2020. aasta EM-i loosi tahtel on Saksamaa, Prantsusmaa ja Portugal ühes grupis

Jalka EM 2020

Rumeenia, Bukarest – kui Oliver Bierhoff nägi, et Saksamaa loositi 2020. aasta jalgpalli EM-iks Prantsusmaa ja Portugaliga F-gruppi, oli ta rusutud ja oma riigi väljavaadete pärast mures.

„Veel üks halb unenägu,“ ütles Saksamaa meeskonna peadirektor. „See on halvim, mis võis meile osaks langeda.“

Kõik mäletavad veel liigagi hästi Saksamaa alandust 2018. aasta MM-il, kus tiitlikaitsjad ei pääsenud alagrupist edasi.

Saksamaa mängib 16. juunil MM-i tiitliomaniku Prantsusmaa vastu ning kohtub neli päeva hiljem EM-i võitja Portugaliga.

„Soovin, et ma poleks neid meeskondi valinud,“ ütles Bierhoff, kelle värav kindlustas Saksamaale 1996. aastal Wembleyl EM-i võidu. „Prantsusmaa on maailma parim meeskond.“

Vähemalt seekord on Saksamaal koduväljaku eelis: meeskond saab kõik F-grupi mängud Münchenis mängida. Esimest korda toimub EM, milles osaleb 24 võistkonda, üle kogu mandri. Seda võõrustavad 12 riiki ja mängitakse 12-l staadionil.

Kuuest grupist pääsevad 16 hulka ainult võitja, teise koha omanik ja neli parimat kolmanda koha omanikku. Uued ja keerukamad reeglid tähendavad, et kuuest grupist nelja puhul ei ole enne märtsis mängitavaid play-off’e kindel, kes osalevad EM finaalturniiril.

F-grupis kolmanda koha saavutanul võib raskeks minna, kuna too võib kohtuda Inglismaaga. Seda siis, kui Gareth Southgate’i meeskond suudab ära kasutada koduväljaku eelise mängides kõik kolm D-grupi mängu Wembleyl võidutsedes.

Inglismaa esimene mäng toimub 14. juunil  Horvaatia vastu, kes võitis neid 2018. aasta MM-i poolfinaalis, kuid kaotas Kolmele Lõvile hiljem samal aastal Rahvuste Liigas. Inglismaa seisab silmitsi ka Tšehhi Vabariigiga – ainus, kes võitis Gareth Southgate’i meeskonda 2020. aasta jalgpalli EM-i kvalifikatsioonis.

„Meie analüütikud ei pea kuigi palju vaeva nägema,“ sõnas Southgate. „Nad kindlasti rõõmustavad, et saavad jõulude ajal puhata. Oleme nende meeskondade vastu mängides saavutanud väga häid tulemusi, kuid nad on meid ka võitnud. Nii et me teame, et enesega rahuloluks pole põhjust. Ja muidugi oleneb palju sellest, kes play-off’ides võitjaks jääb.“

Glasgow Hampden Parki staadion on seotud D-grupi Londoni põhjaosa staadioniga. Kuid selleks, et kvalifitseeruda, peab Šotimaa võitma Iisraeli ja Norrat või Serbiat.

Wembley on jalgpalli EM 2020 peamine toimumiskoht. Seal korraldatakse seitse mängu, kaasa arvatud poolfinaalid ja finaal.

Turniir avatakse 12. juunil, mil Itaalia võõrustab Türgit. A-grupis on ka Šveits ja Wales, kes mängivad kaks esimest mängu Aserbaidžaani pealinnas Bakuus. Peale seda liigub Gareth Bale’i juhitud meeskond Rooma, et mängida võõrustajate vastu.

Belgia esimene mäng leiab aset St. Peterburgis Venemaa vastu ning Taaniga võetakse omavahel mõõtu Kopenhaagenis. B-grupi mängud lõpetab Roberto Martineze meeskond, kes kohtub Venemaal Soomega. Viimane kvalifitseerus suurele turniirile esmakordselt.

„Logistilises mõttes on see meie jaoks raskeim variant,“ sõnas Martinez. „Peame ettevalmistuste osas muudatusi tegema ning veenduma, et logistika kulgeks probleemideta.“

Hispaania kõik kolm mängu toimuvad Bilbao kodustaadionil. Meeskond avab 15. juunil E-grupis EM-i mängides Rootsi vastu, seejärel kohtub Poola ja play-off’i võitjaga.

Holland mängib kõik C-grupi mängud Amsterdamis. Meeskond avab 14. juunil mängu Ukraina vastu, seejärel kohtub Austriaga ja märtsis selguva play-off’i võitjaga.

Spordiennustus portaal Betsafe on koostanud väga huvitava blogi, kus on kenasti välja toodud kõik jalgpalli EM 2020 alagrupid ning lisaks palju põnevat lugemist eesootava suurturniiri kohta.

Tekst: Ene Sepp

Foto: Pixabay