Mis on metsakümblus?

Talvine mets

Nädalavahetus on lõpuks käes ning saab taas metsa matkama minna. Sel korral praktiseeri metsa minnes põnevat Jaapanist pärit metsakümblust ehk shinrin-yoku’t, millel on jaapanlaste sõnul tervendav jõud. Fjällräveni matkaeksperdid räägivad, millega tegu, kuidas see meile kasulik on ning mida enne metsavanni võtmist kõrva taha panna.

Jaapanist pärit trend shinrin-yoku tähendab tõlkes metsavanni või metsa atmosfääri endasse võtmist. Shinrin-yoku sai alguse juba 1980. aastatel ning selle eesmärk oli pakkuda inimestele looduslikku vastumürki tehnoloogiale ja nutividinatele ning inspireerida neid rohkem metsas käima, metsas olemist nautima ja metsa kaitsma. Tänaseks on metsakümblus populaarne üle kogu maailma.

Metsakümblus ei ole treening, vaid rahulik jalutuskäik metsas, mille juures on oluline kasutada kõiki oma meeli. Jaapanlaste sõnul on metsakümblusel tervendav jõud, mis parandab inimese produktiivsust ja aju tööd, alandab vererõhku, vähendab stressi, tugevdab immuunsüsteemi ning aitab kehal toota hormoone, mis toovad hea une ja meeleolu.

Talvine mets

Metsakümblusega saab hakkama igaüks ning selle praktiseerimiseks tasub meeles pidada viit lihtsat põhimõtet:

  1. Metsakümblema minnes on oluline jätta koju kõik segavad faktorid. Sestap lülita välja telefon või jäta see üldse autosse või koju, unusta töömõtted ning mine metsa avatud ja puhta meelega.
  2. Metsakümbluses pole oluline distants, vaid mõttelaad. Ära sea endale mitte ühtegi eesmärki ega ootust. Lihtsalt kulge, hinga, ole kohal ning naudi ümbritsevaid helisid, lõhnu ja loodust.
  3. Tee aeg-ajalt ka pause, otsi mõni kuivem puupalk, istu maha ja mõtle omi mõtteid.
  4. Kui oled metsas sõbra või kaaslasega, katsuge olla nii tasa kui võimalik. Teise inimesega vaikuses olemine võib esialgu tunduda hirmus, kuid võib mõjuda üllatavalt hästi teie sõprusele.
  5. Pole halba ilma, on halb riietus. Kuna metsavannis käimine ei vaja ülemäära palju intensiivset liikumist, siis on oluline riietuda vastavalt ilmale. Riietu mitmekihiliselt ja pane jalga mugavad, vihmakindlad jalanõud, et ootamatu vihm või konarlik tee metsas mõnulemist ei segaks.

Allikas: Fjällräveni matkaeksperdid