Filmifestival toob vaatajateni spordimaailma võlu ja valu

Filmifestival

Spordi- ja olümpiafilmide festival SOFF on Eesti esimene spordifilmide festival, mille algatas eelmisel aastal Tartus südalinnas asuv Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum. Festival toob publikuni filme, mis kajastavad erinevaid spordialasid ja olümpiaväärtuseid: ausus, sõprus ja eneseületus. 

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi inspireerivas miljöös tuuakse publikuni neljal õhtul seitse spordifilmi! Filmilinastustel saavad kokku emotsiooniderohked filmielamused ja kaasaegne muuseumikeskkond, tänu millele saab spordimaailma tõeliselt sisse elada ning võtta selle võludest ja valudest maksimumi! Võrratute filmide seast leiab nii filmiklassikuid kui ka mõnusaid spordikomöödiaid, dokumentaale ekstreemspordist ning hitte sellest sajandist kui ka eelmisest.

Spordimuuseumi projektijuht Sandra Kaldasaun toob esile, et selle aasta kava on väga kirju. „Usun, et igaüks leiab täpselt selle, mis talle meeltmööda on. Kindlasti on võimalus leida ka uusi lemmikuid, sest kavas on mitmeid filme, mida meie kinos ega teleriekraanidel niisama näha on võimatu või väga harv,” selgitas Kaldasaun. 

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi tegemistes on sel aastal fookuses ekstreemsport, mis pakub veelgi rohkem pinget ja põnevust nii sportlastele kui ka pealtvaatajatele. Nii on ka laupäevane festivalipäev pühendatud just ekstreemspordile ning toimumiskohana lisab autentsust ekstreemspordinäitus „X-FAKTOR”, kus ekstreemspordivahendeid leiab nii seintelt kui ka publiku peade kohalt laest. Filmis „Blood Road” rullub meie silme all lahti emotsionaalne lugu maastikurattur Rebecca Ruschist, kes sõidab ennast ületades maha pea 2000 km, et lahendada mõistatus oma isa surmast Vietnami sõjas. Dokumentaalfilmis „The Longest Wave” saame aga kogeda, mis motiveerib sportlasi – antud juhul surfilegend Robby Naishi – ekstreemspordimaailmas jätkama ka kõrgemas vanuses!

SOFF
25. augustil algab Tartus Eesti ainus spordi- ja olümpiafilmide festival SOFF!

Filmivalikus on vaatamist isegi väiksematele spordisõpradele. Disney 1992. aasta film „Mighty Ducks” jutustab meile kaotusest, võitudest ja kõige olulisemana sellest, kui tähtis on sõprus ning koos tegutsemise ja sportimise nautimine. Mõnus kogupere vaatamine ei jäta kedagi külmaks!

Eesti filmidest tuleb esitamisele maailma esimene panoraamfilm „Ohtlikud kurvid”, mis on loodud „Vallatute Kurvide” filmi põhjal. Sellegi poolest on põnevat avastamist ka neile, kel tuntum versioon juba nähtud. Muudatusi on tehtud nii sisus kui ka tegelaste taustalugudes ning rohkem tähelepanu on suunatud just motospordile endale. 

Festivali mitmekülgse kavaga saab lähemalt tutvuda SIIN! 

Kõik filmid tuuakse vaatajateni koostöös Ameerika Ühendriikide saatkonna, Tartu Linna ning Red Bulliga TASUTA! 

Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum on Baltimaade suurim spordimuuseum Tartu peatänaval. Muuseum läbis 2020. aastal suure uuenduskuuri ning avas uue interaktiivse püsinäituse “Eesti Spordi Lugu” koos Eesti Spordi Kuulsuste Halliga. 2022. aasta märtsis avati spordimuuseumis ekstreemsporditeemaline elamusnäitus „X-FAKTOR“. Olles Euroopa üks kaasaegsemaid spordimuuseume, saab Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumis panna end proovile erinevatel spordialadel ja seeläbi tutvuda Eesti spordi ajalooga.
www.spordimuuseum.ee

Allikas: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum