Postiakrobaat Lisann Lumet vallutab maailma

Lisann Lumet

Lisann Lumet (18) avastas postiakrobaatika kolm aastat tagasi. Tugeva motivatsiooni tulemusena on ta rahvusvahelistel võistlustel häid tulemusi saavutanud ja esindab juulis Eestit ka maailmameistrivõistlustel.

Lisann iseloomustab postiakrobaatikat kui sportlikku ja artistlikku ala. Postil akrobaatiliste trikkide tegemine on maailmas laialt levinud, aga Eestis veel lapsekingades. Lisann naudib postiakrobaatikat, kuna selles on kombineeritud nii tants kui jõud. „Selle ala võlu on mitmekülgsus. Sa kasutad kogu oma keha ja kõiki lihaseid.”

Varem tegeles Lisann samuti vaheldust pakkuvate spordialadega alustades iluuisutamisest ning lõpetades sprindi ja tõkkejooksuga. Internetis surfates sattus ta aga nägema videot postiakrobaatikast ja otsustas, et soovib just sellega tegeleda. „Sel ajal käisin kergejõustikus ja tundsin tantsulisest poolest puudust. Nüüd on mul võimalik tants ja jõud ühendada.”

Lisanni tantsuline taust pärineb balletitundidest, kus ta käib aeg-ajalt siiani, kuna hea painduvus ja viimistletud sirutused on postiakrobaatikas eeliseks. Lisaks kuuluvad Lisanni treeningplaani venitused ja toreda meelelahutuse eesmärgil ka rahvatants. „Mida rohkem stiile oled kogenud, seda parem on postiakrobaatikas luua lihtsana näivat, aga keeruliste elementidega ja sujuvat kava.”

Lisann LumetEbamugavustest arenguni

Lisann alustas treeninguid spordiklubi algajate tunnist. „Arenesin üsna ruttu edasi, kuna mul olid teatud eeldused. Postiakrobaatikaga alustamine oli põnev ja tekitas kohati valu, kuna esialgu tulevad kerged sinikad. Hiljem nahk harjub. Suurt rolli mängib adrenaliin, mis aitab üle saada ebamugavustest ja toob palju rõõmu, kui oled uue elemendi ära õppinud,” ütleb neiu.

Kiire arengu ja eri stuudiote katsetamise järel jõudis Lisann edasijõudnute tasemele mõeldud treeningusse Cristalline tantsu- ja spordiklubisse Kristina Kase käe alla treenima. Lisann meenutab, et ta kohtus Kristinaga esimest korda 10-aastasena uisutreeningute kaudu ning nüüd on nad taas kokku saanud ja tegelevad sama alaga.

Enamasti jagunevad tantsustuudiote postitreeningud elementide õppimise, erootilise tantsu, pole fitness’i (jõud, lihaste arendamine) ja koreograafia tundideks. Lisanni sõnul võib postiakrobaatika ja -tantsu vahele võrdusmärgi panna, kuna vaatamata sportlikule iseloomule on ka võistlusalal oluline spordivahendi kaudu edastatav tants ja eneseväljendus.

Iseenda treener

Esimese võistluseni jõudis Lisann 2016. aastal. Postiakrobaatika võistlused jagunevad sportlikeks ja artistlikeks (pole art). Sportlike võistluste puhul on paigas konkreetsed elemendid, trikkide raskusastmed ja see, milliseid punkte nende eest antakse. Reglementeeritud on ka kava pikkus ja võistleja kostüüm. Kohustuslik on kanda lühikesi pükse, mis katavad tagumiku vähemalt ¾ ulatuses, ja maksimaalne pükste liikumise ala on 10%. Kui püksid on liiga väikesed või tõmbavad liikumise käigus koomale, saab võistleja miinuspunkte.

Artistliku võistluse puhul valib osaleja ise, millise kava ta esitab, ja rõhk ei ole niivõrd tehnikal kui karakteril ja lool, mida esineja väljendab.

Lisann võistleb mõlemas kategoorias, aga eelistab pigem vabadust. „Sportlikul võistlusel on hea, et sa tead täpselt, mida pead tegema. Artistlikul võistlusel on kava mu enda valik ja saan rohkem tantsule keskenduda. Praegu naudin seda.”

Kavad valmistab Lisann ise ette – koreograafia, muusika ja kostüümi idee on neiu fantaasia viljad. „Olen õppinud, et minule meelepärasel viisil tuleb asi välja vaid siis, kui seda ise teen. Realiseerin oma ettekujutused nii, nagu soovin.”

Lisann Lumet

Eesti postiakrobaatika teerajaja

Iluuisutamisega sarnaselt selgub postiakrobaatika sportliku võstluse parim just tehniliste detailide arvestuses, mida hindab 5–6-liikmeline kohtunikekogu. Igal võistlejal on oma parima soorituse näitamiseks üks võimalus.

Võistlejad jagunevad nii vanuse kui taseme põhjal juunioride (10–14, 15–17) ja seenioride kategooriatesse (18–49). Seenioride grupis saab võistleja omakorda valida amatööri või eliidi taseme. „Välismaal on võistlejaid nii palju, et seal on ka 40+ ja 50+ kategooriad. Eestlased väga palju välismaal võistlemas ei käi, võrreldes näiteks Läti või Soomega on see ala Eestis palju vähem tuntud,” tõdeb Lisann.

Eestis küll võistlusi korraldatakse, aga pigem harva ja kindlat pingerida kohalikest postiakrobaatika harrastajatest tekkinud ei ole. Mitmes riigis toimuvad aga eraldi sportliku ja artistliku postiakrobaatika meistrivõistlused. Lisaks tiitlivõistlustele on harrastajatel võimalik käia iga kuu ka suurema kaaluga ülemaailmse postitantsu liidu International Pole Sports Federation (IPSF) korraldatavatel võistlustel. Eestis liidu taseme võistlusi veel ei ole ja seetõttu osales Lisann sel aastal Soome lahtistel meistrivõistlustel. Seda peab Lisann ka oma seni parimaks saavutuseks, kuna Soomes kindlustas ta endale pääsme esindama Eestit ka Pole Sport maailmameistrivõistlustel.

Üks kategooria, milles Lisann samti võistleb on aerial hammock
Üks kategooria, milles Lisann samti võistleb on aerial hammock

Kodune treeningstuudio

Lisann treenib 4–5 korda nädalas ja igale trennile järgneb kuni tunnine venitus. Treeningute toetamiseks käib ta regulaarselt spordimassaažis ja tugevdab keha pole fitness tundides. Vaatamata tihedale treeningplaanile on Lisann õppinud, et väga oluline on puhkus. „Vigastuse tekkides annab keha märku, et on viimane hetk aeg maha võtta. Väga oluline on keha piisav ettevalmistus, minu vigastused on tekkinud enamasti just lühikese soojenduse tõttu.”

Oma treeningplaani koostab Lisann ise ja harjutab iseseisvalt ka valmis kombinatsioone. Uusi elemente õpib ta rühmatunnis või internetis leiduvate videode põhjal. Lisannil on kodus isiklik post, mis võimaldab igal hetkel harjutada. „Olin üllatunud, et mu vanemad olid koju posti soetamisega kohe nõus. Mul oli nii suur ind ja rõõm seda teha, tundsin, et see on õige asi. Mul on hea meel, et mulle on alati antud võimalus ise otsuseid teha ja nende eest vastutada.”

Postiakrobaatikas otsustab ja vastutab Lisann kõige eest, mida ette võtab. Vahel teeb see tal olemise raskeks ja tekib üksiolemise tunne, siis tuletab Lisann endale meelde, et teeb seda iseendale ja iseseisvus tagab võimaluse teha kõike täpselt nii, nagu ta soovib.

Lisann LumetMaailma vallutama

Lisann tunnistab, et postiakrobaatikaga harjumine võttis aega. Uute elementide puhul tuli ületada hirm ebaõnnestumise ees ja lihtsalt proovida. Artistliku poolega on Lisannil tulnud samuti vaeva näha. Ta ammutab inspiratsiooni oma iidolitelt ja lisab sellele omi mõtteid ja emotsioone. „Motivatsioon on see, mis meid rajal hoiab, ja seni ei ole mul sellest puudu olnud,” kinnitab ta.

Tulevikku vaadates peab Lisann kõige olulisemaks, et ta ise oleks rahul sellega, mida teeb – puhas kava, endast maksimumi andmine ja hea enesetunne on peamised. Käesolev aasta on Lisanni jaoks märgiline, kuna sellise tasemega rahvusvahelistel võistlustel ta varem osalenud ei ole. Ta õpib tundma oma konkurente ja saab teada, kuhu tema tase maailmas paigutub. Võistlustel saadab Lisanni tema vend, kes on toeks ja aitab hoolitseda pisidetailide eest.

Eesootavateks maailmameistrivõistlusteks hakkab Lisann õppima kõige kõrgema punktiskooriga elemente. Enamiku elementide sooritus sõltub Lisanni sõnul suuresti just haardest ja vahendist, mida kasutatakse. Oma kava puhul ta veel otsustab, kas läheb lavale täiesti uue koreograafiaga või mitte.

Mis on postiakrobaatika?

Postiakrobaatika on spordiala, milles on kombineeritud akrobaatilised elemendid ja tants. Postiakrobaatika juured pärinevad nii India mallakhambi’st, Hiinast kui tsirkusest. Esimesed postiakrobaatika maailmameistrivõistlused toimusid 2012. aastal. Võistlusi korraldatakse kahes kategoorias – sportlikud ehk tehnilisemad ja artistlikud ehk tantsulisemad. Tallinnas on tänaseks üle seitsme postitantsustuudiot ja ala on võimalik harrastada ka spordiklubides. Huviliste ja võistlejate arv kasvab iga aastaga.

Kuidas postil püsitakse?

Lisaks tehnikale ja jõule kasutatakse postiakrobaatika treeningutel ja võistlustel haakuvust lisavaid aineid kas vaha, magneesiumi või pulbrina. Enamasti on võistlustel piiratud, millise brändi tooteid on osalejatel kasutada lubatud. Seetõttu tuleb eelnevalt võistluse reeglitele tähelepanu pöörata, kuna kohapeal on keeruline hakkama saada vahendiga, millega varasem kogemus puudub.

Lisann soovitab kõigile!

„Postiakrobaatika sobib kõigile ja igas vanuses inimestele, kuna tasemeid, milles seda harrastada, on palju. Elemendid, millest alustatakse, on puhas ettevalmistus. Postitrenni minnes võid olla kindel, et sinuga tegeletakse ja sulle antakse algajate harjutused. Keegi ei eelda, et oled eelneva kogemusega, ja tundides on inimesed, kes soovivad iga päev just väga mitmekülgset treeningut teha. Inimesed, kes ei ole postiakrobaatikaga tegelenud, ei kujuta näiteks ettegi, kui tihedalt on see tantsuga seotud.”

Tekst: Kadri Kütt

Fotod: Yury Bote/ Tuula Ylikorpi / erakogu