Mootorispordi muuseum kutsub külla

Harjumaal Turbas on endale mugava pesa leidnud mootorispordi muuseum (MOMU), mis avas uksed juulikuu lõpus.

Esmapilgul ei oskaks aimatagi, et muuseumiks ümber ehitatud vana Ellamaa elektrijaam peidab endas niivõrd mahukat muuseumipinda – ligi 6000 m2 ja suurel hulgal eksponaate. Välja on pandud võidusõiduautod, tsiklid, karikad, sportlaste riided ja isegi maalid. Kõik muidugi teemakohased – seotud mootorite ja spordiga.

Muuseum

Läbilõige ajaloost

Väljapanek ei ole tekkinud lühikese ajaga, vaid kogu ekspositsioon on kogunenud paljude aastate vältel. Muuseumi esimene eksponaat on Tallinna Polütehnilise Instituudi tudengite kursusetöö Estonia vormelitehase kohta, mis valmis 1986. aastal. Võib öelda, et sellest tööst saigi muuseum alguse ja on kasvanud üheks Eesti suurimaks. Täna saab muuseumis näha läbilõiget kogu regiooni (Eesti ja endine NSVL) mootorispordi ajaloost, alustades ralliautodest ja lõpetades maailmameistrite tsiklitega. Kõige erilisemat eksponaati on keeruline esile tuua, sest iga ese peidab endas huvitavat ja pikka ajalugu, aga äramärkimist väärivadki kindlasti vormel Estonia paarkümmend mudelit, mida on üldse kokku toodetud 1331. Veel leiab muuseumist tsikli, mis on lõpuni sõitnud Pariisi-Dakari ralli, Luule Tulli tsiklid, aga ka tänavatel liikunud masinaid, millel on rääkida huvitav ja siinse autondusega seotud lugu.

Muuseum

Muuseum kogu perele

Muuseumi kuraator Arno Sillat usub, et mootorispordi muuseum peaks kõnetama praktiliselt iga peret, sest elu on näidanud, et igas suhtlusringkonnas on inimene, kes on mootorispordiga seotud – kas siis ise sõitnud, midagi ehitanud, käinud võistlusi vaatamas vms. Igal juhul võiksid muuseumi tulla kõik, kel on vähegi spordi- või tehnikahuvi, alates vanavanematest, kuni poiste-tüdrukuteni välja. Võrreldes mõne teise muuseumiga on üks erinevus see, et paljudele eksponaatidele saab peale ja sisse ronida. Milline poiss või tüdruk sellisest võimalusest ära ütleks!

Muuseum

Mootorispordi muuseum asub Turbas, Tööstuse 3.

Avatud R–P 12–18 ja ettetellimisel.

Vaata ka: www.momu.ee ning www.facebook.com/motorsportmuseum/

Tekst ja fotod: Merilin Piirsalu