Äpid, mis toovad meelerahu

Meelerahu äpid

Kui tahaksid elada õnnelikumat, rahulikumat ja tervemat elu, ent ei tea, kuidas seda saavutada, siis suunavad sind õigele rajale äpid, mis on keskendunud meditatsiooni ja teadveloleku õpetamisele.

Me kipume kulutama iga päev üleliia palju energiat oma mõtetes probleemide lahendamisele – tegeleme peas tuleviku planeerimise ja minevikus toimunu analüüsimisega. See teeb meid vastuvõtlikuks stressile, ärevusele ja depressioonile. Kui suudaksime rohkem hetkele keskenduda, paraneks meeleolu ja muretseksime vähem. Harjumuste muutmisel tõttab appi mindfulness – õpetus, mis aitab keskenduda käesolevale hetkele. Mindfulness võimaldab juhtida oma tähelepanu, tehes nii lihtsamaks enesejuhtimise ehk inimese teadliku tegutsemise ning oma emotsioonide ja mõtete tahtliku valiku ja suunamise. Tänu sellele paraneb elukvaliteet ka neil, kes kipuvad olema liialt kärsitud ja kergelt ärrituvad.

Seega on mindfulness abiks teel pingevabama ja tervema elu suunas. Ehkki Eestis on see õpetus veel lapsekingades, on hulk välismaiseid mobiilirakendusi, mis tutvustavad ärksameelsuse põhimõtteid ja aitavad astuda esimesi samme ärksameelsuse teel, ükskõik kas tegu on alles algaja või juba kogenud tegijaga meditatsiooni vallas.

Vaimse fitness’i personaaltreener

ÄppHeadspace on äpp, mis püüab kasutaja jaoks meditatsiooniga alustamise lihtsamaks teha. See pakub eri tasemetel juhendamist, aidates tänu meditatsiooniharjutustele parandada tähelepanu ja teadvelolekut, vähendades nii igapäevast ärevust ja stressi. Äpi tegijad kirjeldavad seda kui personaaltreenerit spordiklubis, mis on mõeldud vaimu treenimiseks. Kulutades vaimse fitness’i peale vaid kümmekond minutit päevas, tagab see meile rõõmsama ja õnnelikuma elu.

Mediteerimisega esmatutvuse tegijatele pakutakse tasuta tutvumisprogrammi, mis annab mindfulness’i põhimõtetest esmase ülevaate vaid kümneminutiliste seanssidega päevas. Edasi saab liikuda eri teemadel ja tasemetel harjutuste juurde, mille pikkus varieerub paarist minutist tunnini – kasutaja saab valida eri raskusastme ja võimalustega tasuliste pakettide vahel.

Headspace, millel on rohkem kui viis miljonit kasutajat, aitab lisaks kaardistada kasutaja vaimse arengu teekonna. Rakendus võimaldab jälgida meditatsiooniseansside ajalugu ja kasutaja arengut ning soovi korral jagada andmeid ka sõpradega. Kui inimene on olnud nii tubli, et mediteerinud lausa seitsmel järjestikusel päeval, saab ta endale valida boonuskingituse.

ÄppIgapäevaväljakutsete seljataja

Teine rakendus, mille eesmärk on muuta inimesed mindfulness’i propageerimisega õnnelikumaks, tervemaks ja empaatilisemaks, on Smiling Mind, mille meditatsiooniprogrammid on üles ehitatud, pidades silmas vajadust aidata hakkama saada erinevate igapäevaste väljakutsetega.

Äpp toetab ja arendab vaimutervist igas eas, selle väljatöötamises on osalenud ka psühholoogid ning see põhineb mindfulness’i meditatsioonipraktikatel. Meditatsiooniseansid õpetavad keskenduma hetkele ja oma meeltele, parandama kuulamisoskust ning astuma argirutiinis sammu tagasi, et panna rohkem tähele oma emotsioone ja tundeid. Lisaks õpetab programm, kuidas harjuda kuulama oma intuitsiooni. Alustatakse lühikestest, kolmeminutilistest seanssidest, mis kasvavad välja õpetuseks, kuidas integreerida meditatsioon oma elu osaks nii, et see saaks argipäevas samasuguseks harjumuseks nagu igapäevane hambapesu.

Mõned näited mindfulness’i harjutustest

Tule tagasi! Kui tabad end muretsemast minevikus toimunu või tulevikuplaanide pärast, ütle endale „tule tagasi!”. Rahulik hingamine ja keskendumine sellele, mida parasjagu teeme, aitab hetkes püsida.

Kolm meelt. Pane tähele, mida sinu kolm meelt tunnevad: haistmis-, nägemis- ja kuulmismeel. Hinga aeglaselt ja pane tähele, mis lõhnu sa tunned (hommikune kohv, kallima parfüüm) mida sa näed (inimene kõnnib tänaval, leht laperdab tuules) ja mida sa kuuled (kella tiksumine; auto hääl tänaval; muusika kõrvaltoas). Proovi mõelda kolmele meelele korraga – seda on võimatu teha, ilma et tähelepanu oleks hetkele koondatud.

Pane tähele. Järgmine kord, kui kellegagi kohtud, kuula tähelepanelikult teise inimese iga sõna. Mõtle tema sõnade tähendusele ja inimese omapärale. Eesmärk on teisi paremini mõista, mitte keskenduda teiste negatiivsetele omadustele ja kritiseerimisele.

Meelerahu äpid

Tekst: Urve Kask

Fotod: Shutterstock.com / tootjad