3 nippi trennijärgseks taastumiseks

Jooga

“Eat, sleep, train, repeat” kõlab justkui edukas mudel, aga selles on puudu üks oluline lüli – aktiivne puhkus. Mis on aktiivne puhkus ja kuidas aitab see saavutada paremaid tulemusi?

Passiivne puhkus vs. aktiivne puhkus

Taastumise all eristame kahte mõistet – passiivne ja aktiivne puhkus. Passiivne puhkus on näiteks magamine, tukkumine, teleri vaatamine ja telefonis surfamine. Passiivsel puhkusel on meie elus oma osa ja see on oluline kehale ja vaimule. Sellega ei tohiks minna aga liiale.

Aktiivne puhkus seevastu on looduses liikumine, lemmikloomaga tegelemine, mõne meelelahutustliku mängu mängimine (piljard, bowling, noolemäng jms).

Kui sinu elu sisaldab vaid töötamist, treeninguid ja passiivset puhkust ning rohkema jaoks jaksu ei jätku, on sinu töö- või treeningkoormus liiga suur. Me kõik peaksime lubama endale aktiivset puhkust. Järnevalt annan mõned nipid aktiivseks puhkuseks, mis omakorda aitavad sul paremini treeningute vahel taastuda.

Nipp nr 1 – kõnni looduses või võimle

Puhkepäevaks sobib ideaalselt mõni sportlik tegevus, mis on olulisel määral väiksema koormusega tavapärasest treeningust. Hea mõte on 20-50 minutiline jalutuskäik metsarajal koos sõbra ja/või lemmikloomaga. Kui ilm on kehvavõitu ja välja ei kutsu, siis võiksid teha 15-30 minutilise joogatunni. Suurepärane Äpp selleks on näiteks Keep Yoga, mille võid installida oma nutitelerisse.

Nipp nr 2 – valmista tervislikku toitu

Hea viis ühendada tervislik jalutuskäik ja tegevus – toidu valmistamine. Otsi internetist mõni hea ja tervislik retsept ning jaluta poodi, et osta vajaminevad komponendid. Naudi toidutegemist ja heast toidust saadavat emotsiooni.

Nipp nr 3 – tee lõdvestusharjutusi

Viimane nipp on segu aktiivsest ja passiivsest puhkusest. Mediteeri ja tee hingamisharjutusi. Hingamine ja mediteerimine on suurepärane viis päevastressi vähendamiseks. See aitab kontsentreeruda olulisele ja vähendab rööprähklemist. Paar suurepärast Äppi, mida soovitan: Simple Habit, Headspace, Calm.

Puhkuse ja taastumise rolli on tihti alahinnatud. Ole sina targem ja pea neist lugu!

Tekst: personaaltreener Kaspar Nisu, www.kasparnisu.ee

Foto: Pexels