Kõige olulisemad e-spordi mängud 2020. aastal

e-sport

Veel kümme aastat tagasi ei oleks keegi ette kujutanud, et peatselt võtavad maailmas võimust virtuaalsed mängud, mida mitte lihtsalt ei mängita omaenda elutoas, vaid millele tehakse lausa spordipanuseid ning mille jaoks korraldatakse suurejoonelisi turniire. E-sport on uue ajastu spordivorm, mis muutub iga aastaga aina populaarsemaks.

E-sport tähendab sisuliselt võistlussporti, kus mängitakse üksteise vastu arvutimänge. Enamasti mängitakse e-spordi raames reaalajas tulistamismänge või rallimänge, kus on teatud võistlusomadus olemas. Tänaseks on kasvanud e-spordist hiiglaslik tööstus, mille vaatajaskond olevat 2017. aastal jõudnud juba 385 miljoni inimeseni.

E-sport on osutunud ka väga heaks rahateenijaks selle harrastajatele. Turniiridel jagatakse ära peaauhinnana võiduraha, mille suurusjärk ulatub tihti lausa kümnetesse miljonitesse dollaritesse.

Üks e-spordi teerajajaid on olnud ei keegi teine kui kasiinotööstus. Praeguseks pole enam kellelgi imelik näha online kasiinosid või veebipõhiseid spordipanustamisportaale, mis võimaldavad teha panuseid või mängida klassikalisi kasiinomänge otse oma kodus, kasutades üksnes arvutit.

E-sport on leidnud oma koha ka kasiinodes endis – isegi Eesti spordipanustamisportaalides on eraldi sektsioon e-spordi matšidele. See tähendab, et igaühel on võimalik teha panuseid mõnele e-spordi mängule, just nagu tavalisele spordimatšile. Mida aeg edasi, seda prominentsemaks e-sport muutub ja seda mitte üksnes kasiinodes. Alljärgnevalt toob Kasinohai.com välja mõned eriti populaarsed e-spordi mängud, mis valitsevad seda valdkonda ka 2020. aastal.

Counter-Strike: Global Offensive

CS:GO on mängijaid peibutanud juba mitmeid aastaid, kuid paljud ei tea seda, et tegemist on ühtlasi ka ühe kõige populaarsema e-spordi mänguga. Mängu peamine võlu on väga tihedad uuendused ja hulgaliselt üritusi, mis hoiavad fänne kogu aeg ärevil.

Sarnaselt teistele e-spordi mängudele toimuvad tihtipeale ka CS:GO turniirid. Üks suurimaid turniire toimus 2019. aastal, kogudes toona suisa 1.2 miljonit vaatajat.

League of Legends

Ehkki CS:GO sai siin nimistus esimese koha, on League of Legends ehk LoL e-spordi tööstuse domineeriv jõud, mis jätkab aktiivselt esikoha hoidmist ka 2020. aastal. League of Legends on eriti populaarne Lõuna-Koreas, kus on võidetud ka suurem osa turniiride esikohti, kuid mäng hakkab tasapisi jõudma ka mujale maailmasse.

Kuulduste kohaselt mängib LoL-i iga päev umbes 8 miljonit mängijat. Suure aktiivsuse tõttu toimub pidevalt LoL-i matše, millele saab panustada isegi Eesti kasiinodes.

Dota 2

Kui League of Legends on väga populaarne Aasias, siis Dota 2 on rohkem läänemaailma pärusmaa, olles eriti populaarne näiteks Ameerikas ja Prantsusmaal. Üks põhjustest: väga suur auhinnaraha turniiridel. Auhinnaraha on isegi ulatunud 200 miljoni dollarini, ületades pika puuga kõiki teisi.

Samas ei ole Dota 2 aga kaugeltki nii mängitud e-sport kui League of Legends. See muudab mängu isegi veel ahvatlevamaks paljude võistlushimuliste mängijate jaoks, kuna igaühel on võimalus saada meistriks, kes viib ise koju mitme miljoni dollarilise auhinnaraha.

Fortnite

Fortnite pole e-spordi maailmas olnud populaarne just väga pikka aega, kuid viimase paari aasta jooksul on see plahvatuslikult kasvanud. Populaarsed striimijad ja lihtne ligipääs on muutnud Fortnite’i üheks kõige kiiremini levivaks videomänguks, mida tõestab hästi ka fakt, et Twitchi platvormil on üks kõige enim vaadatud kanaleid just seotud Fortnite’iga.

Väga meisterlikud mängijad võivad hõlpsalt teenida korralikult tulu, jõudes esimese 10 mängija hulka samal ajal, kui miljonid inimesed teevad oma panuseid ja hoiavad neile pöialt. Värskema e-spordina võib kindlasti näha ka 2020. aastal seda, kuidas Fortnite vallutab edetabeleid veelgi rohkem.

Overwatch

Overwatch on pisut tempokama olemusega mäng, mis muutus populaarseks 2016. aastal. Oma väga tempoka olemuse tõttu on Overwatchi turniiride ja matšide jälgimine omajagu „peavalu“ isegi ekspertidele. See on aga pool mängu võlust – seda on väga meelelahutuslik jälgida ning mõnes mõttes on see lausa sõltuvusttekitav!

Eksperdid arvavad, et Overwatchil on väga hea võimalus olla kõrvuti suurte jalgpallimatšide ja -turniiridega, tõestades seda, kuidas e-sport võib varsti võtta üle spordimaailma. 2020. aastal ei ole Overwatchi hoogsus kindlasti raugemas.

StarCraft II

StarCraft II, sarnaselt League of Legendsile, on saanud populaarseks Lõuna-Koreas ning on üks mängudest, mis on e-spordi kui niši toonud kaardile. See oli ühtlasi üks esimestest mängudest, mille mängijatest said omamoodi superstaarid – kõik tänu nende osavusele mängus.

League of Legendsi või Dotaga võrreldes on StarCraft II turniirirahad küll väiksemad, kuid kuna valikus on tuhandeid erinevaid turniire, millest osad on ka pisemad, on ka uutel mängijatel lihtne kogu möllust osa saada. Mis puudutab panustamist, siis StarCraft II on üks spordiportaalide favoriite ka 2020. aastal, eelkõige mängu suure turniiriaktiivsuse tõttu.

Mida võib e-spordist oodata 2020. aastal?

2020. aasta on kindlasti e-spordi jaoks pöördeline hetk, eriti kogu maailma eriolukorra tõttu, mistõttu on tavasport takistatud. Kui klassikalised spordimatšid ei saa toimuda, pööravad spordipanustajad oma tähelepanu e-spordile, avastades ka selle võlusid. Tegemist on kindlasti hetkega, mil e-sport saab oma kanna kinnitada spordimaastikule.

Tugeva fännibaasiga mängud jätkavad jõuliselt ka 2020. aastal. Kogu aasta vältel toimub erinevaid veebipõhiseid turniire või mänge, millele saab teha panuseid igaüks, elades kaasa oma lemmikmängule. E-sport avab uutmoodi spordifänluse ning annab väljundi ka neile, kes naudivad eelkõige videomänge. Kes teab – võib-olla ongi e-sport meie maailma tulevikusport. 2020. aasta on kindlasti see aeg, mil see hüpotees saab kas tõestatud või ümber lükatud. Nagu eksperdid on öelnud, siis käes on aasta, mil e-sport saab kas tulla selleks, et jääda või tulla selleks, et peatselt kaduda.

Sisuturundus

Foto: Pixabay