Spordinädal 2018 kutsub liikuma!

Patroonid Ott ja Gerd
Spordinädala patroonid Ott Kiivikas ja Gerd Kanter Foto: EOK

Laupäeval sai avalöögi juba neljandat korda toimuv üleeuroopaline aktiivset eluviisi ja liikumisharrastust edendav spordinädal. Tegemist on nii Eesti kui ka Euroopa suurima liikumisharrastuse ettevõtmisega. Selle raames toimub tuhandeid spordisündmusi, kus lööb kaasa miljoneid inimesi.

Sandra Raju
Spordinädala patroon Sandra Raju Foto: Rasmus Jurkatam

Eestis tähistatava spordinädala põhitähelepanu on 2018. aastal suunatud haridusasutustele, tööandjatele ja spordiklubidele, kelle korraldatud sündmuste abil saab spordinädalast Eestis osa rohkem kui 100 000 inimest.Omanäolisi ja erilisi sündmusi viivad läbi koolid, spordiklubid, ettevõtted, kohalikud omavalitsused ja paljud teised organisatsioonid.

Spordinädalast on võimalik osa saada kõigil. Ettevõtetes ja koolides, kus spordinädalat tähistatakse, on septembri viimane nädal kindlasti täis põnevaid väljakutseid ja aktiivset liikumist. Nädala raames toimub arvukalt avatud sündmusi, millest on oodatud osa saama kõik aktiivsed inimesed. Üle saja spordiklubi kogu Eestis viivad nädala jooksul läbi eritreeninguid, tutvustamaks oma spordiala ja uusi treeningstiile. Igas maakonnakeskuses toimub piirkondlik avatud spordinädala tähtsündmus.

Spordinädala erilisemad sündmused ja saavutused

Spordinädal on igal aastal silma paistnud eriliste sündmuste poolest. Koolide korraldatud spordinädalate tipphetki on olnud arvukalt. Näiteks 2015. aastal tegid Viljandimaa koolinoored teatejooksuna 100 km pikkuse ringi ümber Võrtsjärve. Tallinna Reaalkooli koolipere koos sõpradega on püstitanud sõudeergomeetril maailmarekordi 1000 × 100 m teatesõudmises. Spordinädalat on tähistatud lisaks spordipäevadele ja kehalise kasvatuse tundidele näiteks füüsika-, laulmis-, geograafia-, ajaloo-, kunstiõpetuse, aga ka vahetundides.

Jooks ümber Võrtsjärve
Vaid mõned ümber Võrtsjärve jooksjatest Foto: EOK

Spordinädalal on tehtud palju head. Näiteks Rahvusvahelise Lions Klubide Organisatsiooni Eesti piirkond on mitmel aastal korraldanud jalgrattaretki, mille raames on kogutud raha heategevusprojektide toetuseks.

Spordinädalal Eestis korraldatud sündmustele on mitmel korral pööratud tähelepanu ka Euroopas. 2017. aasta oli eriline selle poolest, et üleeuroopalise spordinädala ametlik avasündmus toimus Eestis Tartu rattamaratoni lastesõitude raames. Sama aasta spordinädala raames kuulutati üleeuroopalise spordinädala auhinna #BeActive Workplace Award 2016 võitjaks Eesti Energia siseterviseraja projekt ja  #BeActive Grassroots Project Awardi konkursil pälvis teise koha pikkade traditsioonidega MTÜ Tallinnmeeting korraldatav heategevuslik Teatejooks.

Mis ees ootab?

28. september – Liikumispäev 2018

29. september BeActive Night MyFitness Ülemiste Citys

23.–30. september – piirkondlikud tähtsündmused

2018. aasta spordinädala sõnumikandjad, liikuma innustajad ja eeskujud on olümpiavõitja Gerd Kanter, kulturismimeister Ott Kiivikas, treener Sandra Raju ja olümpiamedalist Allar Levandi.

Levandi
Allar Levandi Foto: EOK

Spordinädal sotsiaalmeedias: Eestimaa Liigub

Instagram.com/eestimaaliigub

Facebook.com/eestimaaliigub

Jaga emotsioone teemaviitega#spordinädal.

Spordinädala jälgijaid ja aktiivseid postitajaid premeerib MyFitness kokku 150 tasuta pääsmega spordiklubisse.

Euroopa spordinädal on Euroopa Komisjoni algatus, mille eesmärk on parandada inimeste teadlikkust liikumisharrastusest ja spordialadest kogu Euroopa Liidus. Eestis korraldavad spordinädalat Eesti Olümpiakomitee ja Ühendus Sport Kõigile. Spordinädala korraldamist toetavad Erasmus+ programm, Kultuuriministeerium ning Coop Eesti.

Tekst: EOK