“Alati kohal” suusaentusiastid jahivad 118. Estoloppeti maratoni

estoloppet
Vasakult: Arvo Raja, Indrek Pak, Sulev Muru, Kaarel Toss. Foto: erakogu

Spordimees Indrek Pak on alates sarja loomisest kaasa teinud kõik Estoloppeti maratonid ning valmistub rajale minema ka 27.jaanuaril Viru Maratonil. Temaga koos nii-öelda samas paadis on veel Arvo Raja, Sulev Muru ja Kaarel Toss, mehed tunneb rajal ära neoonkollase numbrisärgi järgi.

Indrek Pak leiab, et erinevad sündmused annavad talle põhjuse talvel õue suusatama minemiseks. “Mingi väike väljund võiks ju olla, niisama ainult igal nädalavahetusel oma lõbuks suusatada läheb igavaks. Maraton annab liikumisele mõnusa eesmärgi ning lisaks saan hooaja jooksul kõikidele Eesti parimatele suusaradadele tiiru peale teha,” ütleb ta.

Maratonile läheb Indrek võistlema küll eelkõige iseendaga, kuigi kaasvõistlejad panevad ka teda veidi rohkem pingutama. “Naabrimehest tahaks ju ikka parem olla,” naerab rahvasportlane.  Ta lisab: “Uutele tulijatele soovitan tegelikult lihtsalt oma sõitu sõitma minna ning alguses veidi alla oma võimete suusatada. Tark ei torma! Kui soovid endast kõik välja pigistada, tee seda viimasel viiel kilomeetril, aga võid ka kogu distantsi rahulikult nautida. Mul muidugi hea rääkida, ise ma kunagi nii ei tee. Kui stardipauk käib, siis hakkab veri vemmeldama,” muigab ta.

Viru Maratoni rada on igal hooajal veidi erinev ning pakub osalejatele üllatusi. “Kui põldudel on lauskmaa, siis põhirajad on päris toimekad ehk selleks hooajaks välja mõeldud 14 km ringi viimane kolmandik nõuab ilmselt suuremat pingutust. Esimese ringiga saab selgeks, kus tuleb tagasi hoida ja kus saab pigistada,” ütleb Indrek Pak.

Ilusast talvest tunneb spordimees suurt rõõmu ja soovitab suusatamisega tutvuda ka neil, kes sellest siiani vaid mõelnud. “Üldkehaliselt on see suurepärane ala ja hoiab hästi toonuses. Õues värskes õhus puhkad vaimu korralikult välja.”

Igapäevaselt hajutab ta koduküla rajal Kosel, mis saab alguse kohaliku laululava juurest. Nädalavahetustel teeb väljasõidu näiteks Kõrvemaale, Valgehobusemäele, Keilasse, Piritale või Nõmme-Harku rajale. “Mida pikem ring, seda mõnusam sõita, aeg läheb ka kiiremini,” leiab ta.

Treeningmahtudel ta silma peal ei hoia, nutikella mehel andmete salvestamiseks polegi. “Maratonil maksab rohkem enesetunne ja see, kuidas suuskade valik ning määrimine õnnestunud on. Ma ei mõõda läbitud kilomeetreid, tunde ega minuteid. Püüan vaid jälgida, et enne esimest maratoni oleksin vähemalt kolmel korral kolm kuni neli tundi järjest suusatanud. Estoloppeti maratonidest on Tartu maraton ainus, kus ma nii kaua rajal veedan, teised lähevad veidi kiiremini.”

“Alati kohal” saatusekaaslastega trehvab ta enamasti vaid maratonidel. “Arvo Rajaga oleme selle aja jooksul mõned korrad juhuslikult Nõmmel või Pirital trehvanud, aga Kaarel Toss Ja Sulev Muru pole Harjumaa mehedki. Nendega satun heal juhul mõnel maratonil koos ühispildile,” ütleb Pak.

Estoloppeti suusapidudest soovitab ta osa võtta emotsiooni pärast. “Maratonide rajad on suurepärased ning emotsioone, mida finišis koged, saad vaid sellistelt rahvaspordiüritustelt. See annab positiivse laengu väga pikaks ajaks.”

Viru Maraton toimub juba 27.jaanuaril ning nädal hiljem ehk 3.veebruaril kohtuvad suusasõbrad juba Tamsalu-Neeruti maratonil.

Viru Maratoni ajakava:

09:00 – 10:45 stardimaterjaide väljastamine

11:00 maratoni start (42 km)

12:30 poolmaratoni start (22 km)

11:15 Suusabussi suusatund

11:55 Farmi lastesõidud suusastaadionil

16:30 suletakse finiš

* *Autasustamine toimub jooksvalt peale vanuseklasside võitjate finišeerumist.

Registreerimine on avatud: https://www.estoloppet.ee/

Allikas: Estoloppet