Kellele sobib laskesport?

Laskesport
Foto: Shutterstock.com

Laskesport on ala, mida tuleb lihtsalt ise proovida, et mõista, mida see endast täpsemalt kujutab.

Olles ise proovinud jahilaskesporti käesoleva artikli kirjutamise raames, julgen väita, et laskesport ei eelda harrastajalt kiireid jalgu, graatsiat või rammu. Viimast on küll vaja piisavalt, et relva käes hoida ja lask sooritada, aga olulisemad on stabiilsus, keskendumisvõime ja terav silm, et sihtmärki tabada.

Laske- ja jahilaskespordi tagamaid selgitavad instruktorid Karl Kontor (Elva Laskespordiklubi) ja Andres Ratassepp (Männiku Jahilasketiir), lisaks räägivad kaasa harrastajad Aarika Jõgiste, Igor Homin ja Kalvi Viidakas.

Karl Kontor
Karl Kontor Foto: erakogu

Mis alaga on tegu?

Kontor: Laskesport on üks vanemaid spordialasid maailmas. Kohe, kui leiutati relvad, hakati harjutama nendest täpselt laskmist. Tänapäeval toimub laskmine kindlate reeglite järgi ainult sportlikel eesmärkidel.

Ratassepp: Jahilaskesport on haavlilaenguga padrunite tulistamine liikuva objekti pihta. Kui jahilaskespordis lastakse 12 cal haavliga, siis laskespordis kasutatakse kuule seisva märklaua tabamiseks.

Kellele laskesport harrastamiseks sobib?

Kontor: Tulirelvadega lubatakse võistlema alates 12-aastastest lastest ja sealt edasi enam vanusepiiranguid ei ole. Seega sobib laskmine vanusest ja soost sõltumata kõigile, kellel huvi ja tahtmist oma käeosavust ja silmateravust proovida.

Ratassepp: Jahilaskesport sobib tegelikult kõigile. Vanusest see väga ei sõltu, küll aga kehakaalust. Umbes 50 kilogrammi kaaluv inimene saab jahilaskmisega juba hakkama.

Mis varustust on vaja?

Kontor: Laskespordis on 23 laskeharjutust ja suuremad erinevused tulenevad relvaliikidest. Laskuril on vaja eririietust, mis tagab asendi stabiilsuse ja vähendab staatilisest tegevusest tingitud kehalisi vaevusi.

Ratassepp: Vaja on relva ja padruneid. Edasi juba prille, kõrvaklappe või -troppe ja kvaliteetseid rõivaid.

Andres Ratassepp
Andres Ratassepp Foto: erakogu

Millised kulud laskespordiga kaasnevad?

Kontor: Laskespordiga alustamisel ei ole kulud kuigi suured. Tuleks astuda laskespordiklubi liikmeks ja selle eest saab treeneri esmase juhendamise ja varustuse kasutamise võimaluse.

Ratassepp: Kui mõelda ühe klassikalise treeningu maksumuse peale, siis peaks arvestama umbes 45 euroga. Selle hulgas on nii taldrikute kui padrunite hind ja instruktori tunnitasu. Kui tekib soov osta kvaliteetne relv, siis see maksab näiteks 3000 eurot.

Kus laskesporti harrastada saab?

Kontor: Inimestel, kellel on tahtmine laskesporti proovida, tasub otsida oma elukohale lähim lasketiir. Näiteks Elva lasketiiru juures tegutsevas Elva Laskespordiklubis on kümmekond koolitatud laskespordiinstruktorit valmis aitama.

Ratassepp: Jahilasketiirudest töötab aasta ringi vaid Männiku jahilasketiir, kus on alati kohal ka instruktor. Üle Eesti on teisigi lasketiire, näiteks Laekveres, mis on hooajal või võistlusteks avatud.

Mis omadusi laskespordiga tegelemine arendab?

Kontor: Ilmselt huumorimeelt. Laskurid armastavad naljaga pooleks rääkida, et laskmine pole mingi male, kus ainult käiakse ja antakse tuld.Laskmise juures on vaja ikka mõelda ka ja mitu käiku ette. Hea lasu sooritus nõuab ideaalset silma ja sõrme koostööd, koordinatsiooni ja tasakaalu. See on võimalik vaid pikaajalise intensiivse treeninguga, mis nõuab vastupidavust ja tahtejõudu.

Ratassepp: Jälgiva objekti tabamine nõuab väga head reaktsioonikiirust ja keskendumist, seega need omadused arenevad kindlasti kõige rohkem. Lisaks arendab laskespordiga tegelemine distsipliini.

Aarika Jõgiste
Aarika Jõgiste Foto erakogu

Miks laskesport?

Jõgiste: Ma tulen lasketiiru ja kogu muu maailm lülitub välja. Igapäevaprobleemid ei mängi enam rolli, vaid kogu tähelepanu läheb tabamisele ja seda tulemust on kohe näha.

Homin: Karta pole siin midagi. Pauk ja tagasilöök pole üldse nii hirmsad, kui televiisorist tunduda võib.

Viidakas: Mulle meeldib see feeling,kui taldrik kildudeks läheb. Tule kindlasti lasketiiru, instruktor teeb vajaliku selgeks ja siis on hea lasta!

Tekst: Laura Jaansen