Maks tervisesportlasele

Tervisesportlased

Iga sportiv inimene mõtleb sõna „maks” all lühendit sõnast „maksimaalne”, seda siis spordile pühendatud aja võtmes pere, töö ja muude toimetuste kõrvalt, maksimaalse ettevalmistuse ja tulemuse, osalemiste arvu mõttes jne.

Mina, töötades Eesti suurimas meditsiinilaboris, mõtlen kõigepealt meie suurimat siseelundit maksa. Ja maksal on väga oluline roll seoses sportimisega.

Gerly Kedelauk
Gerly Kedelauk

Maks on sinu nii-öelda keemiatehas ja puhastusjaam. Maksas moodustuvad enamus kehaomastest valkudest, nagu näiteks albumiin ja verehüübimist tagavad valgud, kolesterool ja teised lipiidid (rasvad), seal toimub süsivesikute ainevahetus. Maks on kui sinu isiklik ladu mitmetele organismi normaalseks funktsioneerimiseks ja ka sportlikuks tegevuseks olulistele ainetele, nagu näiteks vitamiinid A, D, E, K, B12, B6, rauale ferritiini näol, vasele ja teistele mineraalainetele, glükoosile glükogeeni näol energiavaruks jne. Olles võimas puhastusjaam, on maksa põhiülesanne lagundada ja viia sapiga organismist välja kahjulikke aineid, ainevahetuse käigus tekkinud jääkaineid ning neutraliseerida toksiine. Maks on võimeline ühe minuti jooksul neutraliseerima umbes miljon toksilist ainet.

Ajakirja Sport lugejale on veel olulisem teadmine, et teatud analüüsidega saame mõõta treenitusest tingitud ülekoormuse ohtu. Nimelt, kui vereanalüüs nimega ASAT (aspartaadi aminotransferaas) on sul tõusnud ja ei esine maksahaigusi, võib see viidata lihaskahjustusele. See annab otsese sisendi, et treeningute ja puhkeaja tasakaal on paigast ära. Rohke anaaeroobse trenni tegijatele tähendab see vajadust lisada aeroobseid treeninguid. Kui sinu spordiharrastus on aeroobne, siis saad üle vaadata oma lihaseid taastavad protseduurid, puhkuse ja unerežiimi. Kõrgenenud ASAT võib olla põhjuseks, miks sinu võistlustulemused ei parane.

Sportlike saavutuste jaoks on läbimõeldud treeningkava kõrval sama oluline õige toitumine. Ka maksa seisukohalt on oluline toituda tervislikult.Koormates oma maksa tugevalt töödeldud ning rasva-, suhkru- ja soolarikaste, suitsutatud ja vürtsikate toitude pideva ületarbimisega loome eelduse maksakahjustuse tekkeks. Isegi siis, kui tarvitame alkoholi minimaalses koguses, võib see kahjustada meie maksa.

Niinimetatud maksaanalüüse on mitmeid. Alaniini aminotransferaas (ALAT), gammaglutamüüli transferaas (GGT) ja aluseline fosfataas (ALP) on analüüsid, mida maksa funktsioonide ja maksarakkude seisundi kontrolliks tellivad perearstid ja SYNLAB-i laborisse otse pöördunud inimesed kõige rohkem. Meie labori uus analüüs CDT näitab viimase paari nädala alkoholi tarbimise mõju maksale.

Maksa tervis on meie endi kätes. Hoolitse oma maksa eest, et saaksid elust ja spordist maksimaalselt mõnu tunda.

Tekst: Gerly Kedelauk, SYNLAB

Fotod: Shutterstock.com / Annika Erik