist loobumine või selle tarvitamise oluline vähendamine selle aja jooksul kaasa toovad.​ Võta väljakutse vastu ja katseta, kui sõltumatu alkoholist sa tegelikult oled!

Allikas: www.alkoinfo.ee