Matkates maailma avastamas – perekond Kari lugu

Perekond Kari

Sel aastal on Boost Yourselfil fookuses liikumine, millega seoses oleme ellu kutsunud selle aasta suurima kampaania „Mina valin liikumise“. Igal nädalal intervjueerime erilisi ja põnevaid liikumise eestvedajaid. Seekord vestlesime matkajuhtide Helen ja Ants Kariga, kes lõid elustiili pereettevõtte nimega Kari Outdoors.

Pereettevõte Kari Outdoors sündis Heleni ja Antsu armastusest looduse vastu. Ettevõte tegeleb koolituste, ürituste ja matkade korraldamisega värskes õhus ning suuresti keskendutakse lastega matkamisele. Heleni sõnul võtab väikestele lastele matkade tegemine väga palju energiat. Laste tähelepanu saamiseks kasutab ta matkadel erinevaid võtteid, näiteks vaikuseminutite harjutused, looduse katsumine, maitsemine, kallistamine ja lihtsalt looduskeskkonnas olemine. Ants teeb matkasid vanematele õpilastele. Ta ütleb, et noorte tähelepanu võitmiseks on tähtis esimene elevus maha raputada. Selleks annab ta neile kätte kompassi ja suunab nad liikuma. Pärast kuulavad noored matkalised paremini juhendajat ning seejärel saab asuda praktiliste oskuste omandamisele, näiteks lõkke tegemisele.

Maaelu võlu

Helen ja Ants on sidunud oma töö, hobi ja kodukoha. Nende sõnul ei ületa miski jätkusuutliku eluviisi võlu maal. Nad on mõlemad eelnevalt ka linnas elanud ja töötanud, kuid said aru, et midagi on elust puudu ning linnas viibimine viis fookuse loodusele pühendumisest eemale. Seega ostsid nad Kesk-Eestisse talu ja said üha enam kinnitust, et maal on mõnus elada. Ants ja Helen sõnavad, et maal elamine võib olla kulukam, keerulisem ja raskem, kuid see on elu, mida nad ihkavad elada.

Tugev põhi

Ants ja Helen on oma elus tegelenud 20 aastat rahvatantsuga. Omavahelgi saadi tuttavaks just rahvatantsupeol. Mõlemad sõnavad, et see on väga hea vastupidavustreening, mis on andnud hea vundamendi matkamiseks. Antsu sõnul on ta teinud kõik kaitseväe ja päästeameti katsed, maratonid ning ronimised selle najal ära. Helen on eelnevalt tegelenud ka võrkpalli ja rattasõiduga. Individuaalsed alad on mõlemale meelt mööda ning teistega võistlema paar ei kipu. Rajal olles võistlevad nad eelkõige endaga. Matkamise juures meeldib neile kõige rohkem see, et nad jõuavad jala kohtadesse, kuhu muul viisil pole võimalik minna.

Perekond KariLastega matkamine

Esimest korda läksid Helen ja Ants lastega matkama, kui lapsed olid üks nelja- ja teine kuueaastane. Reis tehti karavaniga Põhja-Norrasse. Sellises vanuses on lastega väiksel pinnal elada ja reisida suur väljakutse. Mägedes said lapsed aru, et keegi neid ja nende kaisukaid ei tassi. Sellist ebamugavat ja harjumatut situatsiooni polnud Ants ja Helen lastele varem tekitanud, kuid nende sõnul on laste proovilepanek väga vajalik. Madalpunktidest oli sageli raske üle saada, kuid kui lapsed end ületasid, jäid nad varsti eneseületustundest sõltuvusse. Nüüd tahavad lapsed vabal ajal tihedamini matkama minna kui Ants ja Helen ise.

Olulised oskused matkal

Seltskonnaga matkamisel on oluline, et omavaheline koostöö sujuks ning teatud reeglid oleks paigas. Esimene asi, millest lapsed matkates kiiresti aru said, oli see, et kogu pere tegutseb ühtse tiimina ning kõik on omavahel võrdsed. Samuti pandi paika matkareeglid, mis tähendas, et ei tohi viriseda, kedagi maha jätta ning tuleb teha koostööd. Meeskonnatöö on matkamisel tähtis. Matkadel on oluline lapsi ka ergutada ja motiveerida. Vanemad teavad, mida lapsed tegelikult suudavad, seega on oluline, et lapsed sisemise motivaatori üles leiaks. Hea motivaator lastele on sageli ka toit. Seetõttu lubavad Ants ja Helen lastel vorstikesi ja muud head süüa, kui jälle järgmisesse sihtpunkti jõutakse.

Liikumine on oluline

Heleni ja Antsu sõnul on oluline endale teadvustada, et liikumine tekitab heatujuhormoone ja hoiab vaimset tervist. Liikumine hoiab inimese tugeva, sitke ja vastupidavana, mis on eluks vajalik. Antsu jaoks on füüsiline toimetulemine oluline, et ootamatutes olukordades hakkama saada. Näiteks teab ta, et kui maal läheb elekter ära, on tal kaev, kust saab vee kätte, ning kui auto läheb katki, on ta võimeline jala Tallinnasse kõndima, kui muud üle ei jää. Helen on kogenud liikumise olulisust pärast laste saamist, kui naisel oli vaimselt raske toime tulla ning tekkisid kaelavalud. Sellest sai Helen jagu tänu liikumisele, mistõttu otsustas ta ka matkajuhiks õppida.

Kogu intervjuud Kari Outdoorsiga saate järele kuulata Boost Yourselfi Facebooki lehelt. Järgmine kord vestleme Soomaa mitteametliku peaministri Aivar Ruukeliga. Püsige lainel!

Boost Yourself on tervisliku elu saadik, meie teame, et täisväärtusliku elu kolm kuldset reeglit on: tasakaalukas toitumine, hoidev kogukond ja järjepidev liikumine. Kampaaniat #minavalinliikumise toetab spetsiaalselt selle jaoks loodud Boost Yourselfi liigeste kollageen

Vaata kõiki täispikki videointervjuusid aasta läbi veebilehelt #minavalinliikumise.

Tekst ja fotod: Boost Yourself