Kahemehe jääpurjekad alustavad Võrtsjärvel jahti Euroopa meistri tiitlile

Olev Oolup – Andrus Padu Eesti meistrivõistlustel. Foto autor Jaak Nirgi
Olev Oolup – Andrus Padu Eesti meistrivõistlustel. Foto: Jaak Nirgi

Kahemehe jääpurjeka Monotüüp XV Euroopa meistrivõistlused plaanivad viie osavõtva maa sportlased purjetada Võrtsjärvel. Ligi sajakilomeetrise tunnikiirusega kihutavad jääpurjekad selgitavad sel nädalal endi hulgast välja parima.

“Mul endal on vorm väga hea, olen korraldusliku poole kõik ära teinud ja pühendun täielikult juba võistlustele. Tehnikaspordialal on aga viperused alati võimalikud. Loodan, et meil sai uisutera nurk õige teritusega,” hoiab C-13 purjetähise all sõitev saarlane Juhan Kolk pöialt.

Ühed favoriidid ongi 2016 EM meistritiitli Eestisse toonud Ott ja Juhan Kolk ning 2017 ja 2018 EM pronksimehed Olev Oolup ja Andrus Padu.

Eesti, Rootsi, Hollandi, Poola, ja Venemaa 25 ekipaaži alustavad esimesi võistlussõite teisipäeval, 5. märtsil ja laupäevaks, 9. märtsiks on planeeritud viimased sõidud ning auhindamine. Igasse võistluspäeva lubab võistlusteade planeerida 3-4 võistlussõitu.

Jää- ja tuuleolud Võrtsjärvel on paljulubavad: terveks eelseisvaks nädalaks ennustab ilmateade nii külmakraade kui tuult, segama võivad kippuda lume-, lörtsi- ja vihmasajud.

Ekipaažid koosnevad purjekat tagaosast juhtivast roolimehest ja tema ees istuvast soodimehest, kes jääpurjeka stardiliinilt käima jooksevad ja ise hoo pealt sisse hüppavad. Monotüüp XV klassi jääpurjekas on valdavalt vineerist korpusega, miinimum 205 kg kaaluva kerega kiire sõiduriist, mille tippkiirused ulatuvad 130-150 km/h.

Võistluspurjekal on 15 m2 puri, puidust mast ja 7,5 meetrise kelgu all kolm roostevabast terasest uisku. Euroopas populaarse kahemehe jääpurjeka originaal pärineb Eestist, selle disainis 1932. aastal purjetamiskorüfee Erik von Holst. Klassile korraldatakse Euroopa meistrivõistlusi, millel eestlased on läbi aegade hästi esinenud, alates 1933. aastast.

Võistluse kodulehekülg: http://www.esticesailing.ee/?page_id=3196

Monotüüp XV EM-i toetajad on Eesti Kultuurkapital, Kultuuriministeerium, Terra Serena, Eesti Jääpurjetamise Liit, KSA Silmakeskus, PRFoods, Saaremaa Merispordi Selts ja Saaremaa vald.

Allikas: Eesti Jahtklubide Liit