Selgus 2022. aasta parim spordiraamat

hackenschmidti raamatuauhind

„Biatlon A&O. Ükski märk ei jää üles. 25 lugu laskesuusatamisest” pälvis 2022. aasta parima spordiraamatu auhinna.

Tartus toimunud Eesti Olümpiaakadeemia (EOA) aastakonverentsil kuulutati välja Georg Hackenschmidti nimeline Eesti parima spordiraamatu auhind. Auhinnaskulptuuri võtsid vastu autorid Kristi Krisberg ning Jan Jõgis-Laats. Võitnud raamatu näol on tegemist esimese eestikeelse laskesuusatamise teosega, millest leiab intervjuusid tipptegijatega, eestlaste mälestusi ja ala nüansside selgitusi lihtsal moel. Autorid annavad vastused mitmetele laskesuusatamisega seotud küsimustele, erinevatest võistlejatest ja nende saavutustest.

Kristi Krisberg ütles oma tänukõnes, et nende raamat on saanud väga head tagasisidet: „Seega tundub, et tasus ära see tegemine,” lisas ta.

Raamatuauhinna žürii liikme ja Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi peavarahoidja Kaarel Antonsi sõnul paistis raamat silma oma huvitava ja uuendusliku ülesehitusega, milles on autorid väga oskuslikult seostanud Eesti oma sportlased ajaloo rahvusvahelise ala teemadega. „Raamat laskesuusatamisest on hädavajalik, kuna suuremad varasemad spordiloolised käsitlused Eestis sellest spordialast või ka tuntumatest spordikangelastest kahjuks puuduvad,” ütles Antons. „Mainimata ei saa ka jätta, et meil on hea meel, et esmakordselt on Hacki auhinna üks võitja ja põhiautor naisterahvas.”

Žürii tänavune koosseis: ajakirjanikud Priit Pullerits ja Maarja Värv, EOA president Neinar Seli ning spordimuuseumi juhatuse liige Siim Randoja ja peavarahoidja Kaarel Antons.

Georg Hackenschmidti raamatuauhind on Eesti Olümpiaakadeemia ja Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi 2011. aastal asutatud auhind, mille eesmärk on propageerida ja esile tõsta eestikeelset spordikirjandust. Auhinnaga kaasneb aukiri, auhinnaskulptuur ja Eesti Olümpiakomitee rahastatav rahaline preemia 1000 eurot. Tutvu varasemate võiduraamatutega siin.

Tekst ja foto: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum