Läksid peol joogiga liiale? Apteeker annab nõu, kuidas enesetunnet parandada

Alkohol
Foto: Pexels

Eestlastele on üsna harjumuspärane võtta sauna juurde väike õlu, õhtusöögi kõrvale klaas veini või peo käigus mõni kokteil. Mis aga juhtub siis kui sümboolsest klaasikesest saab suurem kogus ja järgmise päeva enesetunne viitab justkui oleksid rongi alla jäänud? Miks tekib pohmell ja kuidas seda leevendada, selgitab Südameapteegi proviisor Olesja Kuznetsova.

Pohmell on karm. Mida rohkem eelmisel õhtul juua, seda tugevamad võivad pohmelli sümptomid olla. Kui palju pohmelli tekkimiseks jooma peab, sõltub mitmetest teguritest nagu genetikast, vanusest, kehakaalust ja soost. Mõned inimesed võivad vajada vaid ühte või kahte jooki, et end purju juua ja järgmisel päeval pohmelli tunda. Teised võivad juua palju rohkem ja tunnevad pärast seda minimaalseid sümptomeid. Kindlasti ei tohi alkoholi üldse tarvitada rasedad ja rinnaga toitvad naised.

Pohmelli ravimise asemel oleks mõistlik seda ennetada. Selleks tea oma piire ja lõpeta alkoholi tarvitamine enne, kui oled purjus. Ära joo tühja kõhu peale, vaid söö eelnevalt või joomise kõrvale süsivesikuid sisaldavaid toite. Iga alkohoolse joogi joomise järel joo ka klaas puhast vett. Väldi gaseeritud alkohoolseid jooke, kuna süsihappegaas soodustab alkoholi imendumist. Pohmelli ennetamiseks või sümptomite leevendamiseks leiad apteegist ka vitamiinide ja mineraalainete sisaldusega kapsleid, tablette ja plaastreid. Plaaster on soovitatav paigaldada juba enne alkoholi tarvitamise alustamist, kapsleid või tablette võib võtta pärast alkoholi tarvitamist või järgmisel hommikul.

Miks pohmell tekib?

Alkoholi metabolismi käigus tekib atsetaldehüüd – mürgine keemiline aine, mis põhjustab kehas põletikku ning tekitab tunde, et oled haige. Alkohol häirib ka unetsüklit ning kosutava une puudumisel oled järgmisel päeval väsinud ja jõuetu.

Tavapärane alkoholi liigtarvitamise tunnus on ka vedelikupuudus. Alkohol on diureetikum ehk vee väljutaja, mis tähendab, et see paneb inimest sagedamini tualetti külastama. Vedeliku väljaviimisega kaasneb ka oluliste mineraalide ja vitamiinide kadu. Vedelikupuudus on üks peamisi peavalu, pearingluse ja liigse janu põhjuseid. See võib raskendada ülesannetele keskendumist, reaktsioonikiirust ja otsuste langetamist. Alkoholi tarbimine mõjutab ka inimkeha elektrolüütide taset, mille tagajärjeks on peavalu, ärrituvus ja nõrkus.

Alkohol laiendab veresooni, mis esialgu võib põhjustada vererõhu langust ja lõdvestustunnet. Pärast paari jooki hakkab aga süda kiiremini pumpama ja veresooned ei jõua enam kogu vere mahutamiseks piisavalt laieneda. See lisarõhk võib põhjustada peavalu. Veresoonte laienemist on seostatud ka migreeniga.

Alkohol suurendab soolhappe tootmist ning põhjustab kõhu vaevusi ja ärritust. Sõltuvalt joodud alkoholi kogustest võib alkohol kiirendada või aeglustada toiduainete liikumist seedetraktis, tekitades iiveldust, oksendamist ja kõhulahtisust.

Pohmelliga käib kaasas ka loiduse ja kurnatuse tunne. Alkoholi mõjul hakkab kõhunääre tootma rohkem insuliini, mis võib põhjustada veresuhkru taseme järsu languse. Madala veresuhkru sümptomiteks on südame kloppimine, higistamine, lihasvärin ja tekkida võib isegi minestus. Madal veresuhkur on ohtlik, seetõttu peavad eriti ettevaatlikud olema diabeetikud.

Kuidas pohmelli ravida?

Esmalt tuleks juua hulgaliselt vett! See aitab vähendada vedelikupuudusest tekkivad pohmelli sümptomeid. Süüa tuleks väikeseid koguseid süsivesikuterikkaid toite, mis aitavad stabiliseerida veresuhkrut ning mõjuvad maole rahustavalt. Sobivad on näiteks võileivad, küpsised või banaanid. Oluline on taastada ka vitamiinide varu, selle jaoks söö vitamiinidest pakatavaid toite nagu munad, kala, pähklid ja avokaado. Pohmelliga ära tarbi alkoholi – see võib sümptomeid veelgi süvendada. Ürita magada ja puhata ning jaluta värskes õhus.

Raskematel juhtudel tuleb enesetunde parandamiseks võtta ravimeid. Alkoholist tingitud peavalu puhul väldi paratsetamooli sisaldavate ravimite tarbimist, kuna need suurendavad maksakahjustuse ohtu. Eelistada tuleks mittesteroidsed põletikuvastased aineid nagu aspiriin või ibuprofeen, mis on valuvaigistava ja põletikuvastase toimega.

Mao vaevustele sobivad antatsiidid ehk ained, mis neutraliseerivad liigse soolhappe toimet. Iiveldust, oksendamist ja kõhulahtisust saab leevendada manustades apteegist saadavaid suukaudseid suspensioone ja geele, millel on hea mürkainete sidumise võime. Dehüdratsiooni ja elektrolüütide tasakaalu häirete korral on saadaval suukaudsed lahuse pulbrid. Enne ravimite võtmist küsige kindlasti nõu apteegist.

Allikas: Südameapteek