Ebanormaalse eneseületusvõimega naine – Andra Moistus

Andra Moistus

Alles eelmisel suvel CrossFitiga algust teinud Andra Moistus saavutas tänavu oma võistlusklassis neljanda koha suurel CrossFiti võistlusel Battle of Riga. Tahtejõu ja treener Vahur Kiisi abiga. Kuigi Andral jääb selja taha 14 aastat kergejõustikuga tegelemist, ei teadnud ta enne CrossFiti võistlustel osalemist, kui suureks pingutuseks ta võimeline on.

22-aastane Andra, kes teivashüppele keskendunult pikalt kergejõustikuga tegeles, räägib, et CrossFiti juures võlus teda just see, et sportlastele ei saa selles alas probleemiks piirangud ega rutiin. „Mõne muu spordiala, näiteks kergejõustikuga tegeledes pead igaks treeninguks minema samasse halli, kuid CrossFit annab palju rohkem võimalusi ega sea piire,” jutustab Andra spordialaga kaasnevast vaheldusrikkusest, mida ta kergejõustikuga tegeledes taga igatses. „Mulle meeldib, et CrossFitis saan vabalt teha kõiki harjutusi, mida tahan, ilma et keegi ütleks mulle, mis harjutusi ma võin teha ja mida mitte, sest igasugune liikumine tuleb selle ala juures kasuks,” lisab Andra, mille peale sportlase treener Vahur teda naljatledes vabaks lastud linnukeseks nimetab.

Andra MoistusCrossFit hindab mitmekülgsust

CrossFit on spordiala, kus nii Andra kui ka Vahuri sõnul kunagi igav ei hakka, sest iga treening ja võistlus on erinev. Spordiala ja selle võistlused koosnevad harjutuste kombinatsioonidest ehk WOD-dest, mis hõlmavad nii gümnastikat, jõutõstmist kui ka vastupidavuse treenimist. „Öeldakse, et sportlane, kes saavutab esimese koha võistlusel CrossFit Games, on maailma parimas vormis mees või naine,” kommenteerib Vahur CrossFiti võimet sportlaste mitmekülgsust hinnata.

Andra esimene kokkupuude CrossFiti treeningutega oli eelmisel suvel. „Rühmatreener Katrena Tenno, keda uhkusega ka oma teiseks treeneriks pean, mainis kord võistlussarja FitGames,” meenutab Andra võistlust, kust ta osa võtta otsustas. FitGamesi nimetab Vahur mitteametlikeks Eesti CrossFiti meistrivõistlusteks, kuigi formaalselt on tegu võistlejate üldfüüsilist vormi proovile paneva sportliku võistlussarjaga. Andral õnnestus kohe esimesel etapil teine koht saavutada, millega kaasnenud edutunne teda spordialaga jätkama innustas. Lisaks kohtus sportlane sellel võistlusel esimest korda ka oma tulevase treeneri Vahuriga. „Just sellelt võistluselt meie ühine rada alguse saigi,” räägib Andra.

Sümbiootiline partnerlus treeneriga

Paljudel edasistel võistlustel on Andra käinud just Vahuri eestvedamisel, kes ka ise oma võistlusklassis Eesti crossfitterite tippude hulka kuulub. Kuna Vahuri ja Andra vahelisest treeneri-treenitava suhtest lõikavad kasu mõlemad pooled, nimetavad nad ise oma suhet sümbiootiliseks. „Andral on ebanormaalne eneseületamise võime ja soov,” kirjeldab Vahur seda, kuidas Andra endast alati maksimumi annab. Just see on omadus, mille saavutamise nimel ka treener ise töötab ja mida ta enda sõnul Andralt pidevalt õpib. „Vahur on kindel tugi minu kõrval, nii treeneri, treeningkaaslase kui – kõige olulisem – ka sõbrana, kelleta ma end CrossFiti maailmas ette ei kujutaks,” ütleb Andra omakorda.

Battle of Rigal
Battle of Rigal

Senine suurim saavutus CrossFitis

Koos on Andra ja Vahur pidanud pingutama mitmel ühiselt ette võetud võistlusel, nii osalesid nad ka märtsi lõpus toimunud kolmepäevasel CrossFiti võistlusel Battle of Riga, olles osa 80 parimast sportlasest, kes üle Euroopa võistlusele kvalifitseerusid. Oma võistlusklassis neljanda koha saavutanud Andral suuri ootusi ei olnud, sest tegu oli tema esimese rahvusvahelise CrossFiti võistlusega. Õnnelik oli ta juba ainuüksi võistlustele pääsemise üle, mida ta peab ka oma senise CrossFiti karjääri suurimaks saavutuseks. „Võistluse käigus tekkisid siiski päris kõrged ootused,” räägib Andra, kes eelviimase võistluspäeva lõpuks oli tulemuste poolest ka endale üllatuseks väga heas seisus. Viimasel päeval said aga Andrale saatuslikuks double undersehk kahekordsed hüpped hüppenööril, millega ta palju punkte kaotas. „Oli teada, et Riias ootavad meid ees kahekordsed hüpped, siiski pöörasin nende õppimisele liialt vähe tähelepanu,” räägib Andra õppetunnist, tänu millele hüppenöör talle edaspidi enam raskusi valmistada ei tohiks, sest pärast võistlusi on ta kripeldava südamega iga päev vähemalt 100 kahekordset hüpet teinud.

Head tulemused ka raskuste kiuste

Lisaks CrossFitile, on Andra Moistus häid tulemusi näidanud ka erinevatel jõusaalivõistlustel. Eelmisel aastal osales ta Fitness5 Euroopa meistrivõistlustel Trondheimis, mis on jõusaali baasharjutustest koosnev viievõistlus. Selleks, et EM-ile pääseda, treenis Andra Vahuriga kõigest kuu aega, ent see-eest väga tulemusrikkalt. Suurte pingutuste kiuste jäi Andra Fitness5 Eesti meistrivõistluste ajaks haigeks ega saanud EM-i pääset. Kuna raskemas kaalukategoorias oli vähem võistlejaid, sai Andra siiski võimaluse endast rohkem kaaluvate hulgas võistlustest osa võtta. Nii kujunes välja ootamatu väljakutse Andra kaalunumbrit kergitada. „Kuna ümmarguseks söömine ei oleks võistlusel kuidagi kasuks tulnud, saime Andra kaalus vaid umbes poolteist kilo juurde ja ta pidi 55-kilosena 60+ kaalukategoorias võistlema,” ütleb Vahur ja tõdeb, et Andra kahjuks rääkis see, et raskemas kaalukategoorias tõusevad proportsionaalselt ka kangide raskused. Vaatamata asjaolule, et Andra jõutõmbe kang oli lausa 10 kg raskem kui õiges kaalukategoorias, lahkus südikas sportlane Trondheimist siiski kolmanda kohaga.

dav

Edu saladus

Seda, kuidas Andral on õnnestunud ennast sportlasena nii hästi tõestada, võib seostada tema erakordse pingutamisvõimega. Sellegipoolest peab Vahur nii enda kui ka Andra edu saladuseks just mitmekülgsust. „Me ei ole kitsastes raamides ega defineeri end crossfitteritena,” räägib treener ja selgub, et Andra peab end tõepoolest hoopis trennisõltlaseks, kes tegeleb pidevalt oma suure liikumisvajaduse rahuldamisega. Nii mahub Andra tavalisse nädalasse 5–7 rümatreeningut ja kolm jõutrenni, millele lisaks sõidab ta iga päev ligi 40 km jalgrattal. Kes teeb, see jõuab, sest peale mahuka treeningkava on Andral Tallinna Tehnikaülikoolis pooleli ka geenitehnoloogiaõpingud ja tegeleda jõuab ta ka oma hobi mudellennundusega.

Ka Vahur arvab, et selles alas saab edukas olla end crossfitteriks defineerimata. „Muude alade puhul oleks see võimatu – jalgpallis korvpallurina oleks päris raske tipus olla,” naljatleb mees, kes samuti oma mitmekülgse elu poolest silma paistab. Lisaks CrossFitiga tegelemisele on Vahur ka MyFitnessi personaaltreener, kehalise kasvatuse õpetaja, jalgpallitreener ja kõige tipuks ka kahe lapse isa.

Andra ja Vahur
Andra ja Vahur

Soov olla Eesti parimate seas

Kuna tegemisi on nii treeneril kui Andral hulgaliselt, on ka nende tulevikuplaanid ja eesmärgid vabakäigul. Vahelduse mõttes plaanivad nad suvel tegeleda matkaspordiga ja läbida ka triatloni, ent juba mai esimeses pooles algab taas võistlus FitGames, millest kahtlemata osa võetakse. Kindel plaan on rohkem keskenduma hakata ka CrossFiti tehnikale, et järgmisel aastal Battle of Rigalt säravamate tulemustega koju tulla.

Kuna CrossFit hõlmab paljusid alasid, milles pidevalt paremaks saada, on Andra eesmärk lühendada enda koostatud nimekirja „Harjutused, mis vajavad harjutamist”. „Uskuge mind, see nimekiri on pikk,” naljatleb Andra. Lisaks töötab sportlane ka selle nimel, et tõusta Eesti parimate crossfitterite hulka, sest konkurente, kellest mööda minna, jagub Andra sõnul küllaga.

CrossFit toob ilmsiks võimete piirid

Vahuri sõnul teeb CrossFiti eriliseks asjaolu, et iga treening on kui eneseteostus ja eneseületus, millega kaasneva tunde nimel Andra enda sõnul treenibki. Kuigi Andra oli käinud paljudel võistlustel ka enne CrossFitiga tegelemist, sai ta alles selle spordialaga alustades aru, mida tähendab maksimaalne pingutamine. „See on uskumatu tunne, varisedes pärast viimase korduse sooritamist hingetuna maha, mõeldes, et ma andsin endast kõik, mitte midagi ei jäänud sisse,” lisab ta. Võttes arvesse Andra eneseületamise võimet, on tema treener veendunud, et sportlase suurimad teod CrossFitis on alles ees.

Tekst: Kristi Tirmaste

Fotod: erakogu