Kuidas jõuluperioodi liigsöömine üle elada?

Jõulud
Foto: Pexels

Jõulud on aeg, mil veedame palju aega lookas laua taga istudes. Paraku soodustab pühadeaeg ka ülesöömist ning liigset alkoholi tarbimist, mis võivad tekitada erinevaid kõhuvaevusi nagu raskustunne kõhus, puhitus, iiveldus, kõrvetised ja kõhuvalu. Südameapteegi proviisor Olesja Kuznetsova selgitab, kuidas kõhuvaevusi ennetada ja leevendada.

Ka jõulude ajal tuleks keskenduda tervislikule toitumisele, ent see ei tähenda, et oma lemmiktoitudest peaks täielikult loobuma. Kuna dieedi pidamine pidude perioodil on suur väljakutse, siis hea enesetunde säilitamiseks piisab menüüs paari lihtsa muudatuse tegemisest. Selleks, et kõik oma lemmikud jõulutoidud liigseid kaloreid kartmata laual hoida, tasuks toidu serveerimisel jälgida taldrikureeglit. Reegel ütleb, et pool taldrikut peaks olema kaetud värske salati või aurutatud köögiviljadega, veerand taldrikut energiarikaste süsivesikutega nagu pruun riis, tatar, kinoa või täisterapasta, ning viimane veerand peaks jääma umbes peopesasuuruse liha- või kalatüki jaoks.

Jõululauda kattes tuleks majoneesi asemel kasutada pigem naturaalset jogurtit, vältida jahukastmeid ja rafineeritud toitusid ning suurendada köögiviljade osakaalu. Sööma peaks regulaarselt – väikeste koguste kaupa ja tihedamini, kuna liiga pikad pausid toidukordade vahel aeglustavad seedesüsteemi tööd ja võivad omakorda uusi probleeme tekitada.

Kõhuvaevuste korral on abi erinevatest preparaatidest

Täiskõhutundega kaasneb tihti kõhupuhitus, millest tingitud pingetunnet aitavad efektiivselt leevendada käsimüügist saadavad simetikoonisisaldusega kapslid, mis lagundavad gaasimulle. Seedeprobleemide korral on abiks ka piimhappebakterid ehk probiootikumid, mis aitavad seedimist korrastada ning kaasnevaid vaevusi leevendada.

Kui kõhuvalu on pigem tingitud raskustundest, siis on toit seedimata jäänud ning abi võib saada käsimüügist leitavatest kõhunäärme seedeensüümidest: amülaas lõhustab süsivesikuid, proteaas lõhustab valke ning lipaas lõhustab rasva. Väga hästi aitavad rasvast toitu seedida ka artišoki-võilille preparaadid, kuna need soodustavad sapi eritumist, rasvade emulgeerimist ning edasist seedimist. Ka piimatoodete liigtarbimine võib põhjustada kõhuhädasid – sel juhul aitavad laktaasi ehk piimasuhkrut lõhustavat ensüümi sisaldavad tabletid.

Teinekord võib raskesti seeditav toit põhjustada ka kõrvetisi. Kui kõrvetised tekivad harva, siis tuleks leevendamiseks kasutada antatsiite ehk maohappe toimet neutraliseerivaid närimistablette ja suspensioone. Need avaldavad kaitsvat toimet söögitoru, mao ja kaksteistsõrmiksoole limaskestale ning leevendavad kõrgenenud happesusest tingitud valu seedetraktis. Kui kõrvetisi tekib sõltumata söögikordadest või söödavast toidust tihti, siis võib proovida tugevama toimega ravimeid, mis kuuluvad prootonpumba inhibiitorite klassi. Need aeglustavad maohappe sekretsiooni ja vähendavad kõrvetisi, olles sobilikud ka reflukshaiguse puhul. Iivelduse korral sobivad leevenduseks adsorbeerivad ained nagu diosmektiidi pulber ja aktiveeritud söetabletid.

Ära unusta ka maksa tervist

Maksa funktsiooni saame toetada, kui loobume liigselt rasvasest toidust, minimeerime valmistoite ja suhkrukoguseid ning suurendame köögi- ja puuviljade tarbimist. Kindlasti ei tohiks liialdada ka alkoholiga – see suurendab maksa lisakoormust ning annab ebavajalikke lisakaloreid. Maksa tervist saab edendada taimsete ekstraktidega, näiteks jaapani kirburohu, artišoki, maarjaohaka, kollajuure ja kurkumi ekstraktiga. Raskema maksakahjustuse korral sobivad fosfolipiidid, mis kaitsevad maksarakke ning parandavad nende uuenemist.

Allikas: Südameapteek