Jooksud, mis mõeldud vaid naistele

Naisten Kymppi

Maijooks tähistas tänavu väärikat 30. aasta juubelit, ulatudes nõukogude aja lõpust tänapäevani välja. Millised on aga mujal maailmas ainult naistele mõeldud jooksud?

Maailma kõige esimene naistele mõeldud jooks toimus 1978. aastal USA-s, kus osales 78 naist Oakley New York Mini 10 K nime all. 2016. aastal, kui see naistejooks tähistas 45. aasta juubelit, finišeeris lausa 8800 naist ja võitja aeg oli 31:26. Kuulsamatest nimedest on jooksul kaasa teinud näiteks Paula Radcliffe, Deena Kastor ja Kim Smith. Selles loos teeme juttu eesti naistega, kes osalenud Euroopa erinevatel naistejooksudel.

Kristiina Stõkova
Kristiina Stõkova

NTC Women Victory Tour

Kristiina Stõkova osales 2015. aastal Stockholmis Nike egiidi all toimunud naistele mõeldud jooksul. Infot saadi nike.com lehelt ja kuna kohale mindi Eesti Nike treenerite pundiga, siis ammutati lisainfot ka kohalikust Nike kontorist. Lisaks jooksule toimus järgmisel päeval ka eraldi treeningpäev ja kahepäevane üritus maksis kokku 460 Rootsi krooni. „See emotsioon ja energia oli võimas! Keegi ei jooksnud justkui aja peale, vaid rajal üksteist innustades. Oli väga ühtehoidev jooks ja väljateenitud Nike embleemiga kaelakee on mul siiani aeg-ajalt ehteks kaelas,” meenutab Kristiina. Kindlasti on tal plaanis veel mõnel Nike treeningpäeval osaleda ja ta jälgib hoolega nende lehel olevast kalendrist, millistesse linnadesse üritus liigub.

Lisainfo siit.

Marika Roopärg 2016. aasta Maijooksul
Marika Roopärg 2016. aasta Maijooksul

Stardis koos Tarja Haloneniga!

Marika Roopärg, kes on osalenud Soome tuntuimal naistejooksul Naisten Kymppi (10 km) aastatel 1996–1998 ja 2007–2008, sai infot jooksu kohta tööandjalt. Esimesest korrast Soomes jäi Marikale meelde meeletu rahvamass, sest tollal ei olnud meie Maijooks, kus ta samuti osales, veel nii osavõtjaterohke. 1996. aastal oli stardis ka tollane Soome välisminister Tarja Halonen. Kogenematu jooksjana riietus Marika mitmelgi korral liiga paksult, sest lihtsalt ei osanud olusid ja oma võimekust hinnata. Ereda mälestusena jäid nendest jooksudest meelde jooksujärgsed saunajutud, kus Põhja-Soomest kohale tulnud naised rääkisid elavalt, kuidas selle jooksu ja sõidu jaoks säästetakse eraldi raha, et osaleda aasta spordi tippsündmusel. Täiesti erakordne sündmus oli ühel aastal jooksujärgne Soome kultusbändi Dingo solisti Pettri Neumanni kontsert. „Mõnel korral juhtus isegi nii, et laupäeval osalesin Eestis Maijooksul, õhtul sõitsin laevaga Soome ja pühapäeval jooksin Helsingis,” meenutab Marika ja mõlgutab mõtteid osaleda mõnel sarnasel jooksul Stockholmis.

Lisainfo siit.

Tjejmilen (naistemiil) ja Women’s Health Halvmaraton

Asta Suurväli
Asta Suurväli

Asta Suurväli on osalenud mitmel Rootsi jooksul, infot on ta nende kohta ammutanud internetist. Aastatel 2014–2016 jooksis ta korra 10 km jooksul ja kahel poolmaratonil. „10 km septembri naistejooksul on osalejaid umbes 33 000 (osalejate arv on piiratud) ja see on justkui üleriigiline pidu, kuhu kogu rahvas kokku koguneb. See jooks on tõesti väga hästi organiseeritud. Teine naistele mõeldud aprillikuine poolmaraton on veel suhteliselt noor jooks, mis alustas aastal 2014, kuid eriline selle poolest, et reklaamitakse spetsiaalselt naiselikkust. See väljendub ka medalites.”

Sel aastal tahab Asta jällegi Stockholmi poolmaratonil osaleda.

Asta Suurväli Rootsi medalid
Asta Suurväli_Rootsi medalid

Lisainfot Rootsi jooksude kohta leiad siit.

Ekspromt naistejooks Ljubljanas

Agnes Männik sattus naistejooksule täiesti juhuslikult, viibides töölähetusel Sloveenias. „Idee tekkis, kui nägin linnas reklaame, olles just samal päeval ostnud uued jooksusussid,” naerab ta. „Registreerisin end samal hommikul.”

Agnes Männik
Agnes Männik

Nii nagu enamik naistejookse, oli seegi 10 km pikk ning osavõtutasu 35 eurot sisaldas jooksusärki ja mahukat kinkekotti erinevate kosmeetika- ja hügieenitoodetega, sest jooksu sponsor oli kosmeetikafirma DM. Agnes meenutab, et ilm oli mai lõpus väga palav ning distants kulges valdavalt ülesmäge ja oli küllaltki raske. Jooksule eelnes ühine soojendusvõimlemine, finišis esinesid kohalikud muusikud ja emotsioon oli positiivne.

Lisainfo siit.

Tema Majesteedi radadel

Jaana Jõgisuu osales 2015. aasta sügisel sõbrannadega Londoni lähiümbruses toimunud naiste jooksul, mis kulges mööda radu, kus tema kõrgeausus ise armastab jalutada. Jooksu otsis neile välja väliseestlannast sõbranna ja kevadel registreerudes maksis jooks 25 naela. Jaana muljetab: „See naistele mõeldud 10 km jooks toimus Windsori lossi lähistel pargis, kus rada kulges läbi külakeste, mis asusid imeilusa looduse keskel ning mille radadel käib kuninganna jalutamas ja ratsutamas. Samuti möödusime majast, kus elab prints Andrew, ja paljudest teistest kuningaperele kuuluvatest hoonetest.”

Jaana vaatab tõtt tema Majesteediga
Jaana vaatab tõtt tema Majesteediga

Start ja finiš asusid „Long walk” rajal, mis kujutab endast pikka sirget Windsori lossist kuni kuninganna kujuni. Start oli kerge tõusuga ja finiš kulges allamäge. Finišis jagati spordijooki ja šokolaadi ning kõik lõpetajad said kaela edeva roosa medali. Samuti oli raja kõrval ohtralt kaasaelajaid. Jaana hoiab välisreiside planeerimisel silmad-kõrvad ikka lahti, et osaleda mõnel toredal võistlusel.

Lisainfo siit.

 

 

Tekst: Kärt Radik

Fotod: Shutterstock.com ja erakogud