EOK sõlmis Team Estonia sportlaste koroonatestide tegemiseks koostööleppe SYNLABiga

SYNLAB Eesti juhatuse liige Rainer Aamisepp ja EOK president Urmas Sõõrumaa. Foto autor Karli Saul
SYNLAB Eesti juhatuse liige Rainer Aamisepp ja EOK president Urmas Sõõrumaa. Foto: Karli Saul

Eesti Olümpiakomitee sõlmis SYNLABiga koostööleppe mahus 2500 testi, orienteeruvalt summas 170 000 eurot, mille raames on EOK programmi Team Estonia kuuluval ca 450 tippsportlasel võimalik teha koroonaviiruse SARS‑CoV‑2 teste SYNLABi koroonatestipunktides üle Eesti.

EOK president Urmas Sõõrumaa märkis, et olukorras, mis on tinginud kogu spordile lisakulusid, on SYNLABi toetusest palju abi.

„Ülemaailmne spordielu ei jää seisma, mis tähendab, et meie sportlased reisivad palju Eestist välja ning turvaliste võistluste pidamiseks on vajalik, et nad saaksid end koroonaviiruse suhtes testida.  Mul on hea meel, et nii 2021 suvel planeeritud Tokyo suveolümpiamängudeks, 2022 veebruaris toimuvateks Pekingi taliolümpiamängudeks valmistuvad sportlased saavad muretult reegleid järgida ning omavad oma tervisest paremat ülevaadet. Oleme SYNLABile koostöö eest tänulikud,“ ütles Sõõrumaa.

SYNLAB Eesti juhatuse liige Rainar Aamisepp: „SYNLABi soov on anda panus Eestis võimalikult aktiivse kultuuri ja spordielu jätkamisse. Nii oleme valmis panustama Eesti sportlaste võimalikult sujuvasse olümpia ettevalmistusse kiire ja nende jaoks tasuta testile pääsemise võimaldamisega. Meie poole on pöördunud paljud sportlased ja alaliidud palvega toetada nende tegevust, otsustasime seda teha koordineeritult koostöös Spordimeditsiini Sihtasutusega ja EOK üleselt.“

Koostöölepingu kohaselt saavad EOK tippspordiprogrammi Team Estonia kuuluvad sportlased teha kuni 2022. aasta veebruari lõpuni kokku 2500 koroonatesti – vastavalt vajadusele test aktiivse koroonaviiruse tuvastamiseks või antikehade analüüs koroonaviiruse läbipõdemise kinnitamiseks. PCR analüüs võimaldab sportlase võimaliku nakatumise varajast avastamist, kohest isoleerimist  ning olümpiasportlaste seas viiruse leviku madal hoidmist. Antikehade test võimaldab näha läbipõdemist ning selle analüüsi tulemust küsivad sisenemisel osad riigid, kus meie sportlased treeninglaagrites ja võistlustel käivad.

Koroonatesti on võimalik põhjendatud juhtudel teha Team Estoniasse kuuluvatel:

  • olümpiaettevalmistustoetust saavatel A-, B-, C- kategooria sportlastel;
  • noorte saavutussporditoetust saavatel sportlastel;
  • mitteolümpiaalade sportlastel;
  • pallimängualade koondislastel.

Teenuse kättesaadavuse tagamiseks on EOK-l õigus vajadusel piirata ühele sportlasele või koondisele võimaldatavate testide arvu.

Testile suunamiseks vajaliku saatekirja saamiseks peab sportlane või alaliit ühendust võtma  Spordimeditsiini SA-ga, kes hindab testimise vajadust. Laekunud saatekirja alusel võtab kõnekeskus ühendust ning pakub proovivõtmise aja SYNLABi koroonatestimise punktis Tallinnas, Pärnus, Tartus, Jõhvis või Narvas. Vastuse saab sportlane 24-48 tunni jooksul digilugu.ee keskkonda ja ka testi.me alla laetavasse TESTI mobiilirakendusse. TESTI keskkonnas saavad nad endale genereerida tasuta sertifikaadi, mis võib olla vajalik piiriületamiseks.

Erandiks on välismaalt Eestisse saabumine – isolatsiooniaja lühendamiseks tuleb esimene proov anda Tallinna sadama A- ja D-terminalis jalgsi saabujate alal ning Tallinna lennujaamas Confido meedikute abi ajutistes testimispunktis kohapeal vormistatava saatekirja alusel. Teise testi (saab anda mitte enne kui 7 päeva möödudes esimesest testist) saatekiri genereeritakse automaatselt kuuenda päeva õhtul pärast esimese testi andmist.

Allikas: EOK