Blogi pidamine motiveerib treenima

Blogijad

Blogimine muutub päevast päeva populaarsemaks, samuti tekib juurde erinevaid spordiblogisid, kus jagatakse oma trennikogemusi ja soovitusi teistele. Saame tuttavaks kahe blogijaga.

Jooksmisele keskendunud Karmen Lepp on blogi pidanud augustist 2014. Täna toimetab ta veebiaadressil jooksublogi.blogspot.com, kus kirjutab peamiselt jooksuvõistlustest ja sealsetest emotsioonidest.

„Blogi hakkasin pidama enda pärast, muidu läheksid toredad isiklikud saavutused meelest. Alustasin jalutamisega, kirjutasin kaalust, rühmatreeningutest, katsetasin toitumiskava, alustasin jooksmisega. Nüüd kirjutan peamiselt jooksuvõistlustest ja sealsetest emotsioonidest. Blogingi sageli pärast jooksupidu, et tunne oleks värske ja esmased mõtted saaksid kirja. Muid postitusi teen kui vaim tuleb peale, tihti kui on elus väga hästi või just halvasti läinud, sest nii tundub ehedam ja lugejad annavad sageli jõudu jätkata.

Karmen Lepp

Blogipidamine motiveerib kindlasti treenima, sest lisaks iseenda soovidele on ka virtuaalsed jälgijad, kellele pettumust valmistada ei taha. Blogi annab ka võimaluse end analüüsida ja kindlasti ka vanemana lugemiseks mälestusi sellest, kus olen olnud ja mida eri perioodidel teinud/tundnud.

Oma jälgijatelt olen saanud valdavalt positiivset tagasisidet. Mulle on kirjutatud, et inspireerin ja pakun äratundmisrõõmu, lähen oma lugejatele korda. Küsimustele olen alati vastanud, kuid sageli tuleb ka meelde tuletada, et ma ei ole arst ja kirjutan vaid oma kogemustest.

Karmen LeppOsalenud olen Tartu Jooksumaratonil (23,4 km) , Tartu kevadjooksul (10 km), Skechers Tartu poolmaratonil (21,1 km), SEB Tallinna Maratonil, Trives Kambja tervisejooksude sarjas, #GORUNTARTU sarjas, Ida-Virumaa heade jooksude sarjas. Lisaks osalesin eelmisel aastal esimest korda Ida-Virumaa staadionimaratonil 24 tunni jooksus, aga suurimaks saavutuseks pean kindlasti Prantsusmaal toimunud Euroopa meistrivõistlusi 24 tunni jooksus. See oli minu teine ultrajooks ja mul õnnestus saada Eesti naiste rekordiomanikuks 173,319 km läbimisega. Nüüd soovin hoida rekordit oma nimel ja areneda just ultrajooksude valdkonnas.”

Karmeni kolm motivatsiooninippi

  1. Pane dressid selga ja liigu kolm sammu välisuksest eemale (enamasti ongi kõige keerulisem end mugavustsoonist välja saada).
  2. Jaluta pool tundi ja jälgi ümbritsevat (juba värske õhk parandab enesetunnet ja on tõenäoline, et järgmisel korral tundub juba idee liigutada mõnusam).
  3. Vaata alustuseks motiveerivaid trennivideoid või loe spordiblogisid ja tea, et juba täna alustades võid peagi olla sama tubli ja hakkaja!

Võimalus saavutusi talletada

Kati Orgmetsa blogi katjonok.com sai novembris 6-aastaseks. Blogima hakkas Kati Eestist ära kolides, esialgu selleks, et maha jäänud peret ja sõpru eluga kursis hoida.

„Tahtsin lähedastega pereelu, lapseootust ja kasvamist jagada. Kuni lapse sünnini oligi see pigem beebiblogi, kuniks hakkasin kaalu langetama ja sporti harrastama. Pärast seda tekkis suurem lugejaskond, vaikselt lõppesid lapsejutud ja kirja sai pandud edusammud kaalulangetamisel ja spordis.

Kati OrgmetsMul oli alguses rutiin panna igal nädalal ja kuu lõpus kirja toitumise ja trenni kokkuvõtted, aga pikapeale muutus see „pean kirjutama” stressirikkaks ja võttis blogimisest kogu lõbu. Nüüd tuleb küll postitustesse pikemaid pause, aga kirjutan asjadest, mis on mulle tähtsad ja mida tahan jagada. Tegelikult enamikku ei huvita, kas sa jooksid möödunud nädalal 20 km või 25 km, aga kui parandasid poolmaratoni aega või said laval esineda – see on juba mainimist väärt.

Mõnda aega tagasi mõtlesin pidevalt, et ma PEAN alla võtma, sest PEAN ju blogi lugejatele eeskujuks olema. Nüüd olen prioriteedid veidi ümber hinnanud ja tahan süstida lugejatesse pigem seda, et nad olenemata keha suurusest või kaalust oleksid aktiivsed, armastaksid liikumist ja elaksid tervislikult. Loomulikult see motiveerib ennastki. Tahad ju näidata, et õnnelikult, tervelt ja sportlikult on võimalik igas vanuses, kaalus ja suuruses elada!

Minule annab blogimine eelkõige võimaluse oma saavutusi talletada. Ja mul on hea meel, et olen leidnud mõttekaaslasi, sõpru ja toetajaid.

Enamik tagasisidest on olnud ikka positiivne. Alati on hea meel, kui keegi kirjutab, et olen eeskujuks ja motiveerin. Samuti on nn madalhetkedel tore saada toetavaid kirju, et kõik on hästi ning olen tubli, et kõike seda kahe väikese lapse kõrvalt jaksan ja suudan.

Kuna ma olen rühmatreeningu instruktor, siis treeningtunde tuleb nädalas päris palju. Minu suurimateks kirgedeks on jooksmine ja tantsimine, millega ma tegelen pea kaheksa tundi nädalas. Lisaks annan piloxing’ut, yoga funk’i ja fatburn’i. Nädalas tuleb mul kindlasti 11−12 treeningtundi.

Kati OrgmetsOlen neli aastat järjest osalenud Eesti Ööjooksul ja kavatsen sinna jõuda ka tänavu. Lisaks olen end kirja pannud Selveri Linnajooksude sarja, mis kulmineerub septembris SEB Tallinna Maratoni läbimisega. Kuna maraton ootab alles ees, siis praeguseks suurimaks saavutuseks loen Eesti Ööjooksu poolmaratonil rekordi püstitamist: 21,1 km ajaga 1 tund ja 49 minutit. Uhkust tunnen ka oma akrobaatiliste saavutuste üle tantsumaailmas.”

Kati kolm nippi, et end diivanilt trenni vedada

  1. Lihtsalt tõuse, pane riidese ja mine õue – edasine on juba lihtne!
  2. Võta end pesuväele ja mine peegli ette.
  3. Leia endale kaaslane. Siinkohal ei mõtle ma elukaaslast, vaid kedagi, kes käiks sinuga väljas, utsitaks sind tagant ja oleks alati olemas!

 

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: Shutterstock.com / erakogud