10 kiiret viisi lõõgastumiseks ja stressi maandamiseks

Lõõgastus

Puutume igapäevaselt kokku keeruliste ja stressirohkete situatsioonidega, mil võib olla raske rahulikuks jääda. Pingelised olukorrad on aga veelgi raskemad tundlikele inimestele, kes sageli ei suuda oma emotsioone kontrollida. Õnneks on nippe, mille abil ennast sellises situatsioonis kiiresti maha rahustada.

Masseeri käe erinevaid punkte

Masseeri sõrmedega oma teise käe laba, vajutades erinevaid punkte. Oluline on rõhuda ühele kohale korraga, mis aitab pingeid maandada. Seda harjutust on hea teha isegi rahvarohketes kohtades, sest seda saab teha teistele märkamatult.

Suru peopesad kokku

Suru peopesad viieks kuni kümneks sekundiks kõvasti kokku ja tunneta samal ajal enda jõudu. See harjutus aitab kehal tunnetada ruumi, milles ta asub.

Sule silmad

80% uuest infot saame läbi silmade, seega sulgedes mõneks ajaks silmad, saab aju võimaluse hetkeks puhata. Tundlike inimeste puhul aitab samuti see, kui heita voodisse pikali ning panna silmad kinni pikemaks ajaks. Pole oluline magada, vaid rahulik olek aitab hiljem raskete olukordadega toime tulla.

Hinga sügavalt ja ole hetkes

Hinga viie sekundi jooksul väga sügavalt sisse ning seejärel hinga kõva häält tehes välja. Oluline on välja hingamisel ohata sügavalt, kuna see aitab panna sisemise energia liikuma. Samal ajal lülita hetkeks oma mõtted välja, et järgmisel momendil olla täielikult hetkes.

Maanda pingeid ringutades

See harjutus aitab maandada pingeid keha erinevates kohtades. Too täielikult välja sirutatud käed enda ette, venita end pikaks ja lase käed uuesti alla. Järgmisena too väljasirutatud käed kõrvale ja lase kätel uuesti alla vajuda. Viimasena too käed ringiga üle pea ning kukuta keha põlvede vahele. Lase peal mõne hetke alaspidi rippuda ning tõuse püsti.

Saa jõudu juurde super kangelase poosi kaudu

Heida pikali maha ning siruta rusikas käed enda ette. Samal ajal tõsta maast lahti ka jalad, nagu lendaksid super kangelasena õhku ja hoia poosi kümme sekundit. See harjutus annab julgust, kuid samal aitab ka pingelises selget mõistust säilitada.

Proovi mulli hingamise harjutust

Mulli hingamise harjutust tuleb alustada viie sekundilise sügava sissetõmbega ning seejärel sama aeglaselt kogu õhk välja lasta. Nüüd kujuta ette, et sinu käes on võlukepp, mille otsas on mull – hinga taaskord sisse, kuid välja hingates tee seda nii õrnalt, et sa oma mulli katki ei puhu. Üks käsi pane samal ajal südamele, teine kõhu peale. Hinga uuesti läbi nina sisse ning hoia viis sekundit hinge kinni. Viimasel väljahingamisel kujuta ette, et seekord puhud suust ühe suure mulli välja.

Joo vett või mine ujuma

Enne sündi veedame üheksa kuud emaüsas vee sees, mistõttu paljudel inimestel tekitab vesi turvalise tunde. Vee joomine aitab organismi rahustada, kuid samuti võib proovida ka veekogu ääres jalutamist, kuulates selle vulinat. Stressirohkel perioodil võib käia palju ujumas või vannis.

Kasuta muusikat teraapiana

Juba ammusest ajast on kasutatud muusikat selleks, et ravida keha ja meeli. Selle abil on võimalik ennast väljendada rohkem kui sõnad lubavad. Victor Hugo on öelnud: “Muusika väljendab seda, mida sõnad ei saa öelda, kuid millest on võimatu vaikida.” Paljud terapeudid on leidnud muusikateraapiast abi sügava depressiooniga patsientide ravimisel.

Nelja sekundi hingamisharjutus

Selles harjutuses tuleb hingata tasaselt nelja sekundi jooksul sisse, hoida hinge kinni neli sekundit ning siis sama aeglaselt õhk välja puhuda. Ilma vahepeal hingamata, puhka neli sekundit ning seejärel hinga kaks korda normaalselt sisse ja välja. Korda harjutust senikaua kuni tunned ennast rahulikumana.

Tekst: Ajakiri Sport

Foto: Pixabay