„Selfie küünarliiges“ – kas järjekordne nutiajastu meditsiiniline probleem?

Selfie

Olukord: Õhtu. Viskad voodisse pikali. Lihased on väsinud ja valutavad. Jääd magama. Hommik. Ärkad ja keha on kange ja ikka valus. Eelmine päev ometi trenni ei teinud. Aga küünarliiges (võimalik, et ka mujalt) ikka valutab. Võimalik, et sul on tekkinud nutisõltlaste uus terviseprobleem “selfie küünarnukk”.

Enne kui naerma hakkad (või Snapchat’i endast uut videot tegema ja sinna juurde koera keelt või lillepärga juurde lisamatõttad), siis antud probleem on muutumas järjest tõsisemaks. Inimesed hoiavad oma kätt ebaloomulikes sundasendites, et saada parim nurk endast pildi (selfie) saamiseks. Tulemuseks on pinges lihased, valutavad kõõlused ja ülekoormusvigastused.

Selfie küünarliiges on sarnane tennisemängija või golfimängija küünarliigesele, kus küünarliigese ja randme vahele jäävate lihaste kõõlustes tekib ülekoormuse tagajärjel põletik. Selfie tegemise käigus on käsi väga ebaloomulikus asendis, sest lisaks käe üleval hoidmisele, tuleb seda veel randmest painutada ja samal aja nutitelefonist kõvasti kinni hoida. Lõpetuseks tuleb sõrmega veel nupule ka vajutada. Tegu on modernse liigutusega, mille jaoks meie keha pole otseselt mõeldud. #firstworldproblem

Suurim erinevus selfie ja tennisemängija küünarliigese puhul on see, et kui ühe puhul on tegu kõva trenniga, siis teise puhul suurem higistamine puudub. See on nutiajastu hind, mida makseme oma kehaga. Seni oleme juba kokku puutunud probleemidega nagu nutipöial ja nutikael.

Nutiseadmed pole ainus põhjus miks vigastused tekivad. Põhjused on ka lihasmassi ja jõu langus teatud kehaosadel. Varasemalt tehtud uuring näitas, et milleeniumi naistel on ajaloo kõige nõrgem käe haarde tugevus.

 SÜMPTOMID:

  • palpatoorne valulikkus küünarliigese välimisel poolel, mis suureneb sõrmede surumisel rusikasse
  • valu küünarliigese välimisel poolel
  • valu suurenemine küünarliigese välimisel poolel, kui suruda käelaba randmest allapoole
  • käe lihasjõu vähenemine ja nõrkustunne käes
  • käelihaste kõhetumine ehk atroofia, kui vigastus on muutunud krooniliseks

Õnneks on lahendus sama lihtne kui probleem ise. Tuleb teha pause nutiseadme kasutamisest ja anda kehale puhkust. Treeni regulaarselt kogu oma keha ja liigu ringi. Järgmine kord, kui käsi, kael või sõrm tahab nutiseademe kasutamisest krampi minna, siis on see meeldetuletus, et naudi rohkem elu, mitte ära proovi kõike jäädvustada. Või on see märk, et on aeg selfie stick muretseda. Aga jällegi – tehke parem trenni ja nautige elu.

Tekst: personaaltreener Martin Kiho www.martinkiho.com

Foto: Pixabay