Kuidas alustada treeningutega pärast vigastust?

Spordivigastused

Vigastuse puhul on äärmiselt oluline, et see saaks korralikult välja ravitud. Vastasel juhul võib probleem muutuda krooniliseks ning kogu taastumisprotsess venida kuude pikkuseks. Taastumisprotsessiks vajalikud suunised saad arstilt või füsioterapeudilt.

Õigesti käitudes on võimalik vigastusest kiiremini taastuda ja oma tavapärase eluga jätkata. Pärast taastumisperioodi on aga korduvvigastuse vältimiseks tarvis läbi mõelda veel mõningad asjad. Millele siis tähelepanu pöörata?

Arvad, et oled terve? Lase ennast spetsialistil igaks juhuks üle vaadata

Pärast vigastust, kui valu on kadunud, võib tekkida tunne, et nüüd on õige aeg taasalustada treeningutega. See tunne võib olla petlik. Võib juhtuda, et tegelikult pole keha veel koormusteks valmis. Et sa ennast uuesti ei vigastaks, oleks tark minna arsti või füsioterapeudi juurde, kes sind üle vaatab ja annab omapoolse hinnangu, kas keha on tõepoolest treeninguteks valmis. Vastasel juhul võib vana vigastust uuesti korduda ja kogu raviprotsess on vaja uuesti läbi teha. Seda sa ju ei tahaks.

Spordivigastused

Mentaalne valmisolek

Ära nõua enda kehalt liiga palju. See, et sul vigastus tekkis, tähendab, et midagi sai tehtud treeningute käigus valesti. Tõenäoliselt oli kas raskus, koormus, maht või intensiivsus sinu keha jaoks liiga suur. Või ei andnud sa kehale piisavalt puhkust. Taastumine treeningute vahel on samuti väga oluline.

Alusta treeningutega tasapisi

Peale vigastust on kõige rumalam asi, mida sa teha saad, jätkata sealt, kus pooleli jäid. Koormused peaks taasalustades olema 50% madalamad võrreldes sellega, mis need olid varasemalt. Alustama peab vaikselt ning päev-päeva või nädala kaupa koormusi tõstma.

Kui sul tekkis näiteks vigastus rinnalt surumisel, siis tark oleks alustada hoopis seina najal käte kõverdamisega. Edasi põlvedel kätekõverdused ja seejärel tavalised toenglamangus kätekõverdused. Alles siis, kui need harjutused on valuvabad ja keha peab koormusele vastu, saab edasi minna kerge kangi alla ning tasapisi sinna raskusi juurde lisada.

Jooksutrennis tuleb lähtuda sellest, et kui sa muidu jooksid 10km, siis pärast vigastusest taastumist tuleb alustada 30 minutist ja siis vaikselt mahtu tõsta. Tasa ja targu – liigne agarus on ogarus.

Kuula enda keha

Kui sa tunned trennis valu, siis see ei ole kindlasti okei. Läbi valu harjutamine asja paremaks ei tee ja võib üsna kindel olla, et asi läheb taaskord hullemaks ja oled alguses tagasi. Samas, kerge ebamugavus on okei ning sa pead arvestama, et kerge ebamugavuse ja valu vahel on väga õhuke piir. Hetk, kus ebamugavus muutub valulikuks, on signaal, et antud tegevus tuleb koheselt lõpetada. Sellest võid järeldada, et valitud koormus oli hetkel veel liig ja uuesti võiks proovida päeva või paari pärast või mõningatel juhtudel koguni nädala pärast.

Tekst: personaaltreener Martin Kiho www.martinkiho.com

Fotod: Shutterstock.com