Kolm tervet harjumust, millega saad alustada nüüd ja kohe

Kirsti Vaikla
Treener Kirsti Vaikla Foto: erakogu

Ma ei teagi, miks alati arvatakse, et „tervislik“ ja „terve“ tähendab millestki muust loobumist? Samuti ei pane mina neid sõnu kokku, sest sõna terve võtab tervikut kokku. Tegelikult ei pea me millestki loobuma, vaid just häid asju igapäeva ellu juurde lisama.

Samuti ei tähenda „tervislik“ kohe kõike ainult treeningu ja toitumisega seotud. Seal on ju nii palju muid asju veel juures. Sinu igapäev, sinu suhtumine. Palju rohkem kui pelgalt salat ja trenn, mis ei pruugi ka olla terve lähenemine. Olenevalt, mis on su suhtumine, kus on sinu tasakaal. Igatahes mõtlesin visata õhku 3 tervet harjumust, millega saad algust teha.

1. VANAS KINNI OLEV MEELESTATUS NII TOITUMISE, TREENINGU, SUHETE, EDUKUSE SUHTES HOIAB SIND JA JÄÄBKI KINNI HOIDMA, KUI SA ISE SEDA EI MUUDA

Mõtle kui väike asi on tegelikult pealt näha selline mõtlemine: võtta midagi ära või panna juurde? Üks on negatiivne ja teine on positiivne, eks? Ärme tekita iseendale rohkem negatiivset emotsiooni, sest meie aju on üks trikitaja. Me ei pea midagi elust ära võtma, me ei pea midagi muutma, et see oleks kui üks halb kogemus. Mõtle sellele, et sa ju tahad paremat tervist, tugevamat meelestatust, tugevat suhet, edukat karjääri ja õnnelikku elu? Mu arust see annab hoopis teise tunnetuse asjale juurde kui liikuda sellest nurgast, et kõik on katki ja halb.

Jah, ma ei ütlegi – elu ei ole lill. Alati ei peagi rääkima, et kõik on hästi. Küll aga lihtsalt ise tunnen, et mind on selline mõtteviis nii palju aidanud vähemalt pooleldigi ree peal hoida, kui kõik läheb paigast. Aina halba kinni jäädes sa jääd nagu sinna rattasse kinni. Nii kaua kui sa ise midagi ei muuda, siis… miski ümberringi ju ei muutugi. Mõtle sellele!

2. LOO IGAS PÄEVAS ISEENDALE AEGA VÄHEMALT 30 MINUTIT – ÜKSKÕIK KUI KIIRE, SIIS SA LEIAD SELLE ENDALE

Meil kõigil on 24 tundi, mille jooksul jõuda kõike teha. Tõesti ma tean – mõnel on kiirem ja mõnel raskem, aga see on samuti nii suhteline. See, mis on sinu jaoks raske on sinu antud eluetapi suhtes sulle tõesti raske. Jällegi ei tähenda, et teisel inimesel ei oleks sama lugu. Usun, et ükskõik kui kiire päev, sa ei ole 24/7 110% rakkes ja toimetamises. Kuskilt tuleb see pool tundigi päeva peale kokku küll. Kas või lihtsalt enda unustamine sotsiaalmeediasse, teleka ette või kuskile mujale.

Kirsti Vaikla
Kirsti ütleb, et kõigil on päevas 24 tundi, mille jooksul kõike teha. Foto: Jörgen Norkroos

Lihtsalt pool tundi juba su päevas, sul on seda restarti vaja. Kas või keset tööpäeva, kui saad seda teha. Kui ma ise olin veel 9-17 kontoris tööl, siis tegin samuti selle kõrvalt hommikuti trenni, lugesin raamatut, õhtul tegelesin enda treeneriteadmiste ning turundusalaste oskuste harimisega. Tööpäeva keskel võtsin oma lõunapausist 20 minutit ja läksin õue. Teen seda endiselt. Värske õhu kätte. Väike muusika kõrvas ja lihtsalt täiesti uus hingamine, päriselt ka. Korraks kõigest eemale, et iseenda mõtteid kuulata. Hoida end rohkem fookuses.

 3. ÄRA LIHTSALT UNISTA, VAID PANE KIRJA. TEE ENDALE PLAAN NING SA MÄRKAD NEID ASJU PALJU ROHKEM. SA LIIGUD ALATEADLIKULT NENDE SUUNAS SIHIPÄRASEMALT JA KIIREMINI.

Ära lase enam hetkegi mööda, kus sa lihtsalt unistad, et tahaksid seda teist või kolmandat. Nii kaua kui sa jääd rääkima, siis miski ei muutugi. Me kõik räägime palju, aga kus tuleb vahe? Tegudes! Tihti tahame nii paljusid asju, et me ise ka ei mäleta päriselt. Ei ole enda peas pannud päriselt enda jaoks paika, et ma nüüd tõesti tahaks seda saavutada või seda saada.

Võta omale väike märkmik, pane kuskile arvutisse kirja, telefoni – mis iganes sinu jaoks toimib. Tead ju küll, et siis on palju suurem pinge peal, kui sa kõva häälega midagi välja ütled? Nende asjade kirjapanek on kui enda jaoks kõva häälega selle kõige välja ütlemine. Miski, mis aitab sul hoida seda päriselt silme ees. Miski, mis aitab sul rohkem märgata ümberringi erinevaid võimalusi, kust kinni haarata. Võimalused, mis viivad eesmärgini lähemale.

Igapäeva pisikesed valikud muudavad nii palju. Ega ilmaasjata neist ei kirjutata, räägita. Sul ei ole ju midagi kaotada kui proovida, eks?

Tekst: treener Kirsti Vaikla, www.kirstivaikla.com

PS! Kirsti igapäevastel tegemistel saad silma pea hoida Instagramis @kirstivaikla