Komöödia “Sugupoolte võitlus” ainetel: mis spordialadel naised meeste vastu võistlevad

Reklaamivabasse voogedastusteenusesse TVPlay Premium jõudnud spordikomöödia “Sugupoolte võitlus” räägib 1973. aastal aset leidnud sajandi kõige kõmulisemast tennisematšist.

See oli matš, kus 50 miljoni televaataja silme alla võtsid mõõtu 55-aastane Wimbledoni kunagine mitmekordne võitja Bobby Riggs ning Wimbledoni valitsev tšempion ja naiste tennise esireket 29-aastane Billie Jean King. Telekanali TVPlay Sports spordikommentaator Vallot Pukk otsis välja spordialad, kus sugupoolte vastasseise ikka ette tuleb.

Mehed ja naised enamjaolt spordialadel ühises arvestuses ei võistle. Põhjus on selles, et mehed on enamasti füüsiliselt naistest tugevamad, see annab paljudel spordialadel neile eelise. Aga on ka mõned erandid, kus naised ja mehed võistlevad koos. Lisaks on mõned tublid, vaprad ja kartmatud õrnema soo esindajad tekitanud aeg-ajalt furoori individuaalaladel.

Segapaarismäng tennises, sulgpallis ja squash’is. Selles formaadis moodustavad võistkonna mees- ja naissportlane. On sportlasi, kes on teinud suurepäraseid tulemusi just segapaaris- või paarismängus, aga üksinda mängides nii edukad pole olnud.

Ratsutamine. Nii kooli- kui ka takistussõidus võistlevad mehed ja naised koos. Aga sellel alal on loomulikult üheks väga oluliseks teguriks hobune.

Iluuisutamine. Miljonite lemmikalal on olemas ju nii paarissõit kui ka jäätants, kus paari moodustavad naine ja mees.

Mootorisport. Mitmes erinevas sarjas on naised aeg-ajalt suutnud ka suurde mängu sekkuda. Vast kõige uhkema jälje ajalukku on jätnud prantslanna Michele Mouton, kes suutis autoralli MM-il võita neli etappi ja oli 1982. aasta üldarvestuses sakslase Walter Röhrli järel teine. Lisaks kihutas kartmatu prantslanna üheksal korral esikolmikusse. Pea sama kõva karjääri tegi IndyCari ja NASCAR sarjas tuhandete lemmik Danica Patrick. Wisconsinist pärit ameeriklanna võitis 2008. aastal IndyCari Jaapani võidusõidu, olles siiani ainus naine, kes populaarse vormelisarja etapi on võitnud. Patrick püsis lisaks sellele „pildil“ pikka aega – 1999. aasal alustas ta Briti vormel-3 sarjas, viimase stardi tegi tänava maailmakuulsal Indianapolise 500 miili sõidus.

Male. Nüüd natuke rahulikuma ala juurde. Ka males on läbi aastate suutnud parimad naised meestele päris edukalt vastu saada. Nimekaim on neist kahtlemata Judit Polgar, kes on saanud läbi aegade kõige nooremana rahvusvahelise suurmeistri tiitli. Ungarlanna oli siis alles 15 aasta ja nelja kuu vanune, eelnevalt oli noorim suurmeister fenomenaalne Bobby Fischer. Lisaks on Polgar suutnud tava- või kiirmales alistada 11 endist või valitsevat maailmameistrit.

Jäähokist ikka ka! Neljakordne olümpiavõitja ja seitsmekordne maailmameister Hayley Wickenheiser sai 2000. aastate alguses jääle Soome tugevuselt teises ja kolmandas liigas Kirkkonummi Salamate ridades ning viskas isegi paar väravat. Eelmise kümnendi lõpus mängis legendaarne kanadalanna ka Rootsi 1. divisjonis Eskilstuna särgis mõned kohtumised. Aga sellel alal ei saa vist enam mitte keegi mitte kunagi vastu Manon Rheaume’ saavutusele. Kanada väravavaht oli 1990-te alguses vaba agent NHL-i klubi Tampa Bay Lightningu juures ja mängis ka kahes kontrollkohtumises. Lisaks sai ta mänguaega mitmes Põhja-Ameerika madalamates jäähokiliigades.

Tekst: TVPlay Premium

Fotodel kaadrid filmist “Sugupoolte võitlus”