Liikumisõpetajate sügiskoolis LIISÜ jagati ideid aktiivseteks tegevusteks koolides ja lasteaedades

LIISÜ Barutoga_ MailaMeldre
Foto: Maila Meldre/EOK

EOK ja Ühendus Sport Kõigile koostöös liikumisõpetajatega korraldasid 25.-26. oktoobril Vinni spordikeskuses liikumisõpetajate sügiskooli LIISÜ 2021, millest võttis osa üle 70 õpetajat üle Eesti.

Tegemist oli kehalise kasvatuse ja liikumisõpetajate sügisese kokkusaamisega, kus veedeti kaks aktiivset päeva kuulates harivaid loenguid ja saades osa kolleegide parimatest kogemustest.

Liikumisõpetajate sügiskooli avas esimene eestlasest sumomaadleja ja Riigikogu liige Kaido Höövelson, kes tervitas osalejaid Vinni spordikeskuses. Just Vinnist algas Höövelsoni sporditee. “Iga laps võiks alustada päeva hommikuvõimlemisega. Selle lihtsa tervistava tegevuse jaoks ei ole vaja suuri kulutusi ei riigil ega lapsevanemal. Vaja on ainult liikumise – ja kehalise kasvatuse õpetajate kui ka lastevanemate toetust ja mõtteviisi muutust,” ütles Höövelson. 

Eesti Olümpiakomitee koolitus-ja arendusjuht Piret Lauk rääkis, et hoolimata pandeemiast tingitud piirangutest olid osalejad tänulikud võimaluse eest sügiskoolis osaleda ning jäävad põnevusega juba 2022. aastal toimuvat suvekooli ootama. “Sügiskoolist saadi praktiline kogemus, kuidas õpetada näiteks ujumisoskust läbi mänguliste tegevuste, aga ka uusi ideid, kuidas kasutada liikumistegevustes papptaldrikuid ja siidirätte. Samuti olid haaravad ka harjutused kiirjooksuks kombineerituna läbi jooksu ja jõu ning põnevad nipid orienteerumise läbiviimiseks nii lasteaias kui ka  koolis. Vahvad müramismängud ja aktiivselt mõnus vesiaeroobika, mis mõeldud õpetajale endale, pani osalejate näod särama,” selgitas Lauk.

Lisaks käisid sügiskoolis oma ala tutvustamas Eesti Tenniseliidu esindajad, kes õpetasid lihtsate võtetega, kuidas kasutada tundides tennisemängu elemente. Füsioterapeut jagas ühisloengus soovitusi, kuidas panna õpilased õigesti liikuma, et vältida hilisemaid traumasid ja lihaspingete probleeme. Traditsiooniliselt teise koolituspäeva hommikul alustasid õpetajad päeva tervisejooksu või hommikuujumisega. Kaks koolituspäeva võttis kokku ühine ideevahetus rühmades. 

Liikumisõpetajatele suunatud koolitussarja korraldavad alates 2016. aastast Eesti Olümpiakomitee ja Ühendus Sport Kõigile koostöös liikumisõpetajate Pille Juusi ja Anna Sõõrdiga.

Eesti spordi katusorganisatsioonina seisab Eesti Olümpiakomitee ausa mängu põhimõtete ja olümpiaväärtuste eest. EOK tagab tippsportlaste ettevalmistuse ja osalemise tiitlivõistlustel, viib ellu noorsportlastele suunatud järelkasvuprogramme ning suurendab positiivsete eeskujude kaudu liikumisharrastuse kandepinda.

allikas: EOK