21. Rõuge Rattamaratoni rajad täidavad iga maastikuratturi unistuse

Rõuge Rattamaraton

Bosch Eesti Maastikurattasarja teine etapp peetakse laupäeval, 18. mail Rõuges. 21. Rõuge Rattamaratonil saab minna 44 km põhisõidule või 15 km noorte- ja matkasõidule. Lisaks toimuvad kuni 10-aastastele tüdrukutele ja poistele lastesõidud.

Rõugesse võib tulla aga juba nädal varem, sest 11. mail on kavas avatud raja sõit, mille raames saab veeta sportliku päeva ja võistlusradadega tutvust teha. „Avatud raja start antakse 12.00 Rõugest Ööbikuoru platsilt. Sinna võiksid tulla kõik, kes tahavad, et võistluspäeval oleksid uue raja üllatused juba teada,“ soovitab peakorraldaja Ain-Ivar Tupp. Nimelt läbitakse võrreldes möödunud aastaga rada tänavu teistpidi. „Rõuges sõidame sel aastal päripäeva, sest juba 10 aastat on rada kulgenud vastupäeva. Ehk muudab see paljude osalejate jaoks raja täiesti uueks, kuigi mõneti äratuntavaks. Mõned „ära lasku“ laskumised on muutunud rattakandmise tõusuks, mõned jala ronimise tõusud on muutunud ägedateks laskumisteks,“ kirjeldab korraldaja.

Tema sõnul on rada küll üsna lühike, kuid suudab sellest hoolimata ronida ligi 700 meetrit. „Kagu-Eesti kuppelmaastik näitab oma parimat palet. Kes tahaks raja profiili ette aimata, võiks vaadata kahemehesaagi, mis on keskelt korralikult üles painutatud,“ lisab ta.

Rajameistritel on käed tööd täis juba mitu nädalat enne starti ning on ette teada, et võistluspäeva varahommikul tuleb lammutama minna kobraste ehitatud tammi, et rattarada täies ulatuses kuiva jalaga läbitav oleks. Koprad on Rõuge kandis päris aktiivsed ning muudavad isegi rajatrassi – hiljuti avastasid korraldajad, et rattarajale on langetatud suur haab ning otsustasid seda mitte ära vedada, vaid suunata raja ümber langenud puu.

Rõuge Rattamaraton

Ain-Ivar Tupp julgustab Rõugesse kohale tulema igat masti sõitjaid, aga soovitab kõikidel arvestada oma võimetega ning vajadusel ratta seljast maha tulla. „Rõuge rada sobib igale sõitjale, mõni osaleja on lihtsalt selles kategoorias, et „üles ei jõua ja alla ei julge“, mis tähendab, et rada on nõudlik – iga tõsise maastikuratturi unistus. Võitja saabub hea ilma puhul kohale umbes 1:50-ga, viimane veereb finišisse üle 5 tunni,“ arvab ta.

Korraldajad loodavad mõistagi soojale ilmale, kuid kui ilmataadiga kaubale ei saa, siis tuleb ratturitel vastavalt valmistuda. „Pane jaheda ilmaga rohkem riideid selga, sest ära võtta saab alati,“ soovitab peakorraldaja.

Rõuge Rattamaraton

Rõugesse võib kohale tulla igast Eestimaa otsast kogu perega, sest kõik rattasõbrad leiavad endale sobiva distantsi ning peale võidusõite saab kevadises Rõuges loodust nautida ja puhata. Vaatamisväärset leidub siin palju – kaunid järved, Pesapuu vaatetorn, Ööbikuoru matkarada jne.

21. Rõuge Rattamaratonile saab registreeruda siin. Esimene soodusregistreerimise voor kestab 8. mai hilisõhtuni ja teine voor lõppeb 15. maiga. Stardinimekirja saab panna end ka võistluspäeval kohapeal.

Peale Rõuget ootavad Bosch Eesti Maastikurattasarjas ees järgmised etapid:

1. juuni – 5. Alutaguse Rattamaraton / Eesti meistrivõistlused rattamaratonis
15. juuni -13. Jõelähtme Rattamaraton
14. juuli 17. Rakvere Rattamaraton
28. juuli Škoda Laagri 19. Rakke Rattamaraton
24. august 22. Tallinna Rattamaraton

Tekst: Ajakiri Sport

Fotod: Bosch Eesti Maastikurattasari