Mida öelda jõutõstmiskarjäärist unistavale noorele mehele? Kommenteerib Siim Rast

Siim Rast
Siim Rast Foto: EOK

Kuna Siim Rast võitis suvel klassikalise jõutõstmise MM-il hõbemedali, premeeris Tallinn teda 1000 euroga ja treener Kaido Leesmanni 500 euroga.

„Tunnustus on tegelikult oluline kõigile inimestele, olgu ta siis sportlane, õpilane, töötaja, ametnik, lihttööline või mis iganes eriala esindaja,“ ütleb Siim. „Sportlasena tunned, et kõik need tunnid treeningsaalis ja närvikulu võistlustel pole ainult lähedal seisvatele inimestele näha, vaid seda märgatakse ka mujal ja seda on alati positiivne tunda, et sinu teod lähevad korda rohkematele inimestele, kui ise arvata oskad.“

Ta ei oska öelda, milline tulemus karjääris on tähtsam, milline vähem tähtsam. „Kõik need on olnud protsessi osa, et jõuda järgmise saavutuseni. Aga kui küsida, et millised on enim meeldejäävad, siis tavaliselt kipuvad olema ikka esimesed suuremad saavutused. Isiklikus plaanis ja järgnevat karjääri silmas pidades oli kindlasti 2011. aastal saavutatud juuniorite MM-i kuld lamades surumises, sest see oli minu esimene suurem õnnestumine rahvusvahelisel areenil,“ sõnab ta.

Sportliku tulemuse mõttes on tema jaoks võrdsel kohal EM-i kuld raw-kolmevõistluses ja tänavune MM-i hõbe samas formaadis. „Avatud klassi medalid on alati kõige hinnalisemad, eriti veel kolmevõistluses, kus konkurents on väga tugev,“ selgitab ta.

Kaido Leesmanniga on Siim Rast koostööd teinud juba 11 aastat. Kõige rohkem on ta Kaidolt õppinud oskust asju analüüsida ja lisaks analüüsile leida lahendust, kuidas asju muuta, et veelgi paremaks saada. Kui algselt oli Kaido treener ja mentor, siis ajaga on sellest kasvanud välja sügav sõprus ja Kaidost on saanud inimene, kellega saab arutada asju, mida paljudega teha ei saa.

„Kaido on olnud minu arengu kõrval rohkem kui kolmandiku kõigist mu eluaastatest. Selle eest olengi kõige tänulikum. Aega, mida Kaido on kulutanud, ei saa ta kunagi tagasi ja ma siiralt loodan, et ta ei kahetse otsust ühte paksu poissi treenima hakata ja temale elutarkust jagada,“ muheleb Siim.

Lugupidamine ja austus on midagi, mis tuleb välja teenida. Kui lähtuda sportlikust võtmest, siis spordis on esimesel kohal austus konkurendi vastu, kui ta on austamisväärne. See tähendab, et ta järgib ja lähtub samadest reeglitest, mis on kokkulepitud. Igasugune pettus või valemängurlus kaotab Rasti silmis igaveseks austuse või lugupidamise selle sportlase vastu, kes reegleid teadlikult rikkuda soovib. Sama paralleeli võib ka igapäevaellu üle tuua: kui keegi käitub tema põhimõtete vastaselt, siis ta paraku ei näe põhjust seda inimest austada või temast lugu pidada.

„Meie tiimis on lugupidamine ja austus väga olulised. Nende kahe omaduseta polekski võimalik ühel tiimil eksisteerida,“ lausub Rast.

Tema uus hooaeg on veel lahtine. Esmalt tuleb ära lõpetada praegune hooaeg, mis on siiani küllaltki edukas olnud. Sellel hooajal on veel jäänud kahed Eesti meistrivõistlused ja kirsina tordil EM, kus Siim Rastil tuleb asuda tiitlit kaitsma.

„Seda, mis järgmine aasta saama hakkab, ma hetkel veel öelda ei oska. Kuna juba varasemalt on olnud juttu sellest, et tippspordiga tuleks lõpparve teha ja rohkem tervise peale hakata mõtlema, siis seda enam on järgmine aasta väikse küsimärgi all,“ teatab ta.

„Kui unistustest rääkida, siis kindlasti neljakohaline number raw-kolmevõistluses on suurim motivaator. Lisaks omada vähemalt kasvõi korraks ühte kontinendi rekordit. Hetkel tundub kõige reaalsem olema lamades surumise Euroopa rekord kolmevõistluse sees, mis hetkel on 270 kilo, aga see võiks olla jõukohane ületada juba sügisel,“ lisab Siim.

Mida öelda jõutõstmiskarjäärist unistavale noorele mehele? Mis teda ees ootab, kui ta sama ala valib?

„Noori ma kindlasti innustaks jõutreeningutega tegelema. Ma pole kindel, kas keegi kohe jõutõstjakarjäärist unistab, kui jõusaali tuleb. Esimene eesmärk on siiski tugevamaks saada ja kui tulemused lubavad, siis ka teistega ennast võrdlema hakata.“

Jõutõstmine on tegelikult elustiil: kui sellega korra tegelema hakkad tõsisemalt, siis raske on eemalduda. Tuleb valmis olla kõigeks, mida sport pakub: õnnestumisteks, ebaõnnestumisteks, uuteks tutvusteks, vigastusteks, pettumusteks, motivatsioonipuhanguteks, rõõmustamiseks, vihaks jne. „Nagu elus, nii ka spordis pole teekond tippu lineaarne, vaid hõlmab endas kukkumisi, uuesti tõusmisi ja uuesti kukkumisi, aga päeva lõpuks on siiski kõige olulisemaks see, et oled homme parem inimene, kui olid täna. Kui sellest mõttest lähtuda, siis jõutõstmine ja üldse sport annab selleks palju võimalusi,“ arvab Siim Rast.

Kaido Leesmann: mehed valavad higi ja verd, et kuhugile jõuda

„Siim on teinud tööd mehemoodi. Viimane suurem puhkus jäi tal üheksa kuu taha. Üks tema edufaktoreid ongi olnud see, et Siim on püsinud tervena ja saanud korralikult trenni teha,“ ütleb Eesti Jõutõsteliidu president Kaido Leesmann. „Need kilod, mis treeningutel läbi on käinud, on ikka metsikud.“

Treenerina peab ta väga tähtsaks iseloomu, olgu sportlases siis võitjamaterjali või mitte: „Eks treener näeb õpilase pealt, mida talle on antud ja mida peab arendama. Siimu puhul on oluline lasta tal dünaamiliselt areneda. Ei saa oma agendat peale suruda.“

Muidugi on tal hea meel, et linn selliseid tulemusi tunnustab. „Mehed valavad higi ja verd, et kuhugile jõuda ja alati on hea, kui seda märgatakse,“ sõnab Leesmann.

Nagu Siim ütles, on eesmärgiks detsembris Euroopa meistrivõistlused, kus Siimul on kaitsta tiitel. „Kes korra on tiitlimaitset tundnud, ei taha kindlasti alla selle mõelda,“ lausub Leesmann.

Tekst: Monika Kuzmina