Märtsis algavad taas jalgpallikohtunike algkursused

Kohtunikud
Pildil väljaku kolmas võistkond (vasakult: Eerik Ääremaa, Priit Alekask, Liisa Liesment). Foto: Liisi Troska/Jalgpall.ee

Eesti Jalgpalli Liit (EJL) viib ka tänavu läbi jalgpallikohtunike baaskursuseid, mis toimuvad kahes osas: esimene märtsis, teine juulis. Eelregistreerimine on avatud 10. märtsini.

Kohtunike kooli oodatakse kõiki jalgpallihuvilisi alates 15. eluaastast. Õigusemõistmise algteadmisi on tänavu võimalik omandada mitmetes linnades üle Eesti. „Kui varasemalt on uued kohtunikud tulnud valdavalt Tallinna ja Tartu koolitustelt, siis 2023. aastal soovime jõuda oma koolitustega huvilistele võimalikult lähedale,” rääkis EJLi kohtunike osakonna juhataja Hannes Kaasik. „Praegu on piisava arvu soovijate korral plaan korraldada kohtunike kool kaheksas linnas üle Eesti: Tallinnas, Tartus, Võrus, Kuressaares, Haapsalus, Pärnus, Paides ja Narvas.”

Möödunud aasta oli Eesti kohtunike jaoks väga edukas ning Kaasik avaldab lootust, et see võiks ka uusi tulijaid kohtunikutööga tutvuma motiveerida. „Grigori Ošomkov oli saalijalgpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril kohtunik, Karolin Kaivoja oli abikohtunik naiste Meistrite liiga finaalis. Lisaks oli Kaivoja ametis naiste EM-finaalturniiril, kuuludes brigaadi ka finaalis, ning valiti abikohtunikuks 2023. aasta suvel toimuvale naiste MM-finaalturniirile. Kindlasti võiksid võimsad saavutused mõtted kohtunike kooli peale viia ning loodetavasti saab mõnest tänavusest osalejast tulevane Premium liiga või rahvusvaheline FIFA kohtunik,” sõnas Kaasik.

Samas rõhutab Kaasik, et igast koolitusel osalejast ei pea saama tippkohtunikku. „Uued teadmised tulevad kasuks ka näiteks mängijatele, treeneritele või teistele jalgpalliametnikele. Viimastel aastatel on kohtunike kooli läbinud aastas 120–150 inimest, esimeste ametlike määramisteni jõuab neist umbes 70%. Palju ongi neid, kes tulevad koolitusele oma silmaringi laiendama või hakkavad tegutsema näiteks klubikohtunikuna,” rääkis Kaasik. 

Olenevalt piirkonnast toimub koolituse esimene osa märtsi kolmandal või neljandal nädalavahetusel, Tallinnas on lisaõppepäevadeks ka 21. ja 22. märts.

Pärast algkursuse esimese osa läbimist on osalejatel õigus hakata mänge teenindama abikohtunikuna. Neile, kes soovivad pärast esimese osa läbimist tegutseda vaid klubikohtunikuna, toimub koolituse teine osa aprillis lühendatud kujul veebi vahendusel.

Jalgpallikohtunike kursusele saab end 10. märtsini registreerida SIIN. Kohtunike kooli osalemistasu on 45 eurot, mis sisaldab esimese aasta litsentsitasu ja koolituse maksumust.

Kohtunike kooli esimene osa 2023:

Tallinn
21.–22. märts
25.–26. märts

Tartu
25.–26. märts

Võru*
18.–19. märts

Kuressaare*
aprill 2023

Haapsalu*
aprill 2023

Pärnu
25.–26. märts

Paide*
18.–19. märts

Narva
18.–19. märts

*Võrus, Kuressaares, Haapsalus ja Paides toimub koolitus piisava arvu õpilaste olemasolul (minimaalselt 10 inimest).

Allikas: EJLi pressiteenistus