Tanel Padari sportlik väljakutse

Tanel Padar
Ujumistreeningutega tegeleb Tanel 2–3 korda nädalas, umbes tund aega korraga. foto Rando Kall

Ülemaailmne triatlonisari IRONMAN tuleb sellel aastal Eestisse. IRONMAN 70.3 Otepää triatlon toimub 6. augustil.

Aasta lõpus üllatas avalikkust Tanel Padar, kes teatas ettevalmistuste algusest, sai esimeseks registreerunud osalejaks ja plaanib läbida kokku 70,3 miili ehk ujuda Pühajärves 1,9 km, sõita rattaga 90 km ning joosta veel 21,1 km.

Ajakiri Sport kavatseb järgmistes numbrites uurida ja kajastada, kuidas tuntud rokkaril ja algajal triatleedil raudmehe- ettevalmistus läheb.

Tuleb välja, et ta pole ujumistrennis käinud, ratast on kasutanud vaid poes käimiseks ja jooksmisega pole olnud just sinasõber. Tanel Padari treener on tuntud triatleet ja Otepää võistluse juht Ain-Alar Juhanson.

Padari treeneri jaoks on hea märk, et päris krooli algõpetust ei pea korraldama ja esimene kuu on möödunud paljuski ujumiskeskselt, sest talvel on hea basseinis põhitarkusi omandada ja lihvida. Üldise kehalise ettevalmistuse ja vastupidavuse põhja ladumine on samuti märksõnad treeningplaanides. Lisaks ujumisele on koostöös ratta- ja jooksupartneriga alanud tasapisi ettevalmistused ka nendel aladel.

Tanel Padar
Koos Taneliga otsustas triatloniks treenida ka Kalev Kruus. Pildil on meestele juhiseid jagamas Ain-Alar Juhanson.
foto Rando Kall

Tanel Padar on ühes intervjuus öelnud, et tulge ja proovige talle ära teha ning et Otepää triatlon ei ole vaid hea üritus tippudele ja tugevatele harrastajatele, vaid ka algajatele nagu tema, jõukohane valmistuda ja edukalt läbi teha. Pärast spordiarsti visiiti ja teste ning esimesi treeninguid pakkus treener lõpetamise ajaks alla kuue tunni.

Ain-Alar Juhansoni sõnul ongi üks eesmärk näidata Taneli eeskujul, et algajad ja ammugi siis eri spordialade harrastajad julgeksid rohkem triatloniga tegeleda – suvine triatlonikalender pakub selleks arvukaid võimalusi. Tanel Padar võtab treeneri sõnul kindlasti enne Otepää triatloni ette vähemalt ühe proovivõistluse ning mine tea, mis aegu ja arengut näeme.

Triatlonisuve tippürituseks, kõige rahvusvahelisemaks ja suuremaks kokkutulekuks Eestis kujuneb IRONMAN 70.3 Otepää, kus starti pääseb ka kuni 200 võistkonda – igas tublis ettevõttes ja asutuses on kindlasti piisavalt sportlikke töötajaid, et ujuda, ratast sõita ja joosta, ning miks mitte osaleda võistkonnana.

IRONMAN sari tuli Eestisse tänu ala kiirele arengule, tipptasemel tegijatele ja paljudele kvaliteetsetele võistlustele. Osalejad, võistkonnad, koostööpartnerid, vabatahtlikud ja kaasaelajad teevad Otepää sündmustest Baltimaade suurima triatlonifestivali.

Tegemist on mitmepäevase festivaliga perioodil 5.−7. augustini, mille käigus viiakse läbi lastetriatlon, heategevusjooks ja põhivõistlus ning pakutakse kultuuriprogrammi ja mitmekesist suvist olemist Pühajärve ääres ja Otepääl.

Tekst: Ajakiri SPORT
Artikkel ilmus Ajakirjas SPORT 2016 veebruaris