Indrek „Summer” Raadiku suur väljakutse

Foto: Siim Semiskar

Indrek Raadik kerib maanteerattal kilomeetreid tänavu viiendat hooaega. Sihiks silme ees on suve lõpul aset leidev suurejooneline Hawaii Express Gran Fondo Estonia, mis viib pool tuhat ratturit Tallinna südamest Viru tänavalt otse heade mõtete linna Tartusse.

Seni pigem pallimängudega sina peal olnud 42-aastane muusik jõudis rattaspordini motomaailma kaudu. „Kunagi mängisin korvpalli, kuid õnnetul kombel murdsin põlvesidemed ribadeks ja kuigi operatsioon oli edukas, siis tuli alale joon alla tõmmata. Olin teelahkmel, mida edasi, sest olen alates seitsmendast eluaastast kogu aeg sporti teinud. Redmoto klubi tekkimisega sisenesin mootorite maailma, kus võtsin väljakutseid vastu nii sportlase kui treenerina. Lasksin end koolitada Ameerika mototreeneritel, kelle jutust käis korduvalt läbi jalgrattasõit, rõhuga maanteesõidul,” meenutab Raadik, kes kolis täielikult rattaspordi peale üle pärast laste sündi. „Pärast seda kui meie perre tuli kaks ägedat tüüpi juurde, mõtlesin, et ma enam igaks juhuks motokrossi ei sõida.”

Sportlik eeskuju lastele

Iseenda heas vormis hoidmine ja oma neljale lapsele eeskujuks olemine on täna peamine, mis Raadikut sportima motiveerib. „Rattasport annab võimaluse võtta hetk enda jaoks täiesti üksinda või siis saab mõnusa seltskonnaga suvalises suunas veeredes end igapäevasekelduste juurest korraks välja lülitada ja puhata. Tahan teha seda rahulikult, et kogu oma ülejäänud elu terve ja vitaalne olla. Lisaks tahan oma vanemale pojale näidata, et millegi saavutamiseks pead midagi ohverdama, ainult treeningutest ei piisa. Noorte toast välja saamine nii, et telefon koju jääb, on juba pool võitu. Kui suudad nad veel liigutama panna, siis on eriti hea. Täna käib 13-aastane Jorke minuga koos ratast sõitmas ja ujumas, viieaastased kaksikud sulistavad basseinis ja vee vastu näitab huvi üles ka pere pesamuna, kes on praegu kolmene,” räägib perepea rahulolevalt.

Spordimehe talveperiood möödub peamiselt jõusaalis ja kodus treenides. „Samal ajal kui lapsed ujuvad, rassin mina masinate ja kangidega, rattakilomeetreid kogun kodus pukil vändates. Selle aja jooksul jõuavad kõik pereliikmed mulle oma päevased tegemised ära rääkida. Kokku tuleb praegu neli treeningut, millega hoian end pigem ree peal. Kindlasti annab veel ka juurde kruttida, mida ühel hetkel teengi,” lisab ta.

Möödunud juunikuus Vändra Rattarallil Foto: Raivo Sarapuu/ Sportfoto.com

Tipptasemel varustus tulemust ei too

Varustuse poolelt proovib Indrek mõistlikku joont hoida. „Minu rattaks on jäänud Gianti, loodan, et mul ei teki sellist rahalist võimalust, mis laseb hulluks minna. Pigem olen selline, kes lükkab juppide vahetamise hästi kaugele. Ka ei aja ma taga ratta kaalunumbreid, aga tean harrastajaid, kes selle nimel vaeva näevad. Vahel võistlustel ikka vaata ja imesta, mis tehnikat autost välja võetakse. Tihti jäävad sportlaste enda võimed sellele tublisti alla. Enne tuleks ikka sõitma õppida ja siis investeerima,” tõdeb ta.

„Sellega seoses meenub mulle üks lugu Tour de Helsinki võistluselt, mille 140 km pikkune distants oli minu jaoks üks esimesi pikemaid sõite. Olin valmistunud, korralik kiiver peas, lükra seljas. Ühel tõusul tuiskas minust mööda kilepükstega proua, kiiver kuklas. Ta oli maastikurattaga! Mida pekki?! Lubasin endale, et teen trenni ja järgmisel korral olen juba paremast klassist!”

Foto: Siim Semiskar

Sopa sisse ei roni

Kuigi valdavalt meeldib muusikule siiski maanteel vurada, siis Kosmikute bassimehe Kõmmari pealekäimisel soetas ta endale ka maastikuratta, viimane sai sportlikku innustust just Indrekult. „Ma väga ei viitsi sinna sopa sisse ronida, eks seal ole juba erinevatel eluetappidel piisavalt käidud. Lisaks on maastikusõit minu jaoks liiga tehniline, seal tuleb teada käikude vahetamist ja muud sellist. Maanteel on ikka puhtam ja mõnusam, kuigi eks mul läheb veel aega, et grupisõidu nipid selgeks saaksid. Näiteks ei oska ma veel päris hästi positsiooni valida,” räägib Raadik.

Nii Raadiku kui Raivo Rätte ehk Kõmmari koduklubiks on RedBike, kuigi trenni teeb ansambli The Tuberkuloited laulja ka näiteks koos Viimsi rattaklubi sõitjatega ning kuulub lisaks veel Garmin Eesti tiimi. „Rattasport on minu ellu toonud palju uusi ja põnevaid aktiivseid inimesi. Üheskoos teeme nii trenni kui vajadusel toetame võistlusradadel. Lisaks olen märganud, et üha enam jõuab rattarallidele endisi võitluskaaslasi, kellega sai kunagi koos korvpalli või jalgpalli mängitud. Kuna vigastused ei lase neil muude aladega tegeleda, siis rattasport on väga loogiline valik. Saaks nüüd veel selle liikluskultuuri Eestimaa teedel paremaks, oleks treenida puhas lust.”

Foto: Siim Semiskar

Areng innustab

Suve lõpul ees ootava Hawaii Express Gran Fondo Estonia suursõidu ees mees hirmu ei tunne, kuigi nii pikka distantsi läheb ta läbima esimest korda. „Esimesed kaks hooaega käisin ja tiirlesin pigem omaette ja rahulikult. 2017. aasta hooajal tahan aru saada, kuhu ma siis täpsemalt välja jõudnud olen ja mida suudan, sestap panin end ka rattalaadal Gran Fondole kirja. Treeningpäevikuid vaadates on arengut olnud, passist vaatab vastu number 42 ning loodan, et natukenegi on võimalik veel areneda. Päris suure sammu astusin edasi tänu 2016. aastal Filter Maanteekarikasarja sõitudel osalemisele. Valisin lühikesi ehk 40−50 km pikkusi distantse, et aru saada, mis seal võistlustel täpselt toimub, kuidas sõidetakse, mida tehakse. Oli nii õnnestumisi, kui kirumisi, kuid asjad hakkavad vaikselt kohale jõudma,” ei anna Raadik alla.

Kui pühendud, siis pühendu!

„Ma olen oma elu jooksul selliste treenerite käe alt läbi käinud, kelle juures n-ö poole jalaga laskmine oli välistatud. Kui kippusid näiteks Jaak Salumetsa trennis viilima, siis andis ta sulle vastu pead ja ütles, et sama hästi võid juba ka koju ära minna. Allaandjatega ei arvestatud, nemad ei saanud olulistes mängudes väljakule ega ka reisile. See kogemus õpetas tiimi eest väljas olema, mida võib üle tuua ka rattavõistlustele. Kui satun grupi ette, siis teen tööd. Ei ole nii, et sõidad terve võistluse teiste tuules ning siis tuhised viimasel poolel kilomeetril mööda ja lähed tulemust tegema. Minu südametunnistus on selles suhtes puhas!” tunnistab Raadik.

„Mõne jaoks võib see muidugi hullus tunduda, et istud ratta selga ja sõidad Tallinnast Tartusse. Olen Pärnust Tallinna sõitnud, kui ema ütleb, et soovib ka pealinna tulla. Kuna pere on suur, siis tuli minul koju vändata. Tee valisin läbi Järvakandi, kus on ka mu tiimikaaslase Kõmmari lapsepõlverajad. Rattasõitjad on positiivses mõttes natuke hullud ja seepärast ootan ma augustis toimuvat võistlust väga, saab kindlasti äge olema,” usub Raadik.

„Kui Gran Fondo 2015. aasta augustis esimest korda toimus, siis oli meil just bändi 25. aastapäeva tähistamine käsil ja palju esinemisi, lisaks kartsin, et minu jaoks võib selline distants veel veidi pikk olla. See oli üldse hea, et ma võistlustel osaleda sain, sest ma ei saa ju bändimeestelt seda musitseerimise rõõmu ära võtta ja öelda, et Summer on terve suve spordiga hõivatud. Võib-olla sel korral teeme bändiga pärast sõitu veel Tartus kontserdi,” on Raadik oma energiavarude suhtes optimistlik.

Foto: Siim Semiskar

Iga asi omal ajal

Unistuste etappe ja radu on Raadikul palju, kevadel ootab teda ees elu esimene Hispaania rattalaager. „Kõik mõtted teostuvad õigel ajahetkel ja kui vaatan elule tagasi, siis ongi asjad nii läinud. Euroopas on päris mitu huvitavat Gran Fondo etappi, mida sõita võiks, loomulikult Tour de France’i etapp ning erinevad võistlused Itaalias ja Hispaanias. Püreneedes sõita pole kindlasti kerge, aga peab meeldima! Hispaanias on konkreetselt 200 km peale kuskil 3600 tõusumeetrit. Rootsis on Vätternrundan üks väga ilus võistlus, mis kulgeb ümber järvede. Samamoodi on Soomes palju võistlusi, millest mõni on juba ka järele proovitud,” loetleb muusikust spordimees.

Kõigil on tagasilööke

Vaatamata entusiasmile on ka Raadikul olnud tagasilööke. „Vahel tuleb väga suur laiskus peale, kiusatus koju tulles teleka ette lösakile visata on teinekord päris suur. Kui sellest üle saada, mis juhtub üldjuhul kiiresti, annab spordiga tegelemine väga palju jõudu oma igapäevaeluga toime tulla. Jõuan tegeleda oma pere, laste, bändi ja tööga.”

Hawaii Express Gran Fondo Estonia toimub 20. augustil. Kogu info on väljas veebilehel www.granfondoestonia.com.

Tekst: Marta Vasarik
Artikkel ilmus Ajakirjas SPORT 2017 veebruar