Kaia Kanepi: Kuulake oma sisetunnet

Kaia Kanepi

Läbi aegade Eesti edukaim tennisist Kaia Kanepi (32) on ligi aasta kestnud vigastuspausi järel võistlussporti naasnud ja teeb tegusid US Openil. Kevadel küsisime Kaialt, millised on tema toitumisnipid.

Kui olulist rolli mängib sportlase ettevalmistuse puhul toitumine? Mida sina toitumise juures kõige rohkem jälgid?

Raske öelda, kui olulist rolli see mängib, kuna osa sööb, mida tahab, ja tunneb end sporti tehes hästi, teised jällegi peavad rohkem jälgima. Mina jälgin, et menüü oleks gluteeni-, suhkru- ja lehmapiima vaba.

Kas oled sportlaskarjääri jooksul teinud toitumises olulisi muudatusi ja millised need on olnud?

Ühel hetkel loobusin gluteenist ja see aitas enesetunde paranemisele kõvasti kaasa – ma polnud enam pärast sööki unine. Samuti olen aastatega vähendanud lehmapiimatooteid ja nüüd ei tarvita neid peaaegu üldse. Kuna olen lugenud ja kuulnud valge suhkru kahjulikest mõjudest, siis ei tarvita enam ka seda. Lehmapiima ja suhkru menüüst väljajätmisega enesetunne nii palju enam ei muutunud nagu pärast gluteeni väljajätmist.

Milline mõju on olnud muutustel sportlikele tulemustele?

Arvan, et toitumine on üks väike osa paremate sportlike tulemuste saavutamisel.

Kas on mingid toidud, mille oma menüüst kindlasti alati välistad ja miks?

Sealiha. Kui teada sain, et see on väga lähedane inimese geneetikale, siis lihtsalt selle toidu nägemine juba ajab südame pahaks.

Kaia Kanepi

Mis on sinu lemmiktoit, millest sa loobuda ei tahaks?

Tume Eesti leib (rukkileib).

Milline on sinu meelest kõige tervislikum maiustus, mida endale alati lubada tohiks?

Arvan, et kui on isu, tuleb süüa, mida vaja, kuna piirates see isu ära ei lähe. Hiljuti hakkasin lugema raamatut „Painav söögiisu” ja see on aidanud palju kaasa mõistmaks, miks mul üldse isu mingi toidu järele on (mis emotsioon seal taga on). Pärast nende asjade teadvustamist polegi mul mittetervisliku järele väga isu olnud.

Palju propageeritakse ohtrat vee joomist, kas vesi kuulub sinu igapäevasele joogilauale ja kui palju päevas vett tarbid?

Vesi ongi ju ainus jook, ülejäänud on kuuldavasti organismi jaoks söök. Ma tarbin palju vett. Külmas kliimas joon kaks liitrit puhast vett päevas kindlasti. Lisaks veele joon musta kohvi ja mulle meeldib ka kombucha.

Kui sageli väljas söömas käid ja millest toitude tellimisel lähtud?

Eestis olles käin harva, kuna mulle meeldib ikka teada, kust toit on pärit ja mida sisaldab. Välismaal käin rohkem väljas söömas. Kui võimalik, tellin ökotoitu, aga kui mitte, siis ikka võimalikult puhast toitu, paneerimata ja kastmeteta.

Oled palju viibinud välismaal laagrites ja võistlustel ning kindlasti ka kohalikke toite proovinud. Millise maa kööki pead kogemuste põhjal oma lemmikuks?

Kui ma veel makarone sõin, siis meeldis kõige rohkem Itaalia köök, aga praegu võib-olla on Tai toit lemmik.

Millised on kodused tervislikud road, mida ise kõige sagedamini valmistad, ja mis on saanud nendest sinu lemmikuteks?

Smuutit teen kodus iga päev ja see ongi mu lemmik. Mulle meeldib igal hommikul smuutit teha ja sinna valke sisse panna, see annab head energiat. Kuna ma eriline kokkaja pole, siis vahel grillin kodus kala, keedan kinoad või tatart ja teen salati kõrvale.

Toitumine on tegelikult selline teema, mille kohta kõik enam-vähem teavad, mis on tervislik ja mis mitte. Ometi tehakse väga palju ebatervislikke valikuid ja nähakse vaeva, et rämpstoidust loobuda. Kuidas tervislikud valikud enda jaoks loomulikuks teha?

Loobuda kohe on muidugi raske. Arvan, et võiks proovida leida alternatiive nn rämpsule. Kui tervis on oluline, siis võib-olla ajapikku ei taha enam alternatiivi ka, vaid inimene valib pigem hea enesetunde.

Kellelegi ma midagi konkreetselt soovitada ei taha, kuna maitsed on erinevad, pigem soovitan inimesel kuulata oma sisetunnet.

smuuti

Kaia Kanepi soovitab:

Banaani-avokaado-kurgismuuti

0,5 l maitsestamata jogurtit
2 küpset banaani
pool avokaadot
¼ pikka värsket kurki

Blenderda kõik segamini ja joo terviseks!

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: Jarek Jõepera / Jörgen Norkroos Õhtuleht / Shutterstock.com