Mida oodata tuleviku spordimaailmalt?

e-sport

Mis ühendab võimlemist, poksimist, ujumist, vibulaskmist ning maadlemist? Kõik need on ühed maailma vanimad spordialad, mille ajalugu ulatub tuhandete või isegi kümnete tuhandete aastate kaugusele. Lisaks minevikule on huvitav uurida, milline näeb meie spordimaailm välja kümne, saja või enama aasta pärast.

E-spordi kindel võidukäik

Paarkümmend aastat tagasi nähti arvutimänge kui lihtsalt meelelahutust, millega enda aega täita. Tänasel päeval pole aga e-sport enam sugugi nišitoode, millest on huvitatud üksikud inimesed. Parimad mängijad ja võistkonnad teenivad sponsorlepingute kaudu korralikke summasid, treenivad igapäevaselt ning kaasaelajaid on rohkemgi, kui paljudel klassikalistel spordivõistlustel. Üha rohkem räägitakse ka sellest, et e-sport jõuab järgmise kümne aasta jooksul olümpiamängudele!

E-spordi kasvav turuosa pole aga ainus eesootav muutus. Tänu VR, AR ning AI tehnoloogiatele on oodata uusi spordialasid ning värskeid kogemusi. Traditsioonilised spordialad, mis pole muutusteks valmis, võivadki jääda minevikku. Spordi ning tehnoloogia ühendamine aitab aktiivset liikumist tutvustada ka neile, kelle jaoks see hetkel kaugele on jäänud.

Võrreldes klassikaliste spordialadega, on e-sport ka avatum. Kuigi tipptasemel mängimiseks on vajalik soetada sedavõrd kallist tehnikat, et vajalik võib olla järelmaks, siis alustamiseks on täiesti piisav krediitkaart või säästud. Muidugi ei pea ise mängima. E-spordi matšide jälgimine on lihtne ja kordades mugavam, kui vajadus staadionile kohale sõita.

Tehnoloogia ja meditsiini suur abi

Keeruline on välja tuua kindlaid spordialasid, mis võiksid tähena taevasse söösta. Võimalik, et mitmed tulevastest spordialadest ei ole veel isegi leiutatud või on lihtsalt ülimalt vähetuntud. Küll võib aga kindlusega öelda, et tehnoloogia võtab spordialade juures aina suurema rolli. Seejuures isegi mitte tingimata eelpool mainitud AI ning VR.

Geneetilise informatsiooni abil on võimalus sportlasi toetada hoopis uuel moel, kui see oli minevikus võimalik. Tippsportlaste treeningud on alati olnud individuaalsed, ent nüüd muutuvad need veelgi täpsemaks ja spetsiifilisemaks. Arvesse võetakse sportlase geene, füsioloogiat kui ka kõike muud, mis mõnikümmend aastat tagasi poleks võimalik olnud.

Tõenäoliselt ei hakata sportlasi geneetiliselt muundama, ent tehnoloogia pakub võimalust detailselt analüüsida treeningu ja üldise liikumise ka kõige väiksemaid osi. Nende teadmistega on võimalik väga palju muuta, et aidata atleedil paremale tasemele jõuda.

Mis saab meediast?

Sponsorlepingud, mängude kajastamine, intervjuud ning kõik muu meediaga seotu on olnud lahutamatu osa spordimaailmast. See ühetaolisena püsinud maailm on aga muutumas. Lisaks paberile trükitud ajalehtedele ja ajakirjadele on olemas nende digitaalsed versioonid. Raadioülekannete osatähtsus on metsikult vähenenud ja telerist vaadatavate ülekannete asemel saame ülekandeid nautida telefonist, arvutist või tahvelarvutist.

Spordifännid ei ole enam nõus maksma kogu programmi eest, inimesed eelistavad valida, millal vaadata, mida vaadata ning kui maksta, siis üksnes selle sisu eest, mida tahetakse vaadata. Heaks võrdluseks on rootsi lauas söömine, kus sa maksad kõige eest, aga siiski valid, mida sa sööd. Selle vastandiks on restoran à la carte menüüga, kus sa tellid, mida soovid ning ka maksad vaid tellitu eest.

Sisuturundus