Kuidas teha kontoritööd võimalikult tervislikult?

Kuidas teha kontoritööd võimalikult tervislikult

Tervise hoidmisel töötavad koos mitmed erinevad faktorid, kuid üheks neist on töökoht, kus tänapäeva inimene viibib suure osa oma päevast. Hea tervis võib vähendada teatud seisundite ilmnemist või vähendada nende tekkimise riski – listi kuuluvad südamehaigused, valede tööriistade valikust tingitud vigastused nagu karpaalsündroom ning stressist tulenev depressioon.

Peame olema väga tähelepanelikud ning kuulama oma keha antud märke, et oma tervist hoida.

Pöörake tähelepanu sellele, kuidas istute

Pikaajaline istumine on inimese kehale kahjulik ega tõota tulevikuks head. Valud seljas on kõige leebem probleem, mis selle tagajärjel võib tekkida – liigne istumine võib kaasa tuua ka varasema surma, luu- ja lihaskonna kahjustusi, rasvumist, diabeeti ning südamehaigusi, vaatamata sellele, kui tihti inimene peale tööd spordisaalis käib.

Kui Teie töö nõuab laua taga istumist, siis pöörake tähelepanu rühile – reguleerige oma tooli kõrgust nii, et saaksite istuda lauale võimalikult lähedal. Puhake ka küünarnukke toolil või töölaual, hoides õlgu lõdvestunud asendis, et vähendada kaela- ja seljavalu tekkimise riski. Kui istute toolil, mis on ratastel ning istekoht võimaldab end keerata 360 kraadi, siis hoiduge iseenda vöökohast väänamisest – pöörake selle asemel kogu oma keha. Kvaliteetne kontoritool on väga suur abiline seljatervise hoidmisel.

Ka töölaua kõrgus peab olema valitud seda kasutava inimese pikkuse ning harjumuste järgi. Kui laud on liiga madal, vajub inimene küüru. Kui laud on liiga kõrge, hakkab inimene pingutama ning sirutama – koormates sellega oma kaelalihaseid. Kvaliteetne kirjutuslaud võib elimineerida tööst tulenevaid haigusi.

Ärge unustage, et liigutamine iga poole tunni tagant aitab Teil parandada vereringet ning hoida ära väsimust pikkade tööpäevade jooksul. Liigutamiseks sobivad väikesed sirutused, paari minutiline jalutuskäik kontoris ning lõunapausi ajal seismine.

Toitumine on edu võti

Kontoritöötajatel on kiireloomuline elustiil, mille tõttu jääb tihti söömata tervislik hommiku- või lõunasöök. See faktor lisab töötajale stressi, mida esialgu ei pruugi tähele panna. Söögikorra vahelejätmine aeglustab meie ainevahetust ning inimestel, kes ei söö hommikusööki, on suurem risk rasvumisele, kõrgele vererõhule ning südamehaigustele võrreldes nendega, kes söövad esimese kahe tunni jooksul peale ärkamist.

Suurem osa kontoritöötajatest jookseb pigem tänavanurgal asuvasse toidupoodi, et haarata sealt midagi meelepärast, selle asemel, et võtta kodust kaasa hea ja tervislik lõunasöök. Poetoidud on täis säilitusaineid ning tihtipeale on seal ka kaloreid ja rasva topeltkoguses. Säilituskarbid on ideaalne viis selle rutiini murdmiseks. Võtke endale lõunaks kaasa eelmisel päeval valmistatud õhtusöök, sest selle soojendamine on kerge ja kiire ning aitab Teil vähendada ka oma kulutusi.

Vesi

Inimese keha koosneb kuni 60% ulatuses veest ning kedagi ei tohiks üllatada,  et vee joomine on tervisele hädavajalik. Aga miks see siis nii raske on? Kui tundub, et vee joomine on igav, vesi on maitsetu ja tal pole värvi, siis see probleem on kergesti lahendatav. Tänapäeval on iga asja jaoks väljamõeldud huvitavad vidinad, mis on meile abiks. Infuuser aitab veele lisada naturaalselt maitset ning värvi, muutes vee joomise palju meeldivamaks tegevuseks, mida saab oma soovide järgipersonaliseerida.

Kohandage arvutit

Teie töölaual on kindlasti olemas järgnevad: monitor, arvutihiir ja klaviatuur.

Monitor peaks asuma täpselt Teie ees, umbes käesirutuse kaugusel, kui tõstate käe otse ette. Ekraani ülemine osa võiks olla otse vaadates silmade kõrgusel.

Arvutihiir peaks asuma klaviatuuri kõrval, samal kõrgusel ning täpselt Teie ees. Küünarnukkide asetus võiks olla 90-kraadise nurga alt painutatud, randmed sirged ning õlad töötamise ajal lõdvestunud.

Kodukontor

Hetkel veel asjakohane teema, kodukontor, vajaks samuti kindlaid piire. Nimelt, kodus töötamise ajal on vaja järgida printsiipe, mille abil oma tervist hoida. Võtke hetk enda jaoks ning mõelge läbi, millisest piirkonnast saab Teie töökoht – ideaalis võiks see olla hästi valgustatud tuba, kuhu on võimalik paigutada monitor ja eraldi hiir ning klaviatuur. Pikaajalise arvutitöö puhul peaks hoiduma tööst sülearvutiga, mis soodustab halba rühti ning pinget randmetes.

Tehke ka kodus kindlatel aegadel lõuna- ja liikumispause ning proovige mitte anda järele suurele soovile teha tööd diivanil pikutades. Suure valiku kontoritoole leiate Kaup24 veebipoest.

Sisuturundus