Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi ning EOK koostööl valmis juubelinäitus

Igihaljad
Foto: Roman „Vanaisa” Neimann.

Eesti Spordi-ja Olümpiamuuseumi 60. ning Eesti Olümpiakomitee 100. sünnipäeva puhul valmis fotonäitus „Igihaljad“, mis tutvustab Eesti erinevate ajastute ja sisuga spordialade tippsportlaste karjääri jooksul võidetud õisi.

Spordimuuseumi juhatuse liikme Siim Randoja sõnul on näitus inspireeritud Poola fotograafi Ewa Bilan-Stochi fotoprojektist Perpetui Flores. Autori nõusolekul pakub lummava idee edasiarendus imelise võimaluse tuua ka Eesti spordisangarite visa töö unustamatud viljad väärikalt esile. „Eesti sportlased on aegade jooksul võitnud erinevatelt suurvõistlustelt palju autasusid, mis jäävad Eesti spordilugu alatiseks ehtima. Loodetavasti aitavad need medalikimbud neid saavutusi meenutada ning on noorematele spordihuvilistele inspiratsiooniks tippu pürgimisel,“ ütles Randoja.

EOK100 projektijuht Anu Kaljurandi sõnul tegid valiku oma võidetud medalitest sportlased ise. „Mul on hea meel, et kõik atleedid tulid meie ideega kaasa ning asusid hoolega oma medaleid otsima – kellel olid need spordimuuseumis, kellel vanematekodus. Aleksei Budõlin pidi aga üldse oma medalitega Šveitsist Eestisse reisima,” ütles Kaljurand.

Vaatajate ette on toodud olümpiavõitjate Erki Noole, Gerd Kanteri, Irina Embrichi, Kristina Šmigun-Vähi, olümpiamedalistide Aleksei Budõlini, Kelly Sildaru, Tõnu Endreksoni, paralümpiavõitja Marge Kõrkjase, ujuja Eneli Jefimova, jalgpalluri Joel Lindpere, korvpallur Merike Andersoni ja kulturist Ott Kiivikase medalikimbud.

Sportlaste kimbud pildistas üles fotograaf Roman „Vanaisa” Neimann.

Fotonäitust saab vaadata alates 30. augustist Tartus, Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumis ning ühtlasi Tallinnas Viru Keskuse aatriumis 29. augustist 17. septembrini. Edasi liigub näitus erinevatesse Eestimaa paikadesse.

Allikas: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum