Sulgpallur Karl Kert unistab olümpiamängudest

Eesti parim noor sulgpallur Karl Kert (18) saavutas septembri alguses Tallinnas juunioride Euroopa meistrivõistlustel parima eestlasena üheksanda koha ja on seadnud sihiks olümpiamängud. Rääkisime Karliga peale EM-i veidi sulgpallijuttu.

Kuidas sattusid sulgpallitrenni?

Ema nägi ajalehes Postimees kuulutust sulgpalli algkursuse kohta ja pakkus, et võiksin sellest osa võtta. Mõtlesin, et lähen vaatan, milline mäng see on. Kuna tegelesin siis veel tennisega, tundus huvitav proovida teistsugust reketisporti.

Miks jäid sulgpalli juurde?

Sulgpall on mitmekülgne mäng, kus on vaja head füüsilist vormi, koordinatsiooni, kiirust, mõtlemist ja palju muud. See kõik mulle sulgpalli juures meeldibki. Kui tahad olla sulgpallis väga hea, pead olema osav kõiges eelpoolmainitus.

Millal tundsid esimest korda, et sinust võiks saada heal tasemel sulgpallur?

Siis, kui võitsin Danish Juniori Cup-i U11 vanuseklassis – olin tol ajal 10-aastane. See võit andis mulle aimu, et suudan rahvusvahelistel võistlustel edu saavutada.

Karl Kert

Millist oma senist saavutust hindad kõige rohkem?

Kõige rohkem väärtustan juunioride Euroopa meistrivõistluste üheksandat kohta, sest sellele võistlusele tulevad Euroopa riikide tugevaimad noored sulgpallurid ning kõigile neile on see üks tähtsamaid võistlusi, milleks valmistutakse põhjalikult. Väga rahul olen sel aastal saavutatud kahe Eesti juunioride meistritiitliga nii üksik- kui ka paarismängus. Rahuolu pakkusid ka kolmandad kohad meeste üksikmängus Venemaal ja Leedus juunioride Euroopa karikaetappidel möödunud suvel. 2017. aasta sügisel võitsin paarismängus koos Marcus Lõoga Slovakkias juunioride Euroopa karikaetapi – sellegi turniiriga olen väga rahul.

Millised muljed jäid sulle kodusest EM-ist?

EM andis kindlasti palju kogemusi enne täiskasvanute klassi minekut. Enda tulemusega olen kahtlemata rahul, kuna jõudsin individuaalvõistlusel 16 parema hulka, võites Austria ja Slovakkia esinumbrit ja Saksamaa teist reketit. Tiimivõistlus pakkus palju emotsioone, kuna seal on tavaks kõva kaasaelamine. Eesti meeskonna vastased olid tugevad ja andsid nii minule kui ka teistele palju kogemusi. Üldiselt arvan, et meie võistkond sai hästi hakkama: oli nii paremaid kui ka halvemaid hetki, aga kokkuvõttes andsid kõik endast parima. Kogu EM-i melu oli minu jaoks sel aastal meeldejäävam kui kunagi varem, kuna võistlus toimus kodupubliku ees, kes elas võimsalt kaasa.

Millal võiksid Eesti praegust parimat Raul Musta võita ja mis on peamised asjad, mida peaksid selleks parandama?

Raske küsimus, kuna Raul on siiamaani väga hea mängija. Loodetavasti suudan tulevikus talle kõvemini vastu hakata. Selleks, et jõuaksin Rauli vastu pikemaid rallisid mängida, pean tegelema palju oma füüsilise vormiga.

Karl Kert

Mis on sinu eesmärk sulgpallis?

Eesmärke on palju, aga tulevikus tahaksin kindlasti püüelda olümpiamängude poole.

Milline on kõige kasulikum nõuanne, mille oled saanud ja mis alati väljakul kasuks tuleb?

Neli inimest on mind ilmselt kõige rohkem mõjutanud. Treener Rainer Kaljumäe on aidanud keskendumisega ja õpetanud mängus hästi võrku kontrollima. Treener Mart Siliksaar on õpetanud agressiivsust ja asja väga tõsiselt võtma. Koondise treener Indrek Küüts on alati rõhutanud mängu taktikalist poolt. Ja kindlasti on oma roll Eesti kõige edukamal sulgpalluril Raul Mustal, kes on võimaldanud hea sparringut.

Miks võiksid noored, kes valivad endale sobivat ala, just sulgpallitrenni minna?

Sulgpall on väga mitmekülgne spordiala, millest ei tüdine kunagi ära.Peale selle on see seltskondilik mäng, mida on hea sõpradega mängida, ja suurepärane võimalus leida uusi tuttavaid.

Tekst: Renna Unt

Fotod: Oleg Harchenko