5 ideed aktiivseks ajaveetmiseks sügiseses värvidemängus

pexels-pixabay-33109
Foto: Pexels

Jahedamaks muutunud temperatuur ei meelita enam väga õue aega veetma, kuid samas on paljud Eesti paigad just praegu sügiseselt ilusad ja värvikirevad. Millistesse kohtadesse tasub Eestis aktiivselt sügist nautima minna?

Üle Eesti leidub põnevaid paiku, mille parimaks avastamise ajaks ongi just sügis. Selleks, et looduse värvidemängu oleks mugav nautida, tasub esmalt arvestada riietumisel sügiseste ilmastikuoludega ning võimalusel ühildada näiteks värskes õhus viibimine mõne aktiivse tegevusega – seda enam, et paljud siseüritused ja koosviibimised on viiruste perioodil piiratud.

Et värskes õhus viibimiseks rohkem motivatsiooni leida, tasub seada enda tervise hoidmiseks eesmärk ja proovida iga päev kasvõi 30 minutit liikuda. “Tänapäeval on palju nutikaid vahendeid, mis aitavad meelde tuletada, kui inimene on kaua koha peal istunud ja võiks teha liikumispausi ning mõõdavad liikumisaktiivsust ja seda, kuidas seatud eesmärki täidetakse,” kirjeldab tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Tänu tehnoloogia arengule on Mishina sõnul võimalik mõõta oma aktiivsust erineval moel sadadel spordialadel. Allpool on toodud mõned soovitused, kus end näiteks aktiivselt looduses proovile panna.

1. Matk värvikirevas rabas

Raba on sügisel oma kõige ilusamas pidurüüs ja õnneks on Eesti rabade poolest rikas. Põhja-Eestis mine näiteks Viru, Pääsküla või Kakerdaja rappa, Lõuna pool asuvad Meenikunno, Nigula ja Penijärve raba. Enne minekut tasub teha eeltööd ja uurida internetist, kas sihtkohas on laudtee või korraldatakse seal näiteks hoopis räätsamatku – nii saab hoopis teistmoodi liikumiselamuse.

2. Uut piirkonda õpid kõige paremini tundma jalutuskäigul või jooksutiirul

Kui tänavuse kuuma suve ajal loobusid paljud palava tõttu jooksu- või rattasõiduharrastusest, siis praegu on just õige aeg aktiivse eluviisiga jälle jätkata. Kas teadsid, et paljudes metsades-parkides leidub häid terviseradasid ja mitmelgi pool on need õhtut valgustatud? Selleks, et sobiv trennikoht välja valida, külasta terviseradade kaarti internetis. Ainuüksi Harjumaal asub 28 terviserada, kuid neid leidub üle Eesti.

“Kuna terviseradade info nii nende pikkuse kui asukoha detailidega on tänapäeval hästi kättesaadav, saab kasutada tehnoloogia abi, et valida esmalt näiteks nutikella terviserakenduse kaudu enda treeninguks sobiv koormus ning ühildada see siis mõne külastatavas piirkonnas või kodukandis asuva rajaga, mille pikkus vastab interaktiivse personaaltreeneri soovitustele,” annab Mishina nõu.

3. Uued oskused välitingimustes roniseinal või kettagolfi rajal

Golfi ja muude pallimängude kõrval on välitingimuste tegevusalade seas viimastel aastatel saanud eriti populaarseks kettagolfi harrastamine, sest see võimaldab ühildada jalutuskäigu looduses võistlusliku adrenaliinituhinaga. Tänaseks on kõikjal üle Eesti koguni sadu kettagolfi radasid ning samuti on loodud võimalusi varustuse rendiks nendele, kes ala näiteks proovida tahaksid.

Samuti leidub värskes õhus võimalusi ekstreemsemate alade huvlistele, olgu selleks ronimissein Otepääl Tehvandil või seiklusrada Ida-Virumaal Alutaguse kõrgete mändide vahel. Valikuid on palju ja eriti põnev on neil aladel koos sõpradega mõõtu võtta.

4. Veesporti saab harrastada ka sügisel

Neile, kes armastavad vett, aga ujuma enam ei kipu, sobib sõudesport, mis ühteaegu põletab kaloreid ja vormib lihaseid. “Enamikke veesporditreeninguid nagu sõudmine, kanuutamine või suvine SUP-i sõit saab ka täna uute nutikellade peal ka treeninguna kirja panna ja hiljem oma pingutuse tulemust mõõta,” selgitab Mishina ja toob näiteks Huawei Watch 3 nutikella mudeli.

Seega – rendi paat või kanuu ja mine avasta meie kauneid veekogusid – Pirita, Võhandu, Pärnu jõge, Võrtsjärve ja Viljandi järve. Väga ägeda elamuse saab näiteks Ida-Virumaa Aidu sõudekanalis, mis on rajatud endisesse põlevkivikarjääri.

5. Põnevad kogukonnaürtused alates hobiorienteerumisest öiste laternamatkadeni

Kui ise marsruuti välja mõelda ei viitsi või ei tunne sa end piisavalt pädeva matkajana, jäta korraldamine proffide hooleks. Vaata internetis ringi, praegu pakutakse palju ja väga põnevaid matku, seiklusretki, loodusvaatluse rännakuid – alates öistest laternamatkadest kuni hobiorienteerumisteni. Pane ennast kirja ja saad lisaks kõnnitud kilomeetritele giidilt või matkajuhilt uusi ja huvitavaid teadmisi. Matku korraldavad nii omavalitsused kui kogukonnad ja lihtsalt loodust armastavad inimesed. Heas seltskonnas on ka mõnusam kõndida!

“Kui tegemist on uue koha avastamisega, tasub kindlasti veenduda, et kaasas on ka laetud akuga seade, mis aitab vajadusel orienteeruda. Selleks sobib nii telefon kui ka uuemad kellamudelid, mis tänu SIM-kaardile võimaldavad kasutada GPS-seadistusi ka siis, kui nutikellaga seotud telefoni aku peaks läbi saama,” soovitab Mishina.

Allikas: Huawei Eesti