Mille järgi valida spordiriideid oma garderoobi?

Spordiriiete stiil
Foto: Nike

Seda, et sportides tuleks kanda spetsiaalselt selleks disainitud riideid, pole vaja enam üle korrata, aga kui tekib soov trendikas välja näha, tuleks valikud pisut rohkem läbi mõelda. Stilist ning ajakirja Anne & Stiil moetoimetaja Karolin Kuusik annab nõu, millele trenniriideid valides keskenduda, kui eesmärk on hallist massist silma paista.

Karolin tunnistab, et tänava- ja spordiriided näevad üha sarnasemad välja ja kohati isegi segunevad, mistõttu on raske järge pidada, et mis on mis. „Tänavastiil on väga sportlik ja spordiriided võivad olla vägagi erilise disainiga,“ selgitab ta. „Hea näide on see, et jalgrattatrennist või aeroobikasaalist võib retuusidega minna edasi tänavale ja olla sealjuures kõige moodsam inimene linnas. Tänavastiilist on spordiriietele üle võetud näiteks logodega äärekummid või erksavärvilised tossupaelad, need aga tulid tänavastiili omakorda suurest 1990. aastate buumist.“

Uued tuuled

Stilist teab, et spordiriiete profimaailmas on tähtis kiirus ehk eesmärk on disaini ja materjalide abil sportlaste tulemusi parandada. Samuti on trennivarustuse puhul oluline märksõna energiatagastus. „Jalanõude disainis arvestatakse, et sportlase jalad peavad neid kasutades senisest kiiremini taastuma, ja nii saab rohkem treenida. Kiiresti areneb praegu ka spordipesu ja ujumisriiete kategooria, eriti naiste puhul,“ teab Karolin. „Aina rohkem valmistatakse õmblusteta pesu, aga ka retuuse, mis kootakse valmis ühes tükis. Rohkem pakutakse trenniriietust pluss-suurustele ning naiste trenniriietuses on uus trend spordikleidid, mida aasta tagasi ei olnud veel üldse näha.“

Igas mõttes paremaks

Kuigi spordiriideid valides ei ole vaja otseselt trende järgida, siis neid poest ostes tulevad trendid paratamatult koju kätte. „Mingil määral aitab trendidega kursis olemine juhtida tähelepanu riietuse detailidele: miks on nüüd need püksid hoopis sellised või tossud teistsuguse kujuga. Spordiriietuse ja -jalatsite puhul taotlevad trendid tulemuste parandamist ja suuremat mugavust, materjalid lasevad nahal rohkem hingata ja on mugavad,“ räägib stilist. Ta lisab, et kindlasti aitab just õigete jalanõude valik tulemuste saavutamisele palju kaasa. 

Mitte ainult trennis

Spordiriideid võib vabalt kanda trennisaalist väljaspool ja stilistina on Karolinil õnnestunud seda siin-seal katsetada. „Mulle meeldib n-ö tavaeluks ammutada inspiratsiooni suurepärase stiilitajuga Ameerika jalg- ja korvpalluritelt,“ avaldab ta. „Alles hiljaaegu avastasin, et paljud neist teevad oma stiilitajuga silmad ette maailmakuulsatele lauljatele-näitlejatele ja seda mitte ainult punasele vaibale ilmudes, vaid ka trenni või mängule minnes.“

Spordiriiete garderoobi koostamiseks soovitab stilist inspiratsiooni ammutada spordiriietele ja tänavastiilile keskenduvatest blogidest, mida leiab guugeldades lõputul hulgal. „Tuleb leida need, mis sind visuaalselt kõige rohkem kõnetavad,“ annab Karolin soovituse.

Moeblogija ja harrastussportlane Marii-Heleen Penu (22)

Milliseid riideid eelistad kanda trenni tehes? Millele erilist tähelepanu pöörad?

MariiHeleen
Marii-Heleen Penu Foto: erakogu

Oleneb täiesti, millist trenni parasjagu teen. Joogat tehes armastan ümber keha olevaid retuuse ja spordirinnahoidjat. Lemmik on Rootsi ettevõtte Stronger.

Korvpalli mängides armastan lohvakaid pükse ja pluuse, eriti neoontoonides, (pool)pikki valgeid põlvikuid ja suuri pusasid. Tähelepanu pööran alati sellele, et tossud läheksid ülejäänud värvitoonidega kokku, aga ilmselt on see vaid minu kiiks. Ja kõige olulisem on ikka see, et oleks mugav.

Jõusaalis kannan riideid kuidas kunagi, aga enamasti kombinatsiooni liibuvatest joogapükstest ja lohvakatest pluusidest.

Miks on oluline, et lisaks funktsionaalsusele oleksid trenniriided ka põneva stiiliga?

Arvan, et stiilsed trenniriided motiveerivad rohkem trenni tegema. Mina soetan endale teatud aja tagant uued riided just selleks, et end veelgi tihemini jõusaali meelitada.

Millised trendid sulle endale kõige rohkem meeldivad?

Armastan kindlaid neoontoone, mille populaarsus lõpuks jälle kasvab. Värvidest ütleksin korallpunane, neoonroheline, kollane, heleroosa, neoon- ja helesinine. Trennitosse eelistan aga soetada pastelsetes toonides ja valgetest jalanõudest ei saa ka üle ega ümber. Need peavad minu riidekapis kindlasti olema. Samuti armastan kõrge pihaga trennipükse, mida on mugav kanda ja ilus vaadata.

Harrastussportlane Anni Kitsing (34)

Milliseid riideid eelistad kanda trenni tehes? Millele erilist tähelepanu pöörad?

Trenni tehes eelistan alati kanda spetsiaalseid treeningriideid. Täiesti välistatud on näiteks puuvillane T-särk ja seda just materjali pärast – treeningriie nn hingab ega lähe higiseks, sellega ei hakka külm ega palav. Mind natukene vaimustavad hästi õhukesed dressikad, mis on kerged ja milles on mugav liigutada, aga mis on isegi talvise miinuskraadiga mõnusalt soojad.

Kui oluline on sinu jaoks riiete materjal/tehnoloogia?

Anni
Anni Kitsing Foto: Imre Avaste / Sportfoto.com

Hästi oluline. Õige materjal on kindlasti olulisem kui mõne riideeseme välimus. Näiteks on mul suhteliselt koledat värvi ja imeliku lõikega oranžikas-punane jooksudressikas, aga materjal on kuldaväärt: super õhuke, ei lase vihma ega tuult läbi. Nii ma seda natuke inetut dressikat kannangi.

Miks on oluline, et lisaks funktsionaalsusele oleksid su trenniriided põneva stiiliga?

Aus vastus on, et minu jaoks pole trenniriiete põnev stiil oluline, aga mingid asjad lihtsalt meeldivad rohkem kui teised.Ilmselt mu jooksuvarustuse kõige kummalisem osa on maavillased kootud säärised, neid pole küll kellelgi teisel näinud. Pahkluud külmetasid talvel joostes hirmsasti ja tellisin emalt vahvad triibulised säärised – tähtis ja täiesti asendamatu osa mu talvisest treeningarsenalist.

Millised trendid sulle endale kõige rohkem meeldivad?

Trennis teen trenni ja trend mulle tähtis ei ole. Tihti spordisaalis liikudes hakkab muidugi silma igasuguseid vahvaid trende, mõned praktilisemad ja mõned üsna kummalised. 

Olen seisukohal, et treeningriie peab olema mugav ja esteetiline ning igasuguse ebapraktilise tilulilu koht on kuskil mujal. Värvidest eelistan musta ja halli ning värvilisi pükse ja toppe ehk märksa värvilisemaid asju kui oma igapäevariietuses. Sel on praktiline väärtus juures, sest kui peaksin metsa ära kaduma, siis leitakse mind kergemini üles.

Tekst: Keilit Aedma