Külm ilm kuivatab nahka! Mida teha?

pexels-jenna-hamra-1138531
Foto: Pexels

Jahedate ilmade saabumisega muutub paljude inimeste nahk kuivaks ja hakkab ketendama. Miks see nii on ja kuidas naha kuivust leevendada, selgitab Südameapteegi farmatseut Christyna Kuusik.

Nahk on inimese kõige suurem organ, mis täidab mitmeid olulisi funktsioone: kaitseb organismi vigastuste, päikesekiirguse, kemikaalide, mikroobide ja teiste välistegurite eest, reguleerib kehatemperatuuri, osaleb ainevahetuses ja D-vitamiini sünteesis. Nahk on ka meeleelund, mille kaudu inimene tunneb puudutusi, valu, sügelust ja temperatuuri.

Nahakuivus on väga levinud probleem, mida põhjustavad erinevad tegurid nagu aastaaegade vahetumine, ravimite kasutamine, hormoonide tasakaalu muutumine organismis ja vanus. Põhjuseks võivad olla ka haigused nagu atoopiline dermatiit või psoriaas. Kuiva naha sümptomid on karedus, sügelus, ketendus ning raskematel juhtudel isegi naha lõhenemine.

Praegusel aastaajal tajub üha rohkem inimesi, et nende nahk on häirivalt kuiv. Talve saabudes langevad nii õhutemperatuur kui ka õhuniiskus. Mida kuivem on õhk meie ümber, seda rohkem aurustub nahast vett. Talvel langeb ka naha võime niiskust siduda. Piltlikult öeldes kisub kuiv õhk naha pindmisest kihist niiskuse välja, mille tagajärjeks ongi naha kuivusele iseloomulikud tunnused. Talvistes oludes kuivatavad nahka ja limaskesti ka erinevad soojusallikad nagu radiaatorid või soojapuhurid.

Kuidas kuiva naha poolt põhjustatud sümptomeid ennetada ja leevendada 

Nahk omab võrdväärset funktsiooni inimkeha teiste organitega ning õige nahahooldus on vajalik igasuguses elukeskkonnas. Kuiva naha hoolduse baasravi sisaldab endas nahasõbralike hooldustoodete regulaarset kasutamist, tasakaalustatud toitumist ja piisaval hulgal vedeliku tarbimist.

Paljudel juhtudel piisab naha kuivamise vältimiseks ka väikestest elustiili muudatustest. Karge ilma ja külma tuulega tuleks nägu ja sõrmed katta salli ja kinnastega. Tundliku naha puhul võiks villaseid ja sünteetilisi materjale pigem vältida. Kütteperioodil aitab naha kuivust leevendada õhuniisuti kasutamine.

Kuigi pikalt sooja duši all või vannis mõnuline on talvel väga meeldiv, siis vees ligunemine kuivatab nahka veelgi. Soovituslik on kiire dušš leige veega. Vältida tuleks nahka ärritavaid rikkalikult vahutavaid ning lõhnastatud pesemisvahendeid, eelistada võiks leebeid ja nahasõbralikke duši- ja vanniõlisid, mis aitavad niiskust nahka lukustada. Nahka ei tohiks rätikuga tugevalt kuivaks hõõruda, vaid pehme rätikuga tupsutada. Pärast igat pesukorda võiks kanda nahale rikkalikult niisutavat kreemi, mis seob vett naha pindmistes kihtides ja piirab naha niiskuskadu. Vajadusel tuleb nahka kreemitada mitu korda päevas.

Kuivale nahale leiab kõige sobivamad hooldustooted apteegist. Apteekides on lai valik lõhna- ja värvainete vabasid nahahooldustooteid, mis hoiavad naha füsioloogilist tasakaalu ja pH-d. Sobiva toote valimisel annab nõu apteeker.

Allikas: Südameapteek