Trenni ABC – I osa

Trenni ABC

Paljude eesmärk on hakata trenni tegema ja tervislikumalt elama. Soovitusi, kuidas seda teha, jagavad Reval-Spordi spordiklubi treenerid.

Personaaltreener Siim Kelner: treenimine on pikaajaline protsess, elustiilimuutus

Siim Kelner on tegelenud võistlustasemel kulturismiga ja õpib doktorantuuris tervisekäitumist. Spordiklubis Reval-Sport töötab ta nii rühma- kui ka personaaltreenerina.

Ta soovitab trenni tulles esmalt läbi mõelda, kas soovid üksinda jõusaalis harjutusi teha, käia rühmatrennis või teha koostööd personaaltreeneriga. „Kellele meeldib olla omaette ja mitte teistega koos liigutada, neile on hea jõusaal, kus tuleb olla iseenda kubjas. Kes ei ole selliseks eneseületuseks valmis, neile sobib pigem rühmatrenn. Treener innustab ees, tuled sähvivad, see on nagu teekond: soojendus, haripunkt ja lõõgastumine.“

Personaaltreeneri puhul tuleb kaaluda, kas vajad pikaajalist koostööd mingi kindla eesmärgi täitmiseks või piisab ühest ühisest tunnist, kus personaaltreener aitab jõusaalis trennikava panna paika ja õpetab korrektset tehnikat. Eelkõige on see kasulik jõusaalis alustades ja siis, kui sa ei ole kindel, milliseid harjutusi valida ja milline on õige tehnika. Kahtlemata on küsimus ka rahas, kuid on neidki, kes on võtnud endale personaaltreeneri aastateks. 

Siim-Kelner
Siim Kelner

Alustama peaks kohe

Paljud tulevad trenni sooviga kaalust alla võtta. „Minu soovitus on see, et kui sa tõesti tahad seda muutust ette võtta ja oled endas kindel, siis ära oota aasta lõppu, et jaanuaris alustada,“ ütleb treener. Ta on liigagi sageli näinud, kuidas inimesed tulevad lainena jaanuari alguses, pingutavad üle ja kaotavad hoo. Ta soovitab võtta rahulikuma tempo, käia trennis aasta läbi ja kaks korda nädalas. 

Tähtis on tasakaal

Oma magistritöös uuris Siim trennisõltuvust. „Ühelt poolt teame, et maailmas on üha rohkem ülekaalulisi. Teine äärmus on trenni kuritarvitajad, kes teevad väga-väga palju trenni. Tegelikult on seegi halb, tuleb leida kesktee,“ soovitab ta.

Trenni kõrval on kaalulangetamiseks oluline õigesti süüa. Siimu peamine soovitus on toituda mitmekesiselt. „Toitumisega on sama, mis treeningu alustamisega: tihti võetakse alguses liiga suurelt ette ja jäetakse kõik menüüst välja. See ei ole jätkusuutlik. Keera ühte lülitit natukene ja vaata, kas teist üldse tuleb keerata. Peamine on energia tasakaal.“

Enda sõnul näeb ta treeneritöös palju rõõmustavat ja aastatega muutub üha olulisemaks see, et ta saab teistele inimestele head teha, neile positiivset mõju avaldada. Treenimine on pikaajaline protsess, elustiilimuutus.

SIIMU TRENNI ABC 

Tee otsus, alusta kohe. 

Sea endale realistlikud eesmärgid. 

Tee mõistlikke samme. 

Ära anna alla, ole järjekindel.

Kasuta treeneri toetust. Näiteks Reval-Sport pakub aastase lepingu puhul treeneri toetust, mis võimaldab igal ajal treeneriga kohtuda, küsida ja koos edasi liikuda.

Treener Maiki Ritslaid: trenn ei tohi muutuda rutiinseks

Ligi 20-aastase staažiga treener Maiki Ritslaid juhendab spordiklubis Reval-Sport paljusid väikegruppe ja tegutseb personaaltreenerina. Tema arsenali kuulub mitu eri trenni ja vaheldusrikkust soovitab ta ka oma õpilastele. 

„Kogu elustiil, treeningud ja sinna juurde kuuluv võiks olla piisavalt mitmekülgne, et mitte langeda rutiini,“ on Maiki põhimõte. Ta onõppinud Tallinna Ülikoolis rekreatsioonikorraldust ja omandanud kutsetunnistuse aeroobikas, vesiaeroobikas ja jõusaalitrennides. Lisaks on tal rahvusvaheline litsents vesiaeroobikas, BodyPumpis ja pilateses.

Treeneritööst hakkas ta unistama juba keskkooli ajal Põlvas. Ise trennis käies meeldis talle väga, kui keegi juhendas. Nüüdseks on ta juba 18 aastat olnud treener ühes ja samas spordiklubis, Reval-Spordis, aga on juhendanud treenijaid ka Kadrioru spordiklubis, Nõmme ujulas, Viimsi Spas ja Status Clubis. Enamik treenitavaid on olnud naised ning seetõttu on kontrastina eredalt meelde jäänud üks mees, kes kaotas väljakutse korras üle 20 kg. 

Maiki Ritslaid vasakul
Maiki Ritslaid vasakul

Mis aitab jõuda eesmärgini? 

„Tuleb usaldada ennast treeneri kätesse ja lasta lahti kinnisideedest, et see on raske. Eesmärgini ei jõua, kui pihta ei hakka. Kui alustad, jõuad ka tulemuseni, pole pääsu. Kõigepealt tuleb astuda see samm, et tuled klubisse. Ei tasu karta muutusi, mida treening ja õige toitumine kaasa toovad. Meie eesmärk ei ole inimesi dieedile panna, vaid pakkuda võimalusi elustiili muuta. Dieet ei ole elustiil.“

Ta leiab, et paljud jätavad treeningud pooleli siis, kui need muutuvad argipäevaks. Väga kergesti tuleb mõte, et ah, homme lähen, aga homsest ei pruugi asja saada. Kogu elustiil võiks olla piisavalt vaheldusrikas ja mitmekülgne treening pakub motivatsiooni. 

Esimene samm võib olla raske, aga tegelikult tuleb lihtsalt trennikott kokku panna ja tulla!

MAIKI TRENNI ABC 

Usalda ennast treeneri kätesse, vähemalt alguses.

Lase lahti kinnismõtetest, et tuleb näha palju vaeva; tuleb lihtsalt pihta hakata.

Tee esimene samm ja tule spordiklubisse. 

Ära karda muutusi, mida trenn ja toitumine kaasa toovad.

Kui tuleb tunne, et enam ei jaksa, pea nõu tugitreeneriga.

Tekst: Monika Kuzmina

Fotod: Shutterstock.com / Reval-Sport