Eesti koondis üritab korrata Balti Keti velotuuri üldvõitu

Ratturid
2020 Balti Keti Velotuuril sõitnud Baltikumi riikide koondiste esindajad. Foto autor: Taavi Sepp

Eesti taasiseseisvumise väljakuulutamise aastapäeval 20. augustil stardib järjekorras kümnes Balti Keti velotuur, mis on kunagise Balti velotuuri järjepidevuse kandja. Mullust tiitlivõitu üritab korrata Eesti koondis, kus liidrirolli jagavad eeldatavalt Norman Vahtra ja Karl Patrick Lauk.

Teist hooaega World Touri klubis Israel Start-Up Nation sõitev Vahtra vajab hädasti märgi maha saamist. Käesoleval aastal on tal rahvusvahelistel jõuproovidel võiduarve avamata, ehkki võimu on jalas olnud küll. Aga, realiseerida pole õnnestunud. Tänavu amatööride leeri kuuluv Lauk on seevastu tegemas karjääri parimat hooaega, olles teeninud juba 4 UCI kategooria võitu. Prantsusmaa amatööride reitingus on 24-aastane saarlane hetkeseisuga mees number üks.
Kahele soosikule assisteerivad Eesti koondises velotuuri mullune võitja, eksproff Gert Jõeäär, Kirill Tarassov, Josten Vaidem ja Peeter Tarvis.

Võimalik, et kõige kõvemaid oponente tuleb Eesti koondisel otsida omade ja Tokyo olümpiamängudel startinud konkurentide hulgast. Valitsev Eesti grupisõidumeister Mihkel Räim asub üldvõitu noolima Poola tiimiga Mazowsze Serce Polski. Vähemaga pole plaanis rahulduda, sest velotuurile tullakse parimas koosseisus, kellega on tänavu esikohti nopitud UCI sõitudel Bosnia ja Hertsegoviinas, Slovakkias, Bulgaarias, Kreekas ning Horvaatias.

Tokyo olümpiamängude grupisõidurajal käinud ratturitest on Balti Keti velotuurile tulemas kreeklane Polychronis Tzortzakis, kes mahtus Tokyo mägise trassiga sõidul pikka aega jooksikute hulka ning lõpetas tiitlivõistluste katsumuse 63. kohaga. Eestis esindab ta Kuwait Pro Cycling tiimi.

Augusti alguse seisuga on velotuurile tulemas 26 meeskonda, milles igaühes maksimaalselt kuus liiget. Oslaevad kontinentaaltaseme profitiimid on registreeritud Prantsusmaal, Valgevenes, Saksamaal, Norras, Austrias, Poolas, Tšehhis, Eestis, Kuveidis, Argentinas ja Kambodžas. Kirju seltskond. Lisaks rahvuskoondised ning konkurentsivõimelised amatöörtiimid nii Baltikumist kui kaugemalt.

Kolmepäevase velotuuri kogupikkus on 525 kilomeetrit. Alustatakse Tallinnast, üldvõitjad selguvad Valgas. Viimase päeva võistlustrass kulgeb enamjaolt Läti pinnal.

Balti Keti velotuur taaselustati 2011. aastal. Alates 2012. aastast on mitmepäevasõit kuulunud rahvusvahelise jalgratturite liidu (UCI) kalendrisse. 2014. aastal võitis velotuuri tänavusel Tour de France’il mitu päeva kollast liidrisärki kandnud hollandlane Mathieu van der Poel.
Balti Keti velotuur aitab elus hoida märgilise poliitilise sündmuse – 1989. aasta Balti Keti – mäletamise vajalikkust. Velotuuril on aastate jooksul võistelnud enam kui 700 välismaalast, igast maailma nurgast, kes on tänu tuuril osalemise saanud esmase indikatsiooni Balti riikide lähiajaloost.